Hotel – když nedokážete žít sami se sebou

Hotel – když nedokážete žít sami se sebou

Tisk

hotel uvodkaŠtěstí, to je krásná věc, ale ani snaha a pečlivé plánování ho v životě nezajistí. O tom, se přesvědčí i hlavní hrdinka švédsko-dánského dramatu Hotel. Skandinávský dům ve spolupráci s Komorním kinem Evald v rámci cyklu Severské filmové čtvrtky seznámil diváky s dalším ze zajímavých kusů severské filmografie.

 


Erika (Alicia Vikander) a Oskar (Simon J. Berger) se chystají na narození prvního potomka. Dětský pokoj je připraven, večírek skončil, za dva týdny čekají na termín císařského řezu. Jenže příroda zas tak moc na lidské plány nedá a je nutné odvést Eriku okamžitě do nemocnice. Tam se strhává hlasité drama mezi matkou a nemocničním personálem.

Erika přijíždí s Oskarem domů, připravený dětský pokoj však zeje prázdnotou a nepříjemným tichem. Co si teď jenom počne? Erika dochází na skupinovou terapii, kde se schází lidé s různými problémy. Většinu času ale jen poslouchá ostatní a nijak se nezapojuje. Až jednou Ann-Sofi (Mira Eklund) vyslovuje přání být někým jiným a tomu přitakává i Rikard (David Dencik) trpící odmítavým postojem své matky. Erika tak poprvé promlouvá a hovoří o příběhu jiné ženy, která prožila trauma a vyrovnávala se s ním tak, že si ve chvílích největší krize představovala, že je někde jinde, v hotelovém pokoji, který kdykoliv může vyměnit za jiný a tím i své pocity.

hotel1


Vyslechnou si ji i Pernilla (Anna Bjelkerud) ztrápená celým svým bytím a pocitem, že její život za nic nestojí a nikdy nic nedokázala a Peter (Henrik Norlén), kteří ihned souhlasí, že by mohli začít s hotelovou kůrou.

A tak se zvláštně nesourodá pětka přesouvá z hotelu do hotelu a zkouší být sama sobě terapeutem, postavit se výzvě a především vlastním démonům. Čelit bolesti a dojít k závěrečnému rozuzlení, jak naložit se svým životem. Film mi svým námětem připomíná knihu finského autora Arta Paasilinny Autobus sebevrahů, který se dodnes zpracovává v různých obměnách.

Zatím se zdá, že jen severské filmy dokážou pracovat s tak obrovskými výkyvy - chvíli sedíte zaražení v křeslech a ani nedýcháte, za minutu se smějete jako pomatení, neboť absurdní situace a dialogy nikdy nechybí. Sledujte web Skandinávského domu nebo jejich stránky na sociálních sítích, abyste nepřišli o zajímavou akci, která vám přiblíží severské země.


Hotel/Hotell
Drama
Švédsko/Dánsko, 2013, 97 min
Scénář: Lisa Langseth
Režie: Lisa Langseth
Kamera: Simon Pramsten
Hudba: Johan Berthling, Andreas Söderström     
Hrají:     Alicia Vikander, David Dencik, Anna Bjelkerud, Henrik Norlén, Simon J. Berger, Leif Edlund Johansson, Mia Eriksson, Fredrik Evers, Nasrin Pakkho, David Fukamachi Regnfors, Karin de Frumerie, Nina Zanjani
Hodnocení: 90 %                

Zdroj foto: www.csfd.cz , www.molodist.com 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Daniela Choděrová: Divadlo a kreativní práce jsou mojí bytostnou součástí

Daniela Choderova perexJe dvojnásobnou mistryní ČR v pole dance, což je tanec na tyči. Na scéně vystupuje ve vtipné komedii Cavewoman a je to podle ní jedna z nejlepších hereckých zkušeností. Vyzkoušela si také psaní scénářů a kromě divadla milu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Běžící muž nechce umřít

200 muzFilm Běžící muž (1987) je odrazem možné budoucnosti, která by nás jistojistě čekala, kdyby byli ti u moci jen o trošku sehranější a chytřejší. Arnold Schwarzenegger byl tenkrát mladík ve své nejlepší kondici. Skvěle se proto hodil na chlapa, který má utí...


Literatura

Noe v Komixu

Noe perexU příležitosti premiéry filmu Noe byl vydán i komiksový příběh. Na scénáři spolupracoval i hlavní tvůrce filmu Darren Aronofsky. Spolu s ním scénář napsal i Ari Handel. Výtvarné zprac...

Divadlo

Prague Shakespeare festival: ohromná událost!

Rutherford CravensPrague Shakespeare festival uvede od 21. září do 3. listopadu na scéně Národního divadla v divadle Kolowrat v originální angličtin...

Film

Baby driver
babydriverDlouho očekávaný a ojedinělý film Baby driver přichází do kin. S chlapcem Babym ( Ansel Elgrot) můžeme vidět, jak těžké může být nést následky za své špatné rozhodnutí. Film je neotřelý a nápaditý. Mimo jiné je velmi kvalitní a propracovaný. Vš...