Jak Jana Andresíková spadla z koštěte…

Jak Jana Andresíková spadla z koštěte…

Tisk

Jana Andresikova 200Herečka Jana Andresíková jako host Toboganu v pyžamu vyprávěla o svých neuvěřitelných karambolech, které ji v životě potkaly. Její zdravotní karta má několik stránek popsaných odshora dolů. Patří k herečkám, kterým se přihodí nehoda skoro na každém filmování, což dosvědčila svým vyprávěním o natáčení létacích scén legendárního seriálu Arabela. Aleš Cibulka se jí na její nejznámější roli ptal opatrně, ale jakmile se zmínil o nejznámější roli, herečka radostně vyhrkla:

JA: Arabela.

AC: Čarodějnice v Arabele, ano.

JA: A tu já miluju!

AC: Není to tedy téma, o kterém už nechcete mluvit, které už vám leze krkem?

JÁ: Ne, ne, ne…

ÁC: Vaše čarodějnice byla a je nesmrtelná…

JA: Mě to jednu dobu hrozně mrzelo, že se na všechny krásný role jakoby zapomnělo. Ale to už je dáno seriálem, když se povede. To byla taková ta svinská role, která vám zůstane – prostě navždycky. Ale v té roli jsem zažila spoustu legrace, a tak na ni ráda vzpomínám.

AC: Co by za to lecjaká herečka dala, mít takhle proslavenou roli. Můžete odehrát desítky inscenací v divadle, ale pak vás někdo uvidí a řekne si okamžitě: Aha, to je ta čarodějnice z Arabely.

JA: Ano. Mě to ze začátku bolelo. Protože víte jak je hrozný, když se nahrnou děti do maskérny, máte pocit, že jste krásná a žádoucí, a ty děti volají: Jé, čarodějnice!? To jsem se fakt urazila.

AC: Proč? To byla spíš odměna, ne?

JA: No ale já nebyla vůbec nalíčená! A přesto mě poznali. To mě naštvalo!

Jana Andresikova

AC: Já už jsem se tedy nechtěl vracet ke všem vašim úrazům, ale zeptat se musím. Vám se právě při natáčení Arabely přihodil jeden z vašich nejkurióznějších úrazů – spadla jste z koštěte.

JA: Taky.

AC: Čili je to pravda? Vy jste asi jediný člověk na světě, který spadl z koštěte. Nikoho jiného neznám.

JA: Ano. Ale to bylo tím, že jsem měla partnera Jiříčka…

AC: …Lábuse…

JA: …který je sportovní…

AC: …antitalent.

JA: Decentně řečeno. – Tenkrát pan režisér a technici říkali: Jani, dej bacha, letíš s Jirkou! – A Jirka zeleno fialovej, potil se a pořád se jen ptal, jak na to koště má vlézt. Já jsem mu říkala: Jiříčku, jednu nožičku dáš sem a drž se hlavně. A tu druhou nožičku, tu tam dám sama já. – I letíme do hradu a on, snad že měl strach, že já vstanu a naruším tím rovnováhu, tak tu svou nohu rychle sundal – a už jsem letěla! S nohou zaklíněnou! Ale hlavně při prvním natáčení, ještě v Průhonicích, tam to bylo o život!

AC: Povídejte!

JA: Koleje, tři, čtyři metry výška takového klacku a tam bylo takový malinký košťátko, ne košťátko, dřevíčko, tyčka.

AC: A na košťátku jste seděla s panem Lábusem…

JA: …párem volů by ho tam nedostal! – A já jsem říkala: Jiří, jdi přede mnou, já tě budu strkat, a kdyby něco, tak já tě udržím! Vylezli jsme nahoru. A on jak byl zdivočelej, tak to zařízení se dalo do pohybu! To jsem se trošku lekla i já, protože ty koleje vedly z kopečka a dole byla stráň. Jirka už začal panikařit a já jsem skoro přišla o obě prsa!

AC: Cože? Jak se tohle může při natáčení stát?

JA: No on se mě tak zoufale držel, že mi málem urval poprsí. To bylo něco hroznýho. Já jenom řvala: Jirko, netrhej!

AC: Tak teď, jakmile se budu dívat na Arabelu, tak si to budu představovat. To už se mi pokaždé vybaví.

JA: Ano. Jakmile letíme. Zpočátku, to je poprsí, a potom na hrad, to je ta noha.

O dalších nehodách, nešťastných krocích, pádech se dozvíte v rozhovoru Jany Andresíkové s Alešem Cibulkou v knize Aleš Cibulka, Yvona Žertová – Cibulka v pyžamu. Třináct rozhovorů z Toboganu s tuctem veselých odhalení

Jana Cibulka v pyzamu

Zdroj foto: JaS nakladatelství


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mít svůj „dream team“ je opravdu „dream“, říká zpěvačka Tereza Černochová

Cernochova perexŠiroké publikum ji prvně zaznamenalo, když se ještě vlnila v dívčím triu Black Milk. Později na sebe Tereza Černochová upozornila prvním sólovým albem Small Monstrosities, kde zpívala hlavně cover verze písniček z přelomu sedmdesátých a...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Sto zvířat: „Tlustej chlapeček se včelou v kalhotách bude naše nejroztomilejší deska“

200rozSka kapela Sto zvířat, kterou původně založila partička nadšených pedagogů, vystupuje už od roku 1990. Při příležitosti koncertu skupiny v brněnském klubu Fléda jsme vyzpovídali frontmana a spoluzakladatele Jana Kalinu. Zaujal především svou pohotovostí a ...


Literatura

Lepší svět v České kotlině? Čirá utopie!

LepsiSvet perexPojďme si chvíli dělat iluze a představme si, že máme k dispozici takřka nevyčerpatelný zdroj finančních prostředků. My sami už nic nepotřebujeme, jsme se svým životem spokojení a jedinou naší touhou je ješ...

Divadlo

Elita národa včera, dnes a zítra
ElityDoba se mění, ale lidé zůstávají stejní. Tento sociální jev má svou kladnou i zápornou stránku. Jestliže se ale v postkomunistických zemích objevují na vysokých společenských pozicích osoby spjaté s nechvalnou činností pro minulý režim, je tento úkaz silně...

Film

Dokumenty Michelangela Antonioniho se uhnízdily v Karlových Varech

altLetos někteří filmaři buď v plné síle oslavili sté narozeniny (jako japonský režisér Kaneto Šindo) nebo se před sto lety narodili (Tadaši Imai,  Alexander Mackendrick, Gene Kelly, Georges Franju,  Michelangelo Antonioni). P...