Masters of Rock 2012: FREEDOM CALL

Masters of Rock 2012: FREEDOM CALL

Tisk

altJsou metalové kapely temné a pochmurné, s ponurými obličeji na nás burácejí své doom - black - deathmetalové drsňárny a jejich texty jsou dobrým materiálem pro deprese. Ale jsou i kapely, řekněme, normální, sem tam balada, nějaká ta rebelie na hraně zákona, sex, drogy a rock’n‘roll - a pak dloooouho nic - a z toho nejopačnějšího bodu všehomíra přicházejí s úsměvy od ucha k uchu, s balónky a mávátky - Freedom Call!!!

 

Tuhle německou kapelu založil v roce 1998 zpěvák a kytarista Chris Bay spolu s dlouholetým kamarádem Danem Zimmermannem. Oba spolu v té době působili v kapele Gamma Ray, Dan u bicích a Chris jako zvukař - ale očividně jim to ke štěstí nestačilo. Kapelu doplnili basák Ilker Ersin a kytarista Sascha Gerstner, vydali demo se šesti písněmi a rok nato debut Stairway to Fairyland. První živý koncert odehráli jako předkapela na francouzském turné skupin Angra a Edguy. Na podzim téhož roku nahráli mini LP Taragon a koncem roku 2000 své druhé album Crystal Empire. V březnu 2001 Sascha Gerstner kapelu opustil a rok nato se usadil u Helloween. Byl nahrazen Cedrikem Dupontem, švýcarským kytaristou kapely Symphorce. V lednu 2002 začali v nové sestavě nahrávat další album Eternity, které si produkovali sami. Koncem roku 2002 jeli na turné s kapelou Blind Guardian, během něhož nahráli živák Live Invasion. Na turné s nimi hrál klávesista Nils Neumann, který se poté stal na čas pátým členem skupiny, ale stálého klávesáka Freedom Call neměli a nemají. Po delší přestávce bylo nahráno album The Circle of Life, které vyšlo v květnu roku 2005. Brzy po jeho vydání došlo k dalším změnám sestavy a v dvouletých intervalech vznikla další alba Dimensions (2007) a Legend Of The Shadowking (2009). Na následném turné nahradil Dana Zimmermanna, který se víc soustředil na Gamma Ray, bubeník Klaus Sperling a později se stal z dočasného náhradníka plnohodnotným členem skupiny, takže jediným zakládajícím členem v kapele zůstává Chris Bay.

V únoru 2012 vyšlo zatím poslední album skupiny s epickým názvem Land of the Crimson Dawn. V něm skupina svůj happymetalový styl vypilovala k naprosté dokonalosti. No uznejte - která kapela vám naservíruje na jediném albu hity s názvy jako Rockstars, Space Legends, Power and Glory nebo Rockin‘ Radio? Pozornosti fanoušků určitě neujde ani video k písni Hero on Video, kde se navzdory maskám odhalí drsné heavymetalové osobnosti všech protagonistů kapely.

Mně se na první poslech nejvíc zalíbila příjemná a melodická píseň Eternity - ale po několika protočeních CD v přehrávači mi víc uvízla v hlavě drsná death / blackmetalová vypalovačka Killer Gear s děsivým námětem démonické počítačové hry World of Warcraft, v níž se Chris pokouší i o cosi hodně vzdáleně připomínajícího growling (a vůbec mu to nejde). A moc se mi líbí dlouholetý zvyk kapely - aby na ně svět nezapomněl - občas se v textech svých písní neostýchají představit, na tomto albu dokonce dvakrát.

alt

Freedom Call je rozhodně kapela, která se nebere moc vážně. Prezentují se jako heavymetaloví bojovníci, jejichž zbraně sestávají z kytar, bicích a válečného vozu vrchovatě naloženého dobrou náladou. Jejich hudba je veselá, optimistická (někdy až skoro příliš) a v podstatě přímočará a jednoduchá. Jejich vícehlasé chorály a překrývání vokálních linek mi občas připadají jako vystřižené z některého alba Blind Guardian. Ale abych jim nekřivdila - balady jim sice moc nejdou, jsou příliš přeslazené nebo přesolené, ale dokážou udělat i krásné skladby s klidnější atmosférou, jako třeba The Quest, která není zas až tak moc rozjuchaná, ale oplývá krásnými melodiemi, i když text mi přijde, poněkud zbytečně, příliš patetický. Je to perfektní kapela na letní festivalové odpoledne, kdy má člověk náladu si zaskákat a zahulákat - i když od nich nezná skoro nic, při druhém opakování refrénu se většinou chytí. Takže se už moc těším na letošní Masters of Rock a jejich vystoupení. A doufám, že bude BANG BANG!!!

Sestava 2012:

Chris Bay - zpěv, kytara (1998-)
Lars Rettkowitz - kytara (2005-)
Klaus Sperling - bicí (2010-)
Samy Saemann - basová kytara (2009-)

Zdrof foto: freedom-call.net


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Š. Jirglová: „Pracovně jsem svou knihu nazvala “plážovka.”

jirglova 200Petra Š. Jirglová vždy ráda cestovala, ať už za zábavou, nebo za prací, a tato vášeň stála v základech nejen její úspěšné prvotiny Letuška z Economy aneb co na Instagramu neuvidíte (2019), ale i románového debutu Všechno nejlepší, Anoo, volně ins...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Sliby a chyby Štěstí, lásky, čokolády aneb dokonalý recept na štěstí ŽENY?

stesti laska cokoladaPojďme se podívat, co obal knížky slibuje a co opravdu dává. Skóre je skvělé! Je nepříjemným zvykem psát na KAŽDOU knihu, že je nejlepší a skvělá  a prostě jinak NEJ. Mnohé jsou, ale mnohé také nejsou.

Divadlo

Dramatizace slavné literární klasiky Paní Bovaryová poprvé v Národním divadle moravskoslezském

pani bovaryova perexUž ve čtvrtek 16. listopadu se na jevišti Národního divadla moravskoslezského v Ostravě objeví poprvé dramatizace slavné literární klasiky – románu Gustava Flauberta Paní Bovaryová, a to v titulní roli s...

Film

Hotel – když nedokážete žít sami se sebou

hotel uvodkaŠtěstí, to je krásná věc, ale ani snaha a pečlivé plánování ho v životě nezajistí. O tom, se přesvědčí i hlavní hrdinka švédsko-dánského dramatu Hotel. Skandinávský dům ve spolupráci s Komorním kinem Evald v rámci cyklu Severské filmové čtvrtky ...