Letošní Echo Blues Alive představí 23. března v Šumperku čtyři ženské bluesové osobnosti

Letošní Echo Blues Alive představí 23. března v Šumperku čtyři ženské bluesové osobnosti

Tisk

altLetošní Echo Blues Alive s podtitulem Women Show, které proběhne již 23. března v šumperském Domě kultury, se zaměří na ženské bluesové osobnosti.

Hlavní hvězdou bude louisianská zpěvačka a akordeonistka Rosie Ledet s kapelou The Zydeco Playboys. „Rosie Ledet zní jako kdyby The Allman Brothers hráli zydeco,“ napsali o ní nedávno New York Times. Zydeco je klasický kreolský styl z Louisiany. Rosie Ledet si k němu našla cestu až v dospělosti, kdy ji k akordeonu přivedl její manžel Morris. Samostatně debutovala v roce 1994 albem Sweet Brown Sugar a hned zaujala jak odborníky, tak i širokou veřejnost. Získala řadu ocenění a hrála i na nejprestižnějších přehlídkách, jako například New Orleans Jazz & Heritage Festival.

echo blues alive rosie

Ze Spojených států přijede také zpěvačka Wanda Johnson, která je z několikerého koncertování (mj. i na podzimním šumperském Blues Alive v roce 2008) českému publiku dobře známá. Na hudební scéně se pohybuje od začátku 90. let a nespokojuje se jako řada jejích kolegyň pouze s kopírováním vzorů prostřednictvím interpretace bluesových a soulových standardů, nýbrž jde „s kůží na trh“ i jako autorka svých písní. Do Šumperka se vrátí v rámci evropského turné.

echo blues alive

Bohatou a kvalitní slovenskou scénu bude zastupovat zpěvačka Jana Ružičková se skupinou Cross The Line. Jedinou Češkou na festivalu bude bílinská zpěvačka Petra Börnerová, která představí svoje akustické duo s kytaristou Tomášem Bobrovniczkým, které je „vedlejším produktem“ šíře obsazeného Petra Börnerová Bandu.

 

Více informací na www.bluesalive.cz.
Vstupné: 240 Kč. Vstupenky jsou k dostání v Domě kultury Šumperk.
Večer začíná v 18 hodin.

Pro ty, kdo rádi plánují dopředu, jsou známy také další termíny spřízněných akcí:


Blues Aperitiv – 16. června 2012
Blues Alive – 15. – 17. listopadu 2012

 



Zdroj: TZ Echo Blues Alive


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tanečník Jan Onder: „Společenské tance jsou těžké všechny, jsou ale krásné, protože je to pro dva!”

Onder kurzy 200Dnes vám přinášíme rozhovor s mladým charismatickým živlem Janem Onderem, jehož vášní je tanec. Se svou životní partnerkou Lucií Hunčárovou patří do elitní skupiny nejlepších tanečních párů u nás, často reprezentují Českou ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Intelektuálové se vyjadřují o svém národu

vymer200Aleš Urválek (*1974) je mladý pedagog Ústavu germanistiky, nordistiky a nederlandistiky Masarykovy univerzity v Brně a okruhem jeho studijního zájmu se stala moderní německojazyčná literatura, dějiny idejí a recepce německé literatury u nás. Publikac...

Divadlo

Listopadová D21

divadlo 21Divadlo D21 má v posledních dnech skutečně napilno. Blíží se premiéra Gulliverových cest, listopadový program je nabitý a stále roste obliba tohoto koutku divadelní kultury známého i jako divadlo Malé Vinoh...

Film

Udeľovanie cien Slnko v sieti za rok 2019: Sú to skvosty, ktoré nie sú jednoducho dosiahnuteľné

slnko v sieti 200Slávnostné odovzdávanie cien Slnko v sieti za rok 2019 sa uskutočnilo 9. septembra v priestoroch bratislavskej Starej tržnice. Tohtoročný jubilejný desiaty ročník ponúkol pohľad režisérov aj na rúškom zahalenú smrť, či nedostatok pozor...