Do hlubin fantazie s Afro Celt Sound System

Do hlubin fantazie s Afro Celt Sound System

Tisk

altVe středu 9. května pražský Lucerna Music Bar roztančili nadžánroví Afro Celt Sound System. Výborná atmosféra, ohromující muzikální výkony, kouzla s nejrůznějšími nástroji a ohromná fanouškovská podpora, tak takový byl vůbec první klubový koncert výjimečného hudebního uskupení!

 

 

Skupina s oficiálním žánrovým zaměřením na world music byla před patnácti lety založena producentem a kytaristou Simonem Emmersonem (známý veřejnosti především díky nominaci na cenu Grammy). Uskupení hraje hudbu, která je spojením několika lidových žánrů z exotických krajin. Najdeme vlivy keltské a africké tradiční hudby, ale také moderního taneční rytmu jako trip-hop, trance a dokonce i techno. Zkrátka se nebojí spojovat kultury, které se na první pohled zdají být zcela odlišnými. Kapelu objevil Peter Gabriel a díky němu se stala slavnou takřka přes noc, vymanila se z nálepky undergroundu, a přesto dokázala nespadnout do mainstreamu. Veřejnost si jich také všimla díky soundtracku k oscarovému snímku Hotel Rwanda. Jejich diskografie čítá sedm alb s nemalým počtem hostujících umělců, kteří ještě rozšiřují barvitost hudby. Pozvali si totiž hudebníky, kteří na první pohled jaksi nezapadají do jejich ladění, a právě o to víc je poslech jejich muziky nadčasový (hostovala například zpěvačka Sinéad O´Connor či člen skupiny Led Zeppelin Robert Plant).

alt

V Čechách si získali fanouškovskou základnu především díky předloňskému vystoupení na festivalu Colours of Ostrava, kdy roztančili publikum, ačkoliv jim počasí nepřálo. Středečním vystoupením v Lucerně se tak vrátili ke svým českým příznivcům a vystoupili v tuzemském klubu vůbec poprvé. Koncert byl ale významný i proto, že kapela odehrála výstup v kompletní sestavě. Představila aktuální dvojalbum Capture, jenž je výběrem z posledních pěti desek.

alt

Že se jedná o událost významnou, značilo už jen to, že více než dvě hodiny před začátkem koncertu před Music Barem stála dlouhá fronta čekajících netrpělivců. Klub byl takřka plný a s úderem deváté hodiny večerní dav přivítal bouřlivým potleskem všech osm členů formace. A ti rozhodně publikum nešetřili, taneční rytmy střídaly “africkou klasiku”, kouzlilo se na nástroje, pro nás exoticky vyhlížející. Keltské dudy, bendžo, akordeon či suzuki ve spojení s nejrůznějšími druhy bubnů skutečně přinášely tóny, které jinde jen tak neuslyšíme. Hvězdou nástrojů pak byla africká loutna kora na kterou N'Faly Kouyate předváděl, že fantazii se meze nekladou. Jejich skladby jsou spíše instrumentální a vokály slouží jen jako jakýsi doplněk. Díky podobnosti rytmů některé skladby tak trochu splývaly. Ale přesto to nic neměnilo na úžasném hudebním zážitku.

alt

Afro Celt Sound System je zkrátka originální hudba, nejen svého druhu, ale i v celém muzikálním světě. Přenese vás na druhý konec světa, možná i do hlubin fantazie a rozhoupe (nejen) v bocích. Jejich jedinečnost a energie je jednoduše výjimečná. A to se počítá!

alt

Afro Celt Sound System
Datum a místo konání: 9. května 2012 Praha Lucerna Music Bar
Pořadatel: United Islands a Česká spořitelna


Obsazení kapely:
Simon Emmerson (kytara, produkce)
N'Faly Kouyate (kora, balaphon, n'goma, vokály)
Moussa Sissokho (djembe, bubínky)
James McNally (Bodhrán, akordeon, píšťalky)
Johnny Kalsi (Dhol)
Iarla Ó Lionáird (vokály)
Emer Mayock (flétny, dudy)
Martin Russell (klávesy, produkce, programování)


Diskografie:
I.Volume 1:sound magic (1996)
II.Volume 2:Release (1999)
III.Volume 3:Further in Time (2001)
IV.Seed (2003)
V. Pod-remix album (2004)
VI.Volume 5: Anatomic (2005)
VII.Capturer (výběr 1995- 2010

Hodnocení: 90%
Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

VinCafe: „Zákazníci často odcházejí příjemně překvapení - nejlépe pak s lahvinkou v ruce“

VinCafe 200V dubnu tohoto roku se ve Zlíně otevřelo VinCafe – vinotéka s kavárnou. Dobré víno, výborná káva, lahodně vypadající dezerty, to vše v útulném prostředí ve stylu Provence. VinCafe vede matka s dcerou a my oslovili tu mladší z nich, Patricii Hluští...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Jak daleko byste zašli kvůli tomu, abyste zjistili pravdu?

Stara tajemstvi perexInspektorka Lottie Parkerová řeší další komplikovaný případ. Vyšetřuje vraždu ženy, jejíž tělo bylo nalezeno v domě její dcery. Zmiňovaná dcera se však pohřešuje, a tak se Lottie a její parťák, detektiv Boyd, začnou obávat ...

Divadlo

Festival Lávka River Stage plave po Vltavě!

lavka river stage provazochodkyneV úterý 31. srpna proběhla vyprodaná premiéra festivalu Lávka River Stage, kterou sledovali z bezprostřední blízkosti návštěvníci klubu Lávka i stovky turistů přímo z Karlova mostu!<...

Film

Doba ledová 4 potěší malé i velké diváky

altKdyž před třemi lety Doba ledová 3 vydělala celosvětově téměř 900 miliónů dolarů, nikdo jistě nepochyboval, že do pár let vznikne další pokračování. 28. června tedy vstoupilo do našich biografů nejnovější dobrodružství podivné smečky tvořené...