Dekadentní bigbít pro zralé uši

Dekadentní bigbít pro zralé uši

Tisk

FRUFRU200Další stálice domácí alternativní scény, na kterou je spolehnutí. Jihomoravská kapela Fru Fru si svým čtvrtým albem nazvaným Freak Show řekla o důvěru zralých posluchačů a mladým kapelám podobného ražení ukázala, že laťka je posazena hodně vysoko.

 

 

Nezaměnitelná atmosféra písní, osobitý zpěv, muzikantská hravost, uvolněný stylový mix, smysl pro detail a především texty, nad nimiž se vyplatí přemýšlet.

„Vraní oko v hrdle ptáka/ zajíká se bude válka/ mrtvé koně, těla v poli/ sirotci a všechno to, co bolí,“ zpívá se v nejpůsobivější skladbě, jakou si z těch deseti nahraných můžete vybrat. Jmenuje se Válka: „Vítr zima, sníh a mráz/ Pane bože, kolik nás/ tady padne do svítání…“

Třebíčská skupina Fru Fru vznikla v roce 2000 a od té doby si dává dobrý pozor, aby nezapadla do hlubokého příkopu nezajímavých tuctovek. Jestliže se s ní potkáváte poprvé, doporučuji doposlouchat předchozí tři alba: Hmotný svět (2003), Nevěř tichu (2005), Až přiletí tučňák (2008). Vždyť není od věci udělat si svůj vlastní názor na tvůrčí vývoj, kterým tato pozoruhodná partička prošla.

FRUFRU

Pokud patříte mezi zralé posluchače, jimž projely ušima zásadní i zapomenuté kapely, můžete v hudbě Fru Fru objevit zajímavé vlivy. Někomu (jako třeba autorovi tohoto textu) například naskočí King Crimson nebo Talking Heads. Jejich odkaz tu funguje spíše ve spodním proudu. Když zůstaneme doma, nelze nevzpomenout na legendární brněnský Dunaj. Inspirace alternativou moravské metropole je logická: současný frontman Fru Fru Václav Bartoš totiž na konci 20. století působil v jiné brněnské kapele Pluto.

Zuby si vyláme každý, kdo bych chtěl třebíčské dekadenty zaškatulkovat. Může je maximálně pochválit za to, jak zručně pracují s různými „surovinami“ – je tu něco z jazzu, jsou tu funkové rytmy, bigbítová energie, snaha přetavit popový kýč… Do muziky plné fórků bezvadně zapadají texty, jejichž většinovým autorem je zpěvák Václav Bartoš. Svým dílem přispěl také slavonický básník Kryštof Ewanče. Na své si přijdou lidé, kteří mají rádi nadsázku, sebeironii, hořkost, řezy do slabin.

Fru Fru jsou přesvědčiví zvláště v momentech, kdy se zabývají základními tématy, tím vším, co nosí v hlavě snad každý z nás. Příkladem budiž úryvek písně Touha: „každá žena najde svého muže/ i když může rozhodovat barva kůže/ každá radost má blízko i k strachu/ že nás konec přibližuje k prachu…“

Kdepak jaro, zatáhnout závěsy, zalézt do postele a pustit si Freak Show. Příjemnou zábavu!

Název: Freak show
Interpret: Fru Fru
Žánr: alternativní rock
Skladby: 1/ Pánské Freak Show, 2/ Tak jak, 3/ Modlitbička středověkého rytíře, 4/ Lovec úst, 5/ Válka, 6/ Tajemná horská bylina, 7/ Touha, 8/ Kdo jsem já?, 9/ Realita, 10/ Kdybys to chtěl
Stopáž: 44:49
Vydavatelství: Indies Scope, 2013
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto /obálka: www.indies.eu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S Hanou Hegerovou jsme se poznali u malíře Karla Laštovky, vzpomíná Radek Krejčí

hegerova perexJedním z letitých přátel šansoniérky Hany Hegerové byl i operní pěvec Radek Krejčí. Prvně se potkali začátkem 80. let minulého století v salónu malíře Karla Laštovky. Zatímco ona byla už slavná zpěvačka, on svou uměleckou dráhu teprve zač...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Pokračování Smrtky opět hitem letošního roku

Nimbus maláPrvní díl trilogie s názvem Smrtka od Neala Shustermana se stal jednou z nejoblíbenějších young adult knih za minulý rok. Dokázal Nimbus doskočit na vysoko nastavenou laťku?

...

Divadlo

Kdo věří pohádkám, ten patří k vítězům...na zámku tě vítá i princ s Popelkou! Fotoreportáž z českobudějovického představení Popelka na ledě.

popelka perexDivácky nejúspěšnější a nejprodávanější muzikál v České republice a Slovensku během Jarního turné 2014 navštívil exkluzivně Liberec, České Budějovice a Ostravu. V sobotu 5. dubna ještě zavítá do Hradce Králové a...

Film

Marion v New Yorku

altKomedie 2 dny v Paříži, známá rovněž z televizního uvedení, zachycovala, jak americký milenec Francouzky Marion byl pro neznalost jazyka i odlišné mentality zcela ztracen v jejím rodném městě. Ve volném pokračování 2 dny v New Yorku, k...