Novoroční koncert v Rudolfinu v rámci festivalu České doteky hudby

Novoroční koncert v Rudolfinu v rámci festivalu České doteky hudby

Tisk

kulinsky 200Mezinárodní hudební festival České doteky hudby se svým rozsahem stal největším festivalem zaměřeným na klasickou hudbu v zimním období a na přelomu roku v Praze. Cílem festivalu je nabídnout vrcholnou klasickou hudbu v oblasti orchestrální, komorní a recitálové tvorby prostřednictvím adventních, vánočních, novoročních a tříkrálových koncertů. Novoroční koncert v Rudolfinu, 2.1.2013 od 20 hodin, uvede tolik očekávanou verzi slavné Dvořákovy „Novosvětské“, upravené pro varhany.

Dílo vyšlo u nakladatele A.Simrocka, ke kterému uvedl autora jeho přítel Johanes Brahms. V druhé polovině koncertu vystoupí v premiéře festivalový komorní orchestr, který je sestaven z vynikajích sólistů a osvědčených komorních hráčů pražského hudebního světa. Provede populární dílo Dmitrije Šostakoviče, které vzniklo v pouhých třech dnech roku 1960 za jeho pobytu v Drážďanech a neméně známý Sextet Bohuslava Martinů, který autor napsal na objednávku a za sponzorství Ellisabeth Sprague Coollidge pro tamní soutěž a festival.

Kulínský znovu na scéně

Ve Smetanově síni Obecního domu se 2.1.2013 koná koncert s názvem Comeback Kulínský. Pod taktovkou dirigenta Bohumila Kulínského bude uvedeno dílo Wolfganga Amadea Mozarta (1756–1791) Symfonie č. 29 A Dur KV 201 a Koncert pro housle a orchestr č. 5 A Dur KV 219. Po přestávce zazní Orchestrální kvartet F dur č. 4 op. 4 Karla Stamitze (1745–1801) a Symfonie č. 43 Es Dur „Merkur“Hob. I: 43 Josepha Haydna (1732–1809).

Bohumil Kulínský je jedním z výrazných představitelů střední generace českých dirigentů. Široký repertoár tohoto zkušeného dirigenta zahrnuje autory počínaje vrcholným barokem přes klasicismus, romantismus až do pozdnějších stylů. Pohybuje v oblasti velkých vokálně - symfonických děl, operní tvorby i tvorby symfonické, s důrazem na skladby 20. století. Jeho devizou je dlouholetá praxe v oblasti vokální hudby a lehkost při realizaci koncertů, kde je zpěvní hlas dominantní.

Sopránový hlas a viola kouzlí – Chvíle zastavení

Koncert, který se uskuteční 4.1.2013 na Pražském hradě v Rudolfově galerii, je úspěšnou kompilací repertoiru vystoupení umělců na koncertech Pražského jara, v České filharmonii, Festivalu komorní hudby Český Krumlov či Dvořákova festivalu. Absolutní špičky ve svých oborech – to jsou dnes Jitka Hosprová či Markéta Mátlová a v komorní hudbě kvarteto Ensemble Martinů. Zlatým hřebem koncertu je lyrický melodram Jiřího Matyse na text Jiřího Wolkera a mýtická Temlova Sapientia na latinský text. Většina programu je však složena z velmi slavných árií pro soprán a kvarteto či klavír a z pilířů a evergreenů violové literatury. Jedno z nějvětších Fibichových komorních děl zazní závěrem koncertu v akusticky a architektonicky skvostné Rudolfově galerii.

PARIS, PARIS! - Slavné francouzské šansony

Milovníci francouzských šansonů si přijdou na své při poslechu tradičního i nekonvenčního zpracování písní a skladeb Edith Piaf, Charlese Aznavoura, Mireille Mathieu, Jacquese Prevérta, ale také jejich současníků a následovníků. Písně budou uvedeny jak v originále, tak s českými texty. Kromě proslulých francouzských šansonů (Non, je ne regrette rien, La foule, Ja se vrátím (La Bohéme), Mon Amour, Mon Ami, Padam-Padam, Mon dieu aj..) zazní i filmová hudba v podobě orchestrálních skladeb (Velký blondýn s černou botou, Profesionál, Muž a žena). Společně s orchestrem doprovodí Radku Fišarovou akordeonista Aliaksandr Yasinski a Jazztrio Vladimíra Strnada. Koncert se koná na půdě Rudolfina ve Dvořákově síni 3.1.2013 od 19 hodin.

