Odstup, a jsi blíž aneb čínsko-česká výstava v Moravské galerii

Odstup, a jsi blíž aneb čínsko-česká výstava v Moravské galerii

Tisk

he jinwei 200Dva umělci, dva kulturně i geograficky vzdálené světy, dva unikátní pohledy na soudobou společnost a její proměny. To vše přináší společná výstava čínského umělce He Jinweie a Čecha Tomáše Císařovského. Multikulturní expozici uvedlo ve čtvrtek 18. května Uměleckoprůmyslové muzeum Moravská galerie v Brně.

 

Povaha celého projektu je v podstatě intimní pokus o vystižení důležitých otázek, s kterými se více či méně potýkáme všichni. Jakým způsobem můžeme přispět k lepším zítřkům? Jsme vůbec schopni vnímat starosti a problémy lidí, kteří nás obklopují? Jakou roli přijmeme ve vztahu k problémům celé naší společnosti?

He Jinwei i Tomáš Císařovský patří ke generaci umělců, která prožívá radikální proměny svých společností. Zajímají se o důsledky a dopady sociálních i politických změn, které se následně snaží promítnout do své tvorby. Individuální osoby, jejich pocity a strádání jsou zasazeny na ubíhající časovou osu kulturních proměn.

he jinwei1

Z tvorby He Jinweie na první pohled zaujmou hlavně velkoformátové portréty čínských dětí s pohlcující světelnou atmosférou. „Ani my stále ještě nerozumíme – a mnozí z nás ani rozumět nechtějí – problémům dětí, které lidé odcházející za prací nechávají samotné ve venkovských částech země. Jestliže si všímáme toho, že migrující dělníci ještě více komplikují život ve velkých městech, nesmíme zapomínat, že svým odchodem z domova vytváří další velký problém, a tím jsou právě jejich opuštěné děti. He Jinwei nás svými obrazy osamělých dětí upozorňuje na postupný rozvrat kdysi krásného venkova a na nelehkých osudech ‚osiřelých‘ dětí poukazuje na těžkosti, jež v budoucnu čekají čínský venkov. Upřímně se pokouší zprostředkovat skutečné životní podmínky a osudy opuštěných dětí: ukazuje, že kromě sociálního, kulturního, ekonomického a fyzického má jejich situace také výrazný rozměr citový,“ komentuje Marek Pokorný, dnes již bývalý ředitel Moravské galerie, který se na výstavě spolupodílel.

he jinwei2

He Jinweie zajímá problém přílišné rozlehlosti a modernizace velkých rušných měst. Městské kulisy, ve kterých se lidé pohybují, představují veskrze anonymní a obyčejná, nicméně důvěrně známá místa. Tomáš Císařovský se naopak snaží malířskými prostředky vyjádřit naděje i pochybnosti české generace, která nese odpovědnost za dnešní dobu. Zabývá se odpovědností jednotlivce za celek společnosti.

Kombinace děl obou umělců tvoří pozoruhodný a doplňující se celek - Císařovského plošný, na obrysech založený a barevně příznačný způsob malby doplňuje měkkost a iluzivní hloubku pláten He Jinweie.

he jinwei4

Titul celé výstavy „Odstup, a jsi blíž“ odkazuje nejen na velikost formátů jednotlivých obrazů výstavy, které je třeba sledovat s odstupem, ale upozorňuje také hlavně na to, že bychom se měli všichni na chvíli zastavit, zamyslet a o kus poodstoupit od našich každodenních zmatků, abychom byli blíž k jejich řešení.

Výstavu máte možnost navštívit až do 28. července 2013 v Uměleckoprůmyslovém muzeu Moravská galerie.

he jinwei3

Zdroj foto: Kateřina Houfková pro K21


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsem spíš orientovaný na naše zpěvandule, říká Martin Fritsch alias Miss Angelika

angelika 200Dělat travesti show, kdy během jednoho večera uvidí publikum na jevišti celou plejádu známých hvězd, není žádná legrace. Něco o tom ví brněnský rodák Martin Fritsch, který už od konce devadesátých let vystupuje jako Miss Angelika. Zatímco v min...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Fotografka Marie Korbelová představí výstavu Ptáci v září v Kroměříži

foto ptaci perexSvou fotografickou tvorbu představí po celé září ve foyer Domu kultury v Kroměříži Marie Korbelová, která letos slaví významné životní jubileum. Vernisáž výstavy, jejíž název zní Ptáci, je naplánovaná ve středu 1. září v 17 hodin. Expoz...


Literatura

Klejinčino tajemství

 

Klejinka 200Klejinka. Krásná, tajuplná vila z počátku 20. století, projektována slavným Aloisem Fousem jako jeho prvotina, pro zámožnou rodinu továrníka Kleina. Po něm je i vila pojmenována.

...

Divadlo

V Činoherním klubu straší! Divadlo uvede v české premiéře westendový hit 2:22 – DUCHAŘSKÝ PŘÍBĚH

duch1Činoherní klub zahájí novou sezónu premiérou světově úspěšné hry britského dramatika Dannyho Robinse 2:22 – DUCHAŘSKÝ PŘÍBĚH v režii Braňa Holička. Vztahový thriller od autora populárních a oceňovaných podcastů BBC UNCANNY a THE BA...

Film

Japonský režisér Kaneto Šindó slaví rovnou stovku

altNenalezneme na světě mnoho režisérů, kteří by i ve stu letech stále natáčeli. Kromě čilého Portugalce Manoela de Oliveiry, jenž navzdory 104 rokům má rozpracovány hned dva projekty, je to světoznámý japonský filmař Kaneto Šindó - v jap...