Baromantika Lenky Dusilové

Baromantika Lenky Dusilové

Tisk

Dusilova 200Jsou zpěváci, o jejichž novém CD víte už půl roku dopředu, navzdory tomu, že o kvalitě se dá pochybovat. Pak jsou tací, o jejichž tvorbě se dozvíte, když je pečlivě sledujete, popřípadě náhodně uvidíte plakátek přilepený na sloupku, avšak vždy narazíte na kvalitu a chválíte se, že jste se o tom vůbec dozvěděli. Tímto případem je i Lenka Dusilová, jejíž tvorba je víceméně skrytá, avšak dostanete-li tu možnost si ji poslechnout, málokdy zklame.

Deska je již od počátku vcelku jiná. Její název LD a Baromantika: V hodině smrti, odkazuje na název její předchozí desky, nyní je to název kapely, s níž na CD vystupuje. Vznik tohoto díla také provázela kampaň na webových stránkách Hithit.cz, kde mohli posluchači právě podpořit vznik.

Deska samotná, ačkoliv její název hovoří o něčem jiném, je spíše o zrodu něčeho nového, přerodu. O momentu, kdy aby něco nového vzniklo, musí něco staré zemřít. Taková je nit, která prostupuje všemi dvanácti písněmi alba, což se odráží na konečném pocitu z poslechu, neboť písně každé zvlášť působí dojmem neucelenosti, při jednotném poslechu se však dostaví uvědomění, jak jsou skladby provázané a celé to působí utěšujícím dojmem, že Hudba vskutku existuje.

Dusilova 1

K vrcholům celého alba patří paradoxně jeho první píseň, respektive instrumentál (Indiánky), který vás připraví beze slov na zajímavou cestu. Taktéž duet s Justinem Lavashem (Mayday) je důkazem, že deska je dělána s radostí a upřímností, které ale nikdy Lence nechyběly. Samozřejmě nechybí spolupráce s Danem Bártou (Snad jen), či Davidem Kollerem (Tichá – černá), kde si výborně sedli a v trochu popovějším stylu odvádějí nejlepší výkon, jakého jsou možní.
Významné plus dodává fakt, že CD je z větší části české, sem tam uslyšíte angličtinu, polštinu a slověnštinu.


A Lenka? Během 45. minut se z něžné víly stává vichřice, která v poslední písni Dvanáctá pomalu utichá, přináší naději, uklidňuje a dává na vědomí, že smrt není jen o umírání, ale o počátcích. 9,5/10

 

Interpret: Lenka Dusilová a Baromantika

Druh alba: studiové album

Vydáno: 26. září 2014

Žánr: alternativní rock

Délka: 45:21


Jazyky: čeština, angličtina, slovenština


Vydavatelství: Supraphon

Producent: Milan Cimfe

Dusilova 2

 


Zdroj foto: Supraphon, facebook Lenky Dusilové

www.lenkad.cz
www.supraphonline.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

I na operním jevišti jsem nikdy nepatřila k těm, kteří se postaví na rampu a předvádí jenom hlas, říká Dagmar Pecková

dagmar200I v rozhovoru s Dagmar Peckovou vám bude jasné, v čem je tato pěvkyně výjimečná, neskonale pracovitá, nebojácná a tvrdohlavá a přitom svá. Málokterá umělkyně její generace dává do ringu tolik energie, nápadů a mnohovrstevnatého talentu, který se projevuj...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Jak číst romány jako profesor

Jak cist romany 200Mírně nadsazený název knihy a jasně oranžový obal mě okamžitě zaujal. Dělá si z nás autor legraci? Myslí to vážně? Brnká na struny našeho ega, abychom nahlédli a byli vtaženi do jeho úvah? Jsme vyzýváni k polemice? Nebo o co vla...

Divadlo

Hledá se vrah

posledni vikend 200V české premiéře se ve Východočeském divadle v Pardubicích představila detektivní hra Agathy Christie Poslední víkend.

...

Film

Včelka Mája slaví 100. narozeniny!
ImageNaše kamarádka včelka Mája bavila naše maminky, nás a teď i naše děti. Dobrodružství včelky Máji, Vilíka, Hopa a mnoho dalších přátel zkrátka nestárne. V českém znění bylo vydáno hned 104 dílů. Animované příběhy vycházej...