Dny evropského filmu se konají již po třicáté

Dny evropského filmu se konají již po třicáté

Tisk

DEF perexV poslední dubnové dekádě (20. – 30. 4. 2023) zve uměnímilovné diváky do kina již 30. ročník DNŮ EVROPSKÉHO FILMU. Nejprve se uskuteční v Praze, Brně a Ostravě, ale kromě nich – od 26. dubna zavítá i do dalších měst: do Boskovic, Červeného Kostelce, Hodonína, Hradce Králové, Jablonce nad Nisou, Šumperku, Vrchlabí, Vyškova, Znojma.


Jako každoročně se opět skládá z několika sekcí – z nich dvě jsou soutěžní. Jednak se představí prvotiny, mezi nimiž nalezneme díla když ne pozoruhodná, tak alespoň ambiciózní, jednak spatříme snímky avantgardně zacílené (hrané i dokumentární), které se opírají o hudbu. Ze soutěže debutů upozorním přinejmenším na rumunský Metronom, ponurý příběh z počátku 70. let, vyprávějící o tom, jak na rozjařený večírek dosud bezstarostné mládeže vtrhne tajná policie – a všichni přítomní musí řešit mravní dilema, do jaké míry jsou ochotni kolaborovat s násilnickou mocí.

DEF 1

Naděje přetrvává
Sekce nazvaná Hvězdy nabídne snímky oceněné již oceněné na rozličných festivalech a obsazené známými tvářemi – třeba Penelope Cruzová ztělesňuje v dramatu Nesmírnost matku dvanáctileté dívky, která se však cítí jako kluk. Jenže před půlstoletím (a navíc v katolické Itálii) se takové duševní pnutí považovalo za cosi nenormálního, ba hříšného. Mimořádný zážitek slibuje anglicko-americký snímek Aftersun, který už získal přehršel britských filmových cen a byl nominován na Oscara. Prý až uhrančivě líčí příběh rozvedeného, ne zcela příkladného otce, jenž se svou dospívající dcerou tráví léto v tureckém letovisku. Zbývá ještě upozornit na veterána švédské i americké kinematografie Lasse Hallströma (letos již sedmasedmdesátiletého), jehož Hilma se zabývá osudy rozporuplné, umanuté umělkyně, jež už na sklonku předminulého století experimentovala s abstraktní malbou – dávno před tím, než se takové postupy staly celosvětovou módou.

DEF Planeta Praha

Planeta Praha

Sekce Naděje je cílí na otázky přírodní udržitelnosti a ekologických aktivit. Obsahuje převážně dokumenty, o jejichž zaměření dostatečně vypovídají už samotné názvy- např. Národ velryb nebo Příběh řeky Sávy. Sekce Bez rodičů zařazuje příběhy děti i odrostlejší mládeže, aby ukázala, jak si mnohdy rozporní hrdinové hledají a budují si vlastní osobitost, mnohdy skrze bolestné překážky. Zaujmout by mohla i sekce K věci – Dezinformace, která se věnuje obtížnému zjišťování, kde se vlastně nachází pravda, když nejsme spokojeni s právě prosazovanými výklady toho, čemu bychom měli věřit. Zajímavý by mohl být třeba nizozemský Rozsudek, který pojednává o tom, jak veřejné mínění i někteří novináři odmítli přijmout soudní verdikt o údajném pachateli jedné brutální vraždy. Maďarská Blokáda se zaměřila na masivní stávku taxikářů, kteří v roce 1990 protestovali proti zvýšené ceně pohonných hmot – tehdy to byla daň za pokus vymanit se ze závislosti na ruské ropě.

Před čím bychom neměli zavírat oči
Mezi nejpřitažlivější položky Dnů evropského filmu patří jednak retrospektiva Fatiha Akina, německého tvůrce tureckého původu, jenž natáčí poutavé výpovědi o nesnadném soužití rozdílných kultur a mentalit, mnohdy na divácky atraktivním půdorysu pomsty (Odnikud) nebo kriminální zápletky (Zlato Rýna, U Zlaté rukavice). Zařazení několika tuzemských děl (Banger, Oběť, Planeta Praha) ocení zejména ti, kteří je ještě neviděli, ale na základě příznivých ohlasů v tisku i na sociálních sítích by se s nimi chtěli seznámit.

DEF Trojuhelník smutku

Trojúhelník smutku

A konečně publikum dozajista přivítá pětici filmů v minulosti nominovaných na Cenu diváků udělovanou Evropským parlamentem (ve spolupráci s Evropskou filmovou akademií). Vstup na ně je totiž zdarma. Většinou už prošly i tuzemskou distribucí: belgický snímek Blízko pojednává o neblahém konci jednoho klukovského přátelství, španělský Alcarràs glosuje plíživý zánik jednoho výstavního ovocného sadu, skandální švédsko-francouzské podobenství Trojúhelník smutku se pokouší v obrazech notně šokujících nastínit soumrak naší přežrané, zhýčkané, hodnotově dezorientované civilizace, neschopné v kritickém okamžiku přežít.

Má smysl zajímat se o tuto přehlídku? Určitě se seznamte s nachystanými tituly: řadu z nich jsme neviděli a nejspíš ani neuvidíme. A i kdyby většinou přinesly zklamání, není vyloučeno, že se mezi nimi může vyskytnout nějaký skvůstek, neřkuli opravdový skvost.

30. Dny evropského filmu (eurofilmfest.cz)
Foto: 30. Dny evropského filmu


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdeněk Žák: „Prosím seniory, aby nic nebrali osobně“

Zak perexU příležitosti premiéry laskavé komedie Kvartet v Divadle Bez zábradlí jsme vyzpovídali jednoho z protagonistů – Zdeňka Žáka. Hra nás zavede do penzionu pro vysloužilé operní umělce a bránice potěší typický britský hu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

I při cestě na dno svítá naděje

cestaVen perexPo téměř dvou desetiletích, která uplynula od natočení Mariana, se Petr Václav opět vrací k romské problematice. Ve filmu Cesta ven se však neobrací k minulosti, která Romy n...


Literatura

RECENZE: Můj psí život – Martin Čáp

psi zivot200Dlouho jsem přemýšlela nad nějakým oddechovým čtením, až se mi do rukou dostala kniha Můj psí život od českého autora Martina Čápa. Pokusím se vám knihu přiblížit, aniž bych vyzradila něco podstatného. Vlastně jeden spoiler tu bude a to hned, pro...

Divadlo

Pod slávou herectví se skrývá i jeho bída?

200divZajímá vás, co vše obnáší herecké povolání? Jaká dilemata musí (nebo nemusí?) umělci řešit, pokud se ocitnou v konfrontaci s represivním režimem? O tom všem pojednává kniha Sláva a bída herectví, poskládaná z řady příspěvků, které se zabývají jednak her...

Film

Dcera divočiny zve do kina

Dcera divočinyHelena žije idylický život. Má milujícího manžela, krásnou dcerku, domov, stabilní práci. Ale má i tajemství. Jako dítě vyrůstala v divočině, naprosto odříznutá od světa, vychovávána svým tvrdým otcem tak, aby byla schopná přežít i v nejd...