Vánoce u Ivanovových aneb bezhlavé svátky naruby

Vánoce u Ivanovových aneb bezhlavé svátky naruby

Tisk

vanoceV divadle Stará aréna uvádějí hru Vladislava Vveděnského Vánoce u Ivanovových čili Úplně předělaný snář. Jedná se o drama nebo komedii? Najdeme zde obojí. A jedno podtrhává druhé.  



Když byla Vveděnského budoucí žena vyloučena ze studia sinologie, odešel na protest ze školy spolu s ní. Věnoval se pak poezii (neoficiálně, vycházet knižně nesměla) a psal literaturu pro děti. Hra Vánoce u Ivanovových vznikla ve vyhnanství ukrajinského Charkova, kde skončil poté, co ho zatkli za údajné protistátní aktivity ve Svazu reálného umění. V roce 1941 začala Charkov ohrožovat německá fronta, Vveděnský se ale nedostal do evakuačního vlaku. Byl zatčen a zemřel za nejasných okolností. Podle jednoho svědectví na dizentérii, podle jiného byl zastřelen. 

Ve Staré aréně pracují jednak s textem Vveděnského hry, jednak s jeho dalšími pracemi a také s autorskými pasážemi, které vycházejí z knižního doslovu překladatele Martina Hnila. Takové zpracování slouží představení jen ku prospěchu. Dadaistické scény jsou prokládány pasážemi, které realitu tolik nerozbíjejí, takže divák má prostor občas lehce uvolnit soustředění a lépe pochopit kontext celé situace. 

O čem jsou Vánoce u Ivanovových? Dadaistickou hru těžko popisovat. Je to svědectví o době, která zešílela. Příběh o vraždě jedné holčičky a záhubě jednoho spisovatele. Vyprávění halucinací. Postavy se střídají, herci představují nejen různé osoby, ale třeba i uťatou hlavu, vánoční stromeček nebo koně. Dadaismus tady není samoúčelný, použitý pro hru samu, ale pomáhá odkrývat ošklivé absurdity totalitních režimů a válek (i když se ocitáme v Rusku, je vcelku lhostejné kterých). 

Zpracování celé hry i herecké výkony jsou opravdu kvalitní, s náročným úkolem se všichni popasovali se ctí. Vánoce u Ivanovových bezesporu nabízí podívanou pro náročnějšího diváka, který už na divadle leccos shlédl a hned tak něco ho nepřekvapí. Stará aréna tak získala do repertoáru kus netradičně zajímavý a rozhodně bez obtíží zapamatovatelný. 

vanoce


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Vsetín

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Katovský příběh přivezlo na zlínské Setkání Stretnutie Bábkové divadlo Žilina

kata dcera kata 200Zlínský divadelní festival Setkání Stretnutie se letos konal již poosmnácté. V dobách svých začátků byl zaměřen především na tvorbu zemí Visegrádu, postupem času vykrystalizoval do přehlídky české a slovenské diva...


Literatura

Prvotřídní blázni maj potíže s kázní

Blazni perexTento název nese druhá kniha nezbedných básniček pro děti od komika Lukáše Pavláska, který v ní dětskýma očima popisuje a zobrazuje okolní svět.

...

Divadlo

Svět je naruby – jsem sluha anebo pán? A není to vlastně fuk?

harlekyn je mrtvy perexNa jednom parkovišti jednoho nákupního centra se před očima diváků rozvíjí příběh commedie dell'arte… a známy darebák Harlekýn se pouští do souboje dobra se zlem.

...

Film

Univerzální a stárnoucí Rambo

rambo do pekla a zpetFilm Rambo: Do pekla a zpět (2008) ukončuje velké putování hrdiny, pro něhož bylo celý život největším oříškem, jak se dostat z místa na místo nebo se někde v klidu usadit, aniž by přitom musel pozabí...