Tugedr Tůr: Vypsaná Mňága!

Tugedr Tůr: Vypsaná Mňága!

Tisk

mnaga-fixa tugedr 200Společné turné kamarádů, dvou českých klubových i openairových stálic dospělo ke konci. Kapely včera odehrály poslední vystoupení v Havlíčkově Brodě a za sebou mají tak úspěšné (z) boření klubů, spokojené fanoušky a fenomenální zážitky.

 

 

V rámci Tugedrtůr se kluci podívali do všech možných koutů po republice. A s jistotou lze říci, že úspěch je čekal všude. Pomineme-li zrušený koncert v Břeclavi, kde vinu nese pořadatel, který přestal komunikovat. Hudební párty naplánovaná na dnešek 13. dubna tak byla zrušena. V Kulturním domě Delta evidentně netuší, o co přišli. Všude jinde to ale vypadalo snad ještě nad očekávání obou kapel a možná i fanoušků, facebookové stránky obou ikonických partiček se plnily chválou i čerstvým přívalem energie a to i ze stran hudebníků. Když byla šňůra oznámena, sice nikdo moc nemohl pochybovat o tom, že by nešlo o nepovedené události, ale to co se odehrálo dohromady na 11 koncertech, nikdo nečekal. Dva z nich se konaly dva večery za sebou v pražském Lucerna Music Baru a tradice koncertů FiXy v tomhle klubu velí jasně: Vyskočit a bořit!

mnaga-fixa2

Přestože se na Facebooku kapely uvažovalo, a následně i diskutovalo nad tím, že by jeden z koncertů byl v akustické formě, nakonec se tak nestalo. Mohl to být zajímavý zážitek, ale konečné rozhodnutí přece jen více odpovídalo rockovějšímu ladění fanoušků. Já vyrazila na druhý koncert, který odstartoval lehce před půl desátou večerní FiXím složením a songem Vše za 39,-. Už během prvních pár tónů a slok se poklidně stojící publikum proměnilo v docela řvavý kotel, bylo tedy zcela jasné, že párty to bude ohromná. Během vystoupení kluků ze San Piega zazněl průřez jejich dosavadní tvorbou, na podium přiletělo úctyhodné množství bonbónků, sušenek i cigaretek, a song Nina Márdí ozvláštnil trochou rapu. Půjčili si i dva hity od svých kamarádů – Zameten a Cesta může být cíl zněly v rychlých lehkých kytarách skutečně svátečně. Rozloučili se Holkou s lebkou a podium přenechali (skoro) bratrskému seskupení.

mnaga-fixa4

„Tak prokračujem v krasojízdě,“ s těmito slovy vtrhla Mňága před fanoušky. Poměrně nelehký úkol, zdálo se na první pohled, ale správně vystřelený Hodinový hotel udržel tempo a nálada partičky z Valmezu jen potvrzovala ideální kombinaci pro Tugedr Tůr. Nevynechali jediný svůj hit a stejně jako fiXa i oni sáhli do repertoáru kamarádů. Štěstí Jimi Dixona, Odvážný mladý muž, Potápěči a zejména pak Mažoretka dostali svoje místo a především ojedinělé kouzlo. Stejně jako bubenický battle Pítrse (Petr Martínek, VF) a Pavla Koudelky (MŽ), který skutečně nadchnul a gradoval společně s ohromnou náladou a energií.

mnaga-fixa3

Obě kapely si užily dohromady Spaste svoje duše a následnou šílenou vřavu, kdy opět fanoušci skákali na podium, ale to už se dá považovat za tu výše zmíněnou tradici. Tahle kapela má rozhodně to nejživější, nejvěrnější a nejnadšenější publikum! A kluci ze San Piega? Ti mají pro změnu kamarády. A to slovo, tady skutečně dosahovalo pravého významu. Kdo se trochu obával, jak dopadne spojení lehce odlišných kapel, byl to strach zbytečný. Jedinečné, živé a nezapomenutelné! Takové to v Lucerna Music Baru 14. března bylo!

mnaga-fixa1

Tugedrtůr úspěšně dospělo do finiše, šňůra s kapelou Wohnout V+W se také překlenula do druhé poloviny a pardubická čtyřka si zase může odškrtnout pár úspěchů. Poslední vydaný klip na song Schovaná vybojoval první příčku v hitparádě T-music, což není zrovna málo. Nominace na Českého lva za soundtrack ke Čtyřem sluncím sice nebyla v sošku proměněná, ale o vyloženém neúspěchu rozhodně mluvit nelze. Kapela se pomalu chystá na oslavy k dvacetileté existenci a na letní stage, protože na spoustě letních festivalů FiXa rozhodně nemůže chybět. Už teď je například potvrzený Majáles. Pro více informací sledujte stránky kapely www.vypsanafixa.cz. A ani Mňága samozřejmě nezahálí. Oslavy k o pět let starším narozeninám mají za sebou, léto plné koncertování je naopak čeká. I letos se stanou ozdobou mnoha festivalů, třeba Českých hradů, více informací naleznete na www.mnaga.cz

{youtube}A6M7LLn-3VU{/youtube}

Tugedr Tůr – společné turné Vypsané fiXy a Mňágy a Žďorp
8. března – 12. dubna 2013
Místo a datum navštívené akce: Lucerna Music Bar, 14. března 2013
Hodnocení akce v LMB: 100%

Zdroj foto: Tomáš Kurfürst (www.tom-foto.cz) z klubu Fléda, Brno


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Na začátku bylo slovo…Platí to i pro cizince v novém prostředí,“ říká Oksana Moiseniuk ze spolku Můžeš Mluvit Česky.

oksana 200Přinášíme vám rozhovor s režisérkou a producentkou, majitelkou filmové produkce FENOMART a také Ukrajinkou dlouhodobě žijící v Česku Mgr. Oksanou Moiseniuk. Patří do týmu spolku Můžeš Mluvit Česky, o kterém nám řekla více.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Dojemný historický román Děti Volhy: Zaslouží si své ocenění?

Děti VolhyVe stepi při řece Volze existovaly od 18. století německé usedlosti. Socialistická revoluce se jim nevyhla. Nová kniha Guzel Jachiny Děti Volhy vypráví příběh zkázy i naděje očima prostého učitele z takové ...

Divadlo

Muzikál Bat out of Hell

bat out of hell2Když jsme se rozhodli pro rodinný poznávací pobyt v Londýně, bylo nám hned jasné, že bychom měli navštívit taky nějaký muzikál. Výběr představení na londýnském West Endu je opravdu velký, a tak rozhodování nebylo...

Film

Zahradnictví: Dezertér. Pohnutá atmosféra 50. let pod rouškou břitkého humoru

zahradnictviStrach, beznaděj, nejistota. Režisér Jan Hřebejk přichází s emotivně laděným koprodukčním dramatem z dob ponuré československé historie z let