Písničky nejen do hospody

Písničky nejen do hospody

Tisk

hospoda 200Čtyřicet osm písniček, které najdete v tomto zpěvníku s názvem Písničky nejen do hospody, se ukázalo i pro mě jako nepostradatelný pomocník.

Teď je přesně ta doba, kdy se sedí venku s přáteli a griluje se a nezřídka je někde poblíž kytara nebo jiný hudební nástroj. Znám to moc dobře. Sedáváme takhle u ohně a často tápeme. A to třeba i u takové známé odrhovačky jako je Když jsem já sloužil to první léto, kde dojdeme od kuřátka přes kachničku k husičce, ti zdatnější si ještě vzpomenou na vepříka, a konec. Tak tu celou najdete v části nazvané Po dvou pivech. Jsou tu i další části. A s množstvím požitých kalíšků se zvyšuje pravděpodobnost použití celkem nevhodných, někdy i vulgárních slov, takže třeba v části Po šesti pivech najdete úsměvnou a peprnou sloku v písničce Na tom pražským mostě (kterou jsem neznala, tedy tu sloku), kde se zpívá Na tom pražským mostě vítr fouká sprostě, já mám prdel na dvě půlky, čekám, až mi sroste ….. Ale koneckonců, to k pivu nakdy i patří.hospoda 1
Tenhle zpěvníček má na devadesáti pěti stranách čtyřicet osm písniček a na konci přehled akordů, které po těch deseti pivech stejně už nikdo moc neřeší. Hlavně že je legrace. Takže namátkou zmíním songy jako Šup sem, šup tam nebo Na Pankráci nebo Ta slepička kropenatá nebo Pes jitrničku sežral a dalších mnoho. Na úplný závěr, v kapitole Před odchodem je jen jediná, ta se jmenuje Glo glo gloria a po ní je nejlépe se odporoučet domů.
Užijte si s touhle pomůckou nejen pro kytaristy, kterou pro nás připravil Fragment, hodně zábavy. Já naladím kytaru a zkusím to taky. No vždyť říkám, s tím, máte v ruce to, co se píše na zadní straně knihy: „Zpěvník s akordy ke známým lidovým a zlidovělým písničkám mnohdy i s odvážnějšími a „lechtivými“ texty, které budou vždy zárukou dobré kvality!“ S tím jednoznačně souhlasím.

Název: Zpěvník – Písničky nejen do hospody
Odborná korektura: Martin Sedláček
Odpovědná redaktorka: Tereza Filinová
Technická redaktorka: Lucie Mikešová
Obálka: Kamila Flonerová
Grafická úprava: Jan Hána
Vydalo: Nakladatelství FRAGMENT, s.r.o, Praha 4
Rok vydání: 2014, 1. vydání, vázaná
Počet stran:  95
ISBN: 978-80-253-215-8

Zdroj foto: Knihy Dobrovský


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na film Známí neznámí si tvůrci vzali úvěr půl milionu. Producentka Wanda Adamík Hrycová to manželovi radši nepřiznala

wanda adamik hrycova200Už za pár dní vstoupí do českých kin film Známí neznámí. U této příležitosti jsme vyzpovídali producentku filmu Wandu Adamík Hrycovou.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Bratříček

bratricek200Bratříček je první tištěná kniha mladého autora Marka Hnily, na základě které si založil i své stejnojmenné nakladatelství s plánem vydávat novinku ročně. Jaká je tato prvotina?

 

Divadlo

Talentovaní ochotníci si dali dostaveníčko na kroměřížském divadelním festivalu

divadlo200Celkem sedm inscenací se představilo ve dnech 18. - 21. května v rámci 16. ročníku Divadelního festivalu Ludmily Cápkové v Kroměříži. Vedle toho proběhlo pár doprovodných akcí – křest knižní publikace 70 let divadelního spolku v Kroměříži, koncert sk...

Film

V hlavě je o zábavu postaráno

hlava200Film V hlavě (2015) je pro děti a dospívající, ale přitom tak dobře udělaný, že z něho nespustí oči snad nikdo, koho tohle téma zajímá. Dá se říct, že kdo se na film nepodívá nebo se nedodívá do konce, přijde o hodně.

...