Tři jazzoví mágové živě v Reduta klubu

Tři jazzoví mágové živě v Reduta klubu

Tisk
ImageKaždý večer v jazzovém klubu Reduta je výjimečný. Ale ten v pátek 10. února patřil mezi ty nejspeciálnější. Trio geniálních hudebníků totiž křtilo svoje DVD s živým koncertem právě z tohoto legendárního baru. Martin Kratochvíl, Tony Ackerman a Imran Musa Zangi nejen bouchli šampaňské, ale také zahráli a především zahřáli duše přítomných.

 


Zřejmě nejznámějším členem tria je Martin Kratochvíl, zakladatel dnes již legendárního projektu Jazz Q. Je skutečnou osobností a to nejen na poli hudebním. Jeho záběr opravdových zájmů je široký. Pro někoho je znám jako horolezec, spisovatel či prezident nahrávací společnosti Bonton. Hodně let hrál svůj jazzrock na pianech v amerických klubech. Ale svou druhou hudební polovičku potkal v Čechách. Tony Ackerman byl za totalitního režimu jeden z mála cizinců s legálním dlouhodobým pobytem. V roce 1984 navázal spolupráci s Kratochvílem a tak vzniklo kouzelné spojení klavírních klapek a sedmistrunné kytary. V ten stejný rok Imran Musa Zangi, původem Íránec, získal jako první v Československu kvalifikaci instrumentalisty na perkuse. Právě on je posledním, neméně zajímavým členem tria. I on se věnuje muzice od mládí, již při studiu medicíny začal s koncertováním.

 

Image


Trio má za sebou nespočet odehraných vystoupení a to nejen u nás, ale zavítali i do Bruselu, Londýna, Ameriky a i do dalších měst. Tihle mistři jazzové hudby jsou výjimeční totiž v tom, že hudbu tvoří přímo na koncertě. Improvizují s tóny a náladami, s nástroji a také s akustickou podobou. Přičteme-li, že každý z nich přináší do muziky rozdílnou civilizaci a vlivy z ní, dostaneme opravdu luxusní jazzový zážitek. Pohled na šťastné úsměvy z podia působí jako zrcadlo. I vy se začnete po chvilce usmívat a vzájemná energie se stane obrovskou a mocnou kouzelnicí. A proto, pro potěšení fanoušků i kapelníků, vzniklo toto unikátní DVD. Natáčení proběhlo během dvou červnových koncertů, na záznamu je z nich deset skladeb a nechybí ani kousek Toledo, který se objevil na každém doposud vydaném albu tria. Střihu se ujala Ivana Davidová, zvuku Zbyněk Perla a tým kameramanů tvořili synové hudebníků a jejich přátelé, jimž velel Filip Zangi.

 

Image


“Jazz je studnice, ze které se všechna ostatní muzika napájí.” Je názor Martina Kratochvíla. A nezbývá než souhlasit, protože při poslechu jejich koncertního DVD, ale i kterékoliv jiné desky tria, si smlsnou nejen jazzový gurmáni. 26 let jejich společné spolupráce přineslo hudebnímu nebi skutečné hvězdy, kvalitní muziku a především ojedinělé zážitky posluchačům i návštěvníkům koncertů.

 

Image


Zdroj foto:
redutajazzclub.cz a niagra.sk

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dominik Vodička: „Vítězství je vždy krásná věc, ale tady šlo hlavně o půl rok strávený se super lidmi.“

vodicka 200Dominika Vodičky jste si mohli všimnout v pořadu Stardance, kde společně s Veronikou Khek Kubařovou vyhráli. Na co bude nejvíce vzpomínat, co mu to přineslo a jak se nyní má?

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Děti ulice to nikdy nemají lehké

nezlomny 200Spisovatelka Hana Hindráková píše vždy silné příběhy, nejčastěji z afrického prostřed. Nejinak je tomu u knihy s názvem „Nezlomný, která vyšla v nakladatelství Alpress.

 

...

Divadlo

Peter Gábor režíruje v Česku i Slovensku, ale představil se i na scéně Théâtre Moliére v Paříži

peter gabor perexKrásných sedmapadesát let oslavil koncem října renomovaný režisér Peter Gábor. Řadu let sklízí úspěchy na divadelních scénách v Česku i Slovensku, ale objevil se také jako herec se objevil v několika filmech a seriálech. Působil j...

Film

Argo – povedený film o bizarní záchranné akci

argo 4O tom, že Ben Affleck je minimálně o třídu lepší režisér než herec, už nemá smysl se zmiňovat, protože filmový fanoušek tohle dobře ví a slyší ze všech stran. Už jeho výtečný debut v podobě perfektní kriminálky Gone Baby Gone (někdy...