Five Star Clarinet Quartet, který je sestaven z našich špičkových klarinetistů s velkým sólistickým renomé a komorními zkušenostmi z řady pódiových aktivit, vystoupí v Novoměstské radnici 5. ledna od 18 hodin. Členové souboru Jiří Hlaváč - klarinet, saxofon, průvodní slovo, Karel Dohnal – klarinet, Irvin Venyš – klarinet a Lukáš Daňhel - klarinet, basklarinet, jsou také držiteli prestižních ocenění z mezinárodních hudebních soutěží a festivalů a jsou výraznými osobnostmi naší interpretační současnosti. Five Star Clarinet Quartet osciluje repertoárově v oblasti klasické i jazzové hudby a navazuje na projev legendárního souboru Barock Jazz Quintet. Autorem aranží, dramaturgem a moderátorem je Jiří Hlaváč. Na programu jsou skladby Johanna Sebastiana Bacha Tři chorály, I. BWV 617, II. + III. BWV 639, Sonáta g moll Tomasa Albinoniho a Divertimento D dur, KV. 136 Wolfganga Amadea Mozarta. Dále kanadská suita Oscara Petersona, Maria de Buenos Aires y Tango Astora Piazzoly, Tmavomodrý svět Jaroslava Ježka a Sólo pro starou dámu Jiřího Hlaváče.

ku paris paris

Klenoty ruské hudby

Festivalové „Klenoty ruské hudby“ jsou vítané pro svůj atraktivní výběr skladeb ruské provenience. Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Petrem Louženským a houslistkou Sophií Jaffé (Německo) přednesou skladby Igora Stravinského (Ohňostroj, fantazie pro orchestr, Cirkusová polka pro orchestr), Dmitrije Šostakoviče (Koncert a moll pro housle a orchestr No. 1, Op. 77) a Labutí jezero Petra Iljiče Čajkovského. Tento Tříkrálový koncert se koná 6.1.2013 od 20 hodin ve Smetanově síni Obecního domu.

O festivalu

Festival je rozdělen do několika tématických okruhů, jako jsou Crossover řada, Stará hudba, Hudba vánoční Prahy, Klenoty ruské hudby a cyklus „Odešli předčasně“, zaměřený na geniální osobnosti české hudby a literatury. Speciální sérií je trojice koncertů s názvem Comeback Kulínský.

kulinsky

Festival každoročně uvádí nějakou světovou či pražskou hudební premiéru. Rovněž neopomíná zviditelnit historii a architekturu prostor, ve kterých se koná, jakožto nedílnou součást prezentace pražské kultury (Obecní dům, Rudolfinum, Pražský hrad – Španělský sál či Rudolfova galerie, Anežský klášter, Lichtenštejnský palác, Klementinum, Strahovský klášter – Památník národního písemnictví, Národní muzeum, Chrám sv. Mikuláše či Kostel Sv. Salvátora, Dům U Kamenného zvonu, Clamm Gallasův Palác a další). Vše v návaznosti na prezentaci Prahy jako dominantní metropole Střední Evropy.

Zdroj informací a foto: http://www.ceskedotekyhudby.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Bílý: Zapomínáme, že čas je cyklický

janbily perexKdyž jsem četla knihu Jana Bílého Živoucí kruh, poněkud jsem se tématu obávala. Už v prvních chvílích mne však neuvěřitelně nadchla a přečetla jsem ji na jeden zátah. Návrat do cyklického času se ukázal jako logická cesta duše, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Chvíle na chalupě očima sedmiletého kluka

na chalupe s modernim fotrem 200Dominik Landsman vydal teď v příhodném čase před prázdninami další knihu – po Deníčcích moderního fotra se nyní přesouvá na chalupu a udělal vypravěče ze svého syna.

...

Divadlo

To nejlepší z hudebního divadla – to je festival Dokořán!

dokoran 200Letos v červnu Městské divadlo Brno opět nabídne průřez tím nejzajímavějším, co se odehrává v oblasti hudebního divadla na českých i zahraničních jevištích, a vás tak čeká pestrá ochutnávka pozoruhodných uměleckých počinů, které ukážou, co všechno n...

Film

Bláznivá komedie aneb Což takhle dát si špenát

altKomedie Což takhle dát si špenát vznikla v roce 1977 a od té doby patří mezi nejlepší filmy, které se u nás vůbec kdy podařilo natočit. Velmi vhodně navržené hlavní postavy, které se dostávají vinou stroje na omlazování do rů...