V kroměřížském klubu Stará masna vystoupí 18. listopadu skupina GAIA

V kroměřížském klubu Stará masna vystoupí 18. listopadu skupina GAIA

Tisk

gaia200Otrokovická kapela GAIA existuje už od roku 1992, ale novou éru zahájila v roce 2020, kdy se ke kapele přidala zpěvačka Bára Havelková a kytarista Pavel Martinka. Má za sebou řadu koncertů, soutěží, nahrávek i videoklipů. K úspěchům patří i album Druhá múza, které je "nadupáno" vlastní tvorbou. Poprvé se kapela představila v Kroměříži v září na Svatováclavských slavnostech na Výstavišti, podruhé si zahraje v kroměřížském klubu Stará masna 18. listopadu. Následující rozhovor poskytli kapelník Vladan Vavruša a zpěvačka Bára.

S čím se představíte v Staré masně a kroměřížskému publiku?

Do repertoáru zařadíme naše nejlepší současné songy, zazní písničky z alba Druhá Múza a samozřejmě i nějaké novinky. Publikum se může těšit na naši pohodovou muziku, která se vyznačuje žánrovou rozmanitostí. Srdečně zveme všechny příznivce dobré muziky z Kroměříže a okolí.

Jak byste charakterizoval váš hudební styl a kdo tvoří vaši kapelu?

Stálí členové jsou kytarista a kapelník Vladan Vavruša, basista Milan Koplík, bubnuje a zpívá Libor Školný, kytary a rytmické nástroje má na starost Pavel Martinka a na klávesy hraje Filip Doležal. A jak už bylo zmíněno, pěvecký trůn obsadila Bára Havelková. Jako host s kapelou vystupuje také Radek „Fufal“ Bednařík, který mnoho skladeb zpestřuje svým saxofonem.

Kapela se od začátku orientuje na autorskou tvorbu, nejdřív v ní byly cítit vlivy art-rocku, komplikovanější kompozice pak byly postupně nahrazovány skladbami s kratší stopáží a už více připomínaly klasické písně. Ty jsou v současnosti velmi rozmanité, žánrově rozprostřené od hard rocku až k popu. Jednou z hlavních devíz kapely je snaha udržet si harmonickou a aranžérskou originalitu a širokou žánrovou pestrost.

gaia foto1

Protože vím, že máte vlastní skladby, což dokládá i vaše poslední album, tak se ptám, jaký máte z alba pocit a jaký je ohlas?

Zmiňované album jsme nazvali Druhá Múza a vyšlo na konci roku 2020. Obsahuje výhradně autorské písničky, celkem osm skladeb a z toho jedna je instrumentální. Písně jsou pojímány velmi pestře, stylem od folku až k hard rocku. Texty se zabývají vztahy mezi partnery, emocemi nebo třeba osudovými křižovatkami, na které se někdy dostává každý z nás. Hlavním atributem alba je pohodová muzika, ze které je cítit radost z hraní a tvorby vlastní hudby.

Práce na albu byla pro všechny poměrně dlouhodobá a náročná, snažili jsme se vytěžit maximum – nové písničky jsme propojili s vybranými staršími kusy a ve výsledku vznikl velmi kompaktní celek. S deskou jsme si opravdu vyhráli a jsme s ní spokojení. O to víc nás těší velice pozitivní ohlasy od posluchačů. Líbí se zejména žánrová pestrost, poetika textů i vydařený zvuk ze studia BiteHazard v Topolné. Nejvíc nás vždycky potěší příznivé hodnocení při setkání s některým z našich fanoušků, to vždycky zahřeje u srdce.

gaia foto2

Pokud vím, tak jste velice akční. Máte album, klipy, úspěchy na hitparádách. Co všechno máte v plánu v nejbližší době?

To je pravda, muzika nás baví a snažíme se být aktivní, jak to jen jde. Do konce roku nás ještě čeká docela pestrý program. Už 3. listopadu jsme si naše kapela zahrála v Ostravě, kde se zúčastnili soutěže Líheň, která je určena pro amatérské muzikanty z celé republiky i ze zahraničí. Další zastávkou bude právě zmiňovaný koncert ve Staré Masně v Kroměříži, kde si chceme užít opravdovou klubovou atmosféru a rozšířit řady fanoušků z hanáckého regionu.

Letošní koncertní šňůru zakončíme na naší „základně“ Dolly v Otrokovicích, kde pro fanoušky odehrajeme tradiční adventní koncert s překvapením. Dále dokončujeme další autorskou písničku, trénujeme i dva nové covery a pilujeme naše nejnovější skladby. Pochopitelně bychom je v budoucnu chtěli nahrát ve studiu, takže už pomalu začínáme uvažovat o novém albu.

gaia foto3

Určitě bude i nový video klip...?

Pilně pracujeme na dokončení scénáře k našemu dalšímu videoklipu k písničce LeukoCity. To je momentálně náš nejpodstatnější úkol, protože termín natáčení máme v plánu na konci listopadu a moc se těšíme na realizaci! Dárek k Vánocům pro naše příznivce máme tedy vymyšlený.

gaia foto4

Zdroj foto: GAIA

Více informací: www.gaiaotrokovice.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

9. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

9 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

David Deida: Cesta nespoutané ženy

200litNejerotičtější, nejladnější a nejněžnější text, jaký jsem kdy četla. Milostné vyznání plné mužské pokory a uznání ženské duši. To je David Deida, který tuto knihu napsal jako intimní sdělení své milované. Originální název knihy zní „Dear Lover“, a to my...

Divadlo

Velký Gatsby v režii Petra Gábora poprvé na českém jevišti

Gatsby 200Soubor činohry Národního divadla moravskoslezského čeká v divadelní sezóně poslední titul – česká premiéra dramatizace jednoho z nejslavnějších románů moderní americké literatury Velký Gatsby. Očekávaná inscenace, kterou připravil kmenový režisér a...

Film

Kniha o pozapomenutém proklatci nové vlny

nemec perexJan Bernard patří k význačným filmovým badatelům, spojeným zejména s pražskou FAMU, kde byl během 90. let děkanem. Zabývá se jak teoretickými otázkami, tak zkoumáním tvorby významných režisérů (Pier Paolo Pasolin...