Strong Coffee? Výzva k letu!

Strong Coffee? Výzva k letu!

Tisk

strong coffee give it a shotKdyž je česká realita tak silně zabahněná, člověk má neodolatelnou chuť uletět. Ale jak jinak než s pomocí písní, které ho alespoň pocitově zavedou do země, kde je moře svobody a mnozí lidé tam ještě neztratili víru.

 

Nemá se to, ale po následující větě bych mohl udělat závěrečnou tečku.  Poslouchám album Give it a shot od českobudějovické kapely Strong Coffee a je mi dobře. Tak.


Tři kluci ve věku kolem dvacítky plus dva hosté. Konkrétně David Říha (baskytara), Jakub Vančura (kytara, zpěv), Patrik Bartizal (bicí, zpěv) + Michael Říha (klávesy), Sylva Malinková (vokály). Společně nahráli deset skladeb, které jsou překvapivé z několika důvodů. Zní poučeně, zrale a pozor – těžko o nich někdo může říct, že jsou takzvaně na jedno brdo.  

Možná se pletu, ale tahle partička mladých muzikantů z českého jihu má hodně naposloucháno. Písničky Strong Coffee jsou totiž pestré. Asi nemá smysl hledat nápadné podobnosti se zahraničními vzory, lepší je chválit kapelu za průlet dějinami kvalitní hudby. Stylová škatulka „funk-rock“ je jistě výstižná. Prostě sedí.

strong coffee give it a shot


Nutno však poznamenat, že chlapci nasávali inspiraci z různých zdrojů – například vědí, že jazz, jazzrock, jemnou psychedelii či hardrock lze promíchávat docela příjemným způsobem. Je zřejmé, že si dali práci se stavbou jednotlivých skladeb. Když je potřeba ubrat, hrají opravdu velmi komorně, ve správnou chvíli ovšem neváhají přitlačit a nabídnout svému posluchači živočišnou vypalovačku. Na albu se střídají různé nálady. Co je důležité, kapela nenudí. Nedovolí vám přeskakovat některé písně. Drží vás ve střehu, čekáte, co přijde za chvíli. Zatímco při poslechu Smooth Groove jste spíše zachmuření, tak při Goodbye máte chuť vyletět ze židle a tančit. Každou z těch písní lze „použít“ (odporný výraz, že) pro jinou příležitost. Kdybych projížděl autem nočním městem, pustil bych si My Friends My Fortune, ostatně tahle píseň má ve finále dost nakažlivé vokály.

Poznávacím znamením kapely, která se zrodila v roce 2010 (na troskách skupiny Good Mood) je výrazná rytmika a často i naléhavý vokální projev. „Funk-rock“ to jistě vyžaduje. Něco mi ale říká, že Strong Coffee časem přesáhnou ještě někam jinam. Jestliže se „učí“ u experimentátorů, mezi které patří americký jazzový pianista Herbie Hancock, je na překvapení zaděláno.

Jen se nenechat utopit v močálu pro snadno zaměnitelné kytarovky, po kterých touží nablblí dramaturgové některých rádií. Tudy ne, chlapci, tudy ne!              

Give it a shot
Interpret: Strong Coffee
Žánr: Funk-rock
Skladby: 1/ Pretty Unknown Lady, 2/ Bliss, 3/ Move Your Body!, 4/ Shame, 5/ Hey!, 6/White Lies, 7/ Smooth Groove, 8/ Goodbye, 9/ My Friends My Fortune, 10/ Change (bonus)  
Stopáž: 35:24  
Vydavatelství: Strong Coffee, 2012  
Hodnocení: 75  %

Zdroj foto /obálka: www.bandzone.cz/strongcoffee 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Chci být užitečná tam, kde jsem a jsem ráda, že můžu opět zažívat atmosféru koncertů i zkoušek, říká zpěvačka Kateřina Bartoňová

katka200Příznivci zlínsko-otrokovické rockové skupiny GAIA už nějakou dobu vědí, že už tam nezpívá jen jedna, ale hned dvě zpěvačky. Tomu se říká luxus, zvláště, když obě „subrety“ spolu vycházejí, skvěle jim to zpívá a do vlasů si zatím nevjely. Naopak její hu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Unesené děti se jí vrátily. Ale už to nejsou její děti

zlaticka perexLauren Tranterová porodila vytoužená dvojčata, Morgana a Rileyho. Krátce po porodu se v jejím nemocničním pokoji zjevila podivná žena, která chtěla vyměnit její děti za své příšerné tvory. Nepodařilo se jí to. Lauren své děti ubránila...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede Klec bláznů, jiskřivou francouzskou komedii o lásce, partnerství a kráse být sám sebou

Klec bláznů200Klec bláznů, kultovní francouzskou komedii Jeana Poireta vyprávějící o lásce milujících rodičů, o vztahu dlouholetých partnerů i o kráse být sám sebou, chystá v režii Daniela Hrbka Švandovo divadlo v Praze. Hru známou českému publiku i díky ...

Film

Filmový sirotek 2015 se zlatem v hrdle

boychoir perexJaké dialogy se scénáristovi jménem Francois Girard honí hlavou? Jak bude vypadat režie Bena Ripleyeho? Přinese oscarový Dustin Hoffman filmu připravujícímu premiéru v roce 2015 štěstí? Kdo...