Ex-Sabatoni CIVIL WAR vydávají svůj první singl

Ex-Sabatoni CIVIL WAR vydávají svůj první singl

Tisk

civil warKdyž se letos zjara švédská skupina Sabaton rozloučila hned se čtyřmi ze svých šesti členů, dali Rikard Sundén (kytara), Oskar Montelius (kytara), Daniel Mullback (bicí) a Daniel Mÿhr (klávesy) jasně najevo, že i když končí v Sabaton, s hudbou rozhodně skončit nehodlají. Zanedlouho založili skupinu Civil War, v níž tuto čtveřici doplnili baskytarista Stefan "Pizza" Eriksson a zpěvák Astral Doors Patrik Nils Johansson. Název kapely byl možná inspirován mnohaletou rivalitou dvou měst, v nichž protagonisté kapely žijí - tři z nich jsou z Borlänge a tři z Falunu.

V těchto dnech vydali svůj první singl - Rome Is Falling. K jeho nahrání využili principu tzv. Pledge Music, což je systém, který pomáhá kapelám i hudebníkům vydávat své nahrávky, na které by jinak nesehnali finanční prostředky. Funguje to tak, že kapela zveřejní svůj záměr a fanoušci přispějí na její účet libovolnou částkou podle svých možností. Ve chvíli, kdy je na účtu dostatek prostředků, může se začít nahrávat; pokud se ale požadovaná částka nenasbírá, akce se prostě nekoná. Tohoto systému využila od roku 2009, kdy vznikl, již spousta kapel i hudebníků, v nedávné době mj. například Tarja Turunen nebo Timo Tolkki, ten ale svůj projekt, nastartovaný po ukončení činnosti jeho zatím poslední kapely Symfonia, nedotáhl do konce.

civil war logo

Ne tak Civil War. Jejich první píseň je volně přístupná ke stažení na adrese http://www.pledgemusic.com/widgets/5058

případně na youtube - oficiální nahrávka:

a můžeme se přesvědčit, že tihle ostřílení válečníci se ani v civilu neztratí. Jejich hudba zní dobře, razantně a dynamicky. Léta strávená v Sabaton jsou znát, ale ani na první poslech bych si je nespletla, snad ani v případě, kdyby místo Patrika nazpíval jejich debut Joakim Brodén. Bohužel, při výběru zpěváka podle mého názoru neměli nejšťastnější ruku, jeho „nazlobený“ hlas mi moc nesedí. Kdybych měla hodnotit výkony jednotlivých členů kapely, dostal by ode mne s bídou 60% (což je ovšem můj problém - vím, že Patrik má v metalovém světě vysoký kredit). Zato vícehlasé sbory znějí minimálně stejně dobře jako současní i minulí Sabaton a jednotlivým nástrojům se nedá vytknout skoro nic, snad jen že Mÿhrovy klávesy jsou tentokrát hodně v pozadí, což je škoda. V dalších písních snad dostane víc prostoru.

Píseň vyjde nejen na stránkách Pledge Music, ale bude také součástí prvního EP, které je v současné době již kompletně nahráno a vydavatelství Despotz Records připravuje jeho vypuštění do světa v polovině listopadu. Hudba i texty budou výsledkem práce celého týmu - a protože v Sabaton měl veškeré skládání na starosti pouze frontman Joakim Brodén, je to pro tuto švédskou šestici nová zkušenost. Daniel Mÿhr k tomu uvedl, že dosud nikdy nezažil tolik kreativity a je to pro něj jako nové probuzení.

civil war

Takže zanedlouho můžeme očekávat jejich debutové EP a zjara 2013 kompletní album. Metal Made in Sweden byl odjakživa kvalitní značkou a věřím, že i v tomto případě se máme na co těšit.

Rome Is Falling (single)
Interpret: Civil War
Žánr: metal
Vydavatelství: Despotz Records
Hodnocení: 87%

Zdroj foto: Profil Civil War na Facebooku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Naše sestava je od počátku stejná, jen bubeníci "přibývají", říká Dája Šimíčková z kapely Prime Time Voice

daja 200I když vokální trio Prime Time Voice funguje dva roky, jde o zkušené zpěvačky - jmenovitě Marta Marinová, Taťána Roskovcová a Dája Šimíčková. Přesto toho stihly i za tak krátkou dobu společného zpívání požehnaně včetně CD Live. Nejen o zahraničních š...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Markéta Harasimová: Poháry touhy

Pohary touhy200Violina minulost je opředena tajemstvím – její matka odmítá mluvit o rodině zemřelého otce. První střípky pravdy tak Viola nečekaně odhalí až ve chvíli, kdy se jako dospělá ocitá na dramatické životní křižovatce. Východisko z těžké situ...

Divadlo

Co se stane, když naše vnitřní dítě mrzne?

Chladne-dite perexMít nějaký životní plán. To je to, co starší generace očekává od svých potomků. Jasnou vizi, do detailů promyšlenou cestu, po které by šli. Potomkové však nic takového nemají. Ano, vědí, co nechtějí, ale není jim jasné, jak by vlastně...

Film

5 top filmových zážitků z letošních Karlových Varů

alt47. ročník MFF Karlovy Vary se chýlí ke svému závěru a filmoví publicisté i diváci mohou začít bilancovat. Tohoto úkolu se nyní zhostí i K21, a sice očima redaktora, který navzdory tomu, že se festivalového dění účastnil pouze...