Cesty do rockového nebe byly dlážděny emocemi

Cesty do rockového nebe byly dlážděny emocemi

Tisk

cesty do nebeAno, cesty do rockového nebe byly dlážděny emocemi fanoušků a fanynek, vlastními emocemi muzikantů, kteří by bez nich nikdy nestvořili chytlavé melodie se silnými texty, a často třeba také i alkoholem, problémy, nemocemi a neúspěchy. Portrét 31 našich muzikantů, na které nikdy nezapomeneme vydalo nakladatelství Jota. Autorem je hudební kritik Petr Gratias.

 

Publikace s perfektně vyvedenou grafikou a černobílými fotografiemi na první pohled zaujme. Člověk se bude chtít dozvědět víc. Bude si chtít přečíst o životě, touhách, tvorbě i způsobu odchodu do hudebního nebe známých či méně známých českých muzikantů, kteří po sobě něco zanechali. A proto na ně vždycky budeme vzpomínat, protože ve svých písničkách žijí s námi dál. V knize se můžete setkat s takovými osobnostmi jakými byli Jiří Schelinger, Petr Novák, Radim Hladík, Milan “Mejla” Hlavsa, Petr Kalandra, Dežo Ursiny, Miki Volek, Marián Varga nebo Petr Skoumal.

Petr Gratias se pečlivě věnuje stručné biografii a tvorbě celkem 31 umělců. Portréty jsou doplněny černobílými fotografiemi, textem jejich písničky spolu s graficky vyobrazenými akordy. V závěru publikace je pár slov k zamyšlení a anketa, ve které známí žijící muzikanti vzpomínají na své již zesnulé kolegy.

Knihu hodnotím jako velice originální a přínosný počin. Vzpomínku na významné muzikanty, o kterých se tak můžeme dozvědět něco víc. Pokud jste některé z nich neznali, budete rádi za to, že jste je mohli poznat prostřednictvím této publikace, a jistě si hned uvědomíte, které písničky jste už od nich slyšeli. Hudba je nesmrtelná, i když ti, kteří jí jednou propadli, už tady nejsou s námi. Jejich životy byly mnohdy pohnuté, protože muzika a spořádaný životní styl, to nikdy nešlo dohromady. Ale i tohle má své kouzlo…

O autorovi:

Petr Gratias (*1955) je brněnský hudební kritik a spisovatel. Je moderátorem rockových festivalů a hudebních pořadů v Rádiu Hey o historii rockové hudby, autorem a moderátorem tematického okruhu Vyňaté kapitoly z dějin rockové hudby 1959 - 1989, dále supervizorem a jazykovým korektorem knih Led Zeppelin: Příběh skupiny a její hudby 1968 - 1980 (NAVA, 2009), Justice for All: Pravda o skupině Metallica (NAVA, 2010) a Příběh skupiny Pink Floyd (NAVA, 2012). Dále získal ocenění za literární tvorbu - šlo o knihu Decibely nad Brnem (JOTA, 2015), za níž získal cenu Nejkrásnější kniha roku 2015, a cenu Egona Ervína Kische 2015 za knihu V erbu Progres (JOTA, 2014), kterou napsal spolu s Pavlem Váňem. Napsal ještě také další romány, například knihu Černý racek (Vakát, 2009), na níž se podílel s Oldřichem Veselým.

Ukázka z knihy:

Někteří doplatili nesprávnou životosprávou na svůj zdravotní stav, který je přivedl až na okraj totálního selhání organismu. Jiní trpěli rozvinutou nemocí, která ve spojení s alkoholem a kouřením nabyla hrozivých rozměrů, další zahynuli ne vlastní vinou při automobilové nehodě. Někteří ukončili svůj život dobrovolně poté, co ztratili sílu a víru bojovat proti neblahé a bezcitné realitě a toužili po vysvobození z neřešitelné situace. Domnívám se, že všichni, kteří se odebrali na nenávratnou cestu do hudebního nebe, si prožili svých pověstných “15 minut slávy”, a jiní možná museli bojovat s nepochopením, lidskou závistí, nepřejícností a prožívali mučivé a trýznivé pocity zmaru a zbytečnosti.

Název: Cesty do rockového nebe
Autor: Petr Gratias
Žánr: populárně naučná
Vydáno: 2019
Stran: 287
Vydalo nakladatelství: Jota
Hodnocení: 100 %

www.jota.cz

cesty do nebe


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

DeeThane: „Naslouchal jsem a hledal, jestli na mě beat “dýchᔓ

deethane 200DeeThane je streamer a hudební interpret. Letošní jaro měl strávit na turné, ale současná situace mu to nedovolila a on se tak pustil do práce na novém albu. Co na něm fanoušci najdou? A jak DeeThane odpočívá?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Nevědomost je největší dar na světě

darek200Dárek je název nejnovější knihy oblíbeného autora psychothrillerů Sebeastiana Fitzeka, kterou vydalo nakladatelství Anag.

 

...

Divadlo

Divadelně-pohybové představení MANSON v NoDu: když je tanec eufemismem pro agresi
ImageNa otázku, proč miluji skupinu DOT 504 (a vedle mě i stovky dalších fanoušků a příležitostných diváků), se nabízí velice snadná odpověď: protože jsou mladí, talentovaní, charismatičtí a otevření novým experimentům. A...

Film

Celý život. Kronika 20. století a alpského údolí z pohledu jednoho muže

A Whole Life04Andreas vyrůstá na začátku 20. století s násilnickým strýcem na farmě v alpském údolí. Prožije dětství plné brutality a tvrdé práce, v osmnácti letech ale najde odvahu opustit svého utlačovatele. I když jej strýc částečně zmrz...