Rodinná pohádková klasika se opět vrací na plátna – Kráska a zvíře

Rodinná pohádková klasika se opět vrací na plátna – Kráska a zvíře

Tisk

Kraska a zvire film perexOd proslulé animované verze se na plátnech a obrazovkách objevilo několik dalších zpracování tohoto „pojmu“ v pohádkovém světě, avšak úspěšným a velice zdařilým se stal až snímek z letošního roku z dílny Walt Disney Studios. Kráska a zvíře, tak jak ji známe a pamatujeme si z dětských let, či sledování s našimi dětmi, v novém kabátu.

 

V hrané adaptaci animované klasiky Kráska a zvíře, jež je velkolepou filmovou oslavou jednoho z nejpopulárnějších příběhů vůbec, dech beroucím způsobem ožívají příběhy postav, které diváci znají a zbožňují. Kráska a zvíře popisuje pozoruhodný příběh dívky jménem Belle, bystrého a krásného děvčete, tak trochu nezapadajícího do maloměstského světa, kde je jí určeno žít, avšak dosti odvážného na to, aby se postavila děsivé nestvůře a zachránila tak svého otce před uvězněním. Navzdory strachu z neznámého prostředí i svého věznitele se postupem času spřátelí a Belle si uvědomí, že se pod obludným zvířecím zevnějškem může ukrývat něco více – vlídná duše skutečného prince. Velký zvrat však přichází, když se dozví, že se Gaston – marnivý válečný veterán, mající o Belle zájem, který téměř ovládá celé město – chystá zavřít jejího otce do blázince za to, že vykládá o nestvůře, která vězní jeho dceru. I když se již situace zdá velmi beznadějná, láska si svou cestu prorazí i přes všechna úskalí.

kraska a zvire film

Jako malou ochutnávku pro zvědavé fanoušky uvádím několik zajímavostí o podobnostech s animovanou verzí, či divadelní adaptací a jejich inspiracích:
•    Světla na terase a na schodišti zámku a na růžové kolonádě jsou odkazem na avantgardní film Jeana Cocreaua Kráska a zvíře z roku 1946, který byl pro Billa Condona zdrojem inspirace.
•    Některé z původních písňových textů, které napsal Howar Ashman pro původní animovaný film a nebylo jich použito, našly své uplatnění v této hrané adaptaci.
•    V erbu zámku Zvířete nalezneme lva, kance a iniciály WD (tyto iniciály mají zastupovat fiktivní postavu Williama Devereauxe, ale mohou být také vykládány jako iniciály Walt Disney)
•    Na ušití Krásčiných šatů bylo spotřebováno zhruba 55 metrů velmi lehké saténové organzy. Při jejich šití, které zabralo přes 12 tisíc hodin, se spotřebovalo celkem 915 metrů nití a k jejich ozdobení bylo použito 2160 křišťálů Swarovski.
•    Pro potřeby dekorací bylo při natáčení spotřebováno přes 8700 svíček.

kraska a zvire film 2

Snímek Kráska a zvíře, inspirovaný stejnojmenným animovaným filmem z roku 1991, zrežíroval Bill Condon, který má mimo jiné na kontě již filmy jako Twilight saga: Rozbřesk (1. a 2. část), scénář napsali Stephen Chbosky (Ten, kdo stojí v koutě, Série Divergence: Aliance) a Evan Spilitopoulos, producenty jsou David Hoberman, p.g.a. a Todd Lieberman, p.g.a. ze společnosti Mandeville Films, a vedoucími výroby jsou Jeffrey Silver, Thomas Schumacher a Don Hahn.


Hudbu k filmu složil Alan Menken, který získal dva Oscary (nejlepší původní soundtrack a nejlepší píseň) za hudbu k původnímu animovanému filmu, a soundtrack filmu zahrnuje nové nahrávky původních písní od Menkena a Howarda Ashmana, stejně jako tři zcela nové písně, jež napsal Menken společně s Timem Ricem.

Nádherné a velice impozantní zpracování oblíbeného příběhu z dětských let, které vás pobaví i rozpláče během 130 minut. Příběh vzdálený i blízký, pohádkový, ale přece pomocí metafor zprostředkovávající realitu. Scenérie plná světel, barev a kouzel ve vzduchu. Snímek schopný pohltit nejen děti. To vše a mnohem více. Více emocí, hudby, zážitků. To je Kráska a zvíře.

kraska a zvire film-plakat-orig

KRÁSKA A ZVÍŘE

REŽIE: Bill Condon
ŽÁNR: romantický, rodinný
PREMIÉRA: 16.3.2017
KAMERA: Tobias Schliessler, ASC
PŘÍSTUPNOST FILMU: neomezená
STOPÁŽ: 130 minut
HUDBA: Alan Menken, Howard Ashman, Tim Rice
SCÉNÁŘ: Evan Spiliotopoulos, Stephen Chbosky, Bill Condon
JAZYKOVÁ VERZE: český dabing, titulky
HRAJÍ: Emma Watson (Kráska), Dan Stevens (zakletý princ / zvíře), Luke Evans (Gaston), Kevin Kline (Maurice), Josh Gad (LeFou), Ewan McGregor (Lumiere), Stanley Tucci (Maestro Cadenza), Audra McDonald (Madame de Garderobe), Gugu Mbatha-Raw (Plumette), Hattie Morahan (čarodějka), Nathan Mack (Chip), Ian McKellen (Cogsworth), Emma Thompson (paní Konvičková)


HODNOCENÍ: 81 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Renata Petříčková: O hnědých pastelkách se mi i zdálo…

200roByla to první nabídka pro opravdové ilustrace do knihy. „Poprvé jsem vzala pastelky, abych s nimi vytvořila něco, co bude zdobit knižní stránky,“ říká Renata Petříčková, kterou zhruba před rokem s touto nabídkou oslovila autorka knihy Hvězdná obloha. Ilus...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Rafani: 31 konců/ 31 začátků

altDne 25.6.2012 vešel do distribuce osobitý dokument - debut umělecké skupiny Rafani 31 konců/ 31 začátků, lze ho tak zdarma zhlédnout na serveru Doc Alliance Films (http:/...


Literatura

Bublifuk do třetice – vstup na vlastní nebezpečí

bublifuk 200Léto je před námi a ve volném čase si lze mj. pročíst třetí díl dobrodružné komiksové revue Bublifuk, která láká své čtenáře tajuplnou výzvou „Vstup na vlastní nebezpečí“. Dozvídáme se, jak se odvíjejí osudy hrdinů všech příběhů předchozích d...

Divadlo

Únorové divadelní tipy z Violy: Miroslav Donutil nebo David Prachař na jevišti legendární scény

DIvadlo Viola 200Přemýšlíte, jak si ukrátit dlouhé únorové večery? Přinášíme tipy na intenzivní divadelní zážitek v Divadle Viola na Národní třídě v centru Prahy.

...

Film

Boj o Řím: návrat historického velkofilmu

boj o rimHistorické velkofilmy prožívaly svůj zenit v 50. letech, avšak v půli 60. let jsou již diváci těmito kolosálními produkcemi přesyceni. Smrtelnou ránu žánru zasahují především dva filmy, Kleopatra J. L. Mankiewicze, které utržila v ...