Výtvarnice Věra Katka Tatarkovičová vystavuje prvně v Praze

Výtvarnice Věra Katka Tatarkovičová vystavuje prvně v Praze

Tisk

vernizaz vera 200Olomoucká výtvarnice Věra Katka Tatarkovičová byla v minulých dnech přítomna zahájení své první pražské výstavy Keramika v obrazech. Její poměrně rozsáhlá expozice byla otevřena v pondělí 7. června a je nainstalovaná v sále Boženy Němcové v Knihovně na Vinohradech.

 Výstavu otevřel herec, šansoniér a filmový historik Jiří Bartoň, který přítomné seznámil s uměleckými a životními cestami talentované výtvarnice, přičemž zarecitoval i dvě básně šumperské básnířky i malířky Anny Szatmariové. Pro uměníchtivé zájemce bude výstava přístupná do 31. července tohoto roku. 

vernisaz vera 1

"Velké díky patří také herci, šansoniérovi, filmovému historikovi i pedagogovi Juraj Bartoň za úvodní povídání i nádherný přednes opravdu působivých básní Anny Szatmariové, které jakoby vycházely přímo z mého srdce. Bohdana Vlková bych chtěla moc poděkovat za přípravu výstavy i celou organizaci. Samozřejmě dík patří i vedení knihovny za poskytnutí výstavních prostor, zástupci radnice Prahy 2 za podporu i účast na zahájení výstavy a všem, kteří našli čas na zahájení výstavy a vytvoření opravdu příjemné atmosféry. Vím, že řada lidí se na výstavu chystá, protože se na zahájení nedostali nebo se obávali přijít vzhledem k současné situaci. Těm přeji, ať se výstava líbí jako těm, kteří ji už navštívili. Jsem opravdu šťastná a spokojená, což je hlavním cílem mojí výtvarné činnosti" řekla k zahájení své první autorské výstavy Věra Katka Tatarkovičová

vernisaz vera 2

I když vystavuje několik let, její keramické i malované obrazy mají na výstavách úspěch. Tvorba talentované výtvarnice Věry Katky Tatarkovičové vyzařuje neskutečně pozitivní atmosféru, ale hlavně se opírá o brilantně zvládnuté řemeslo, ale musíte ocenit i nápady a originalitu.

Na výstavě je k vidění naprostá většina nových obrazů. Některé „starší“ jsou spíše jen drobným doplňkem k tematickému zaměření jednotlivých částí výstavy. Tentokrát měla opravdu dostatek času na vymýšlení dalších způsobů zpracování svých výtvorů a tím i na vytvoření řady nových obrazů. Výtvarnice říká, že některé novinky dokonce našly svého nového majitele už v průběhu čekání na znovuotevření galerií a výstavních prostor. Takže se s nimi rozloučila ještě před chystanou pražskou výstavou a tvořila další novoty. 

vernisaz vera 3

"Nádherné obrazy propojujících několik technik a k tomu skvělé nápady a vycizelované zpracování. Vyzařují neskutečnou pohodu, radost a teplo, a vy máte pocit, jako by rozzářily celý prostor Knihovny na Vinohradech. Tvorba olomoucké výtvarnice Věry Katky Tatarkovičové má neskutečné pozitivní atmosféru," nechala se slyšet jedna z nadšených návštěvnic vernisáže. A já si myslím to samé.

Na otázku, co ji v tvorbě inspiruje asi nejvíc, Věra Katka Tatarkovičová odpověděla: "Na tuto otázku mám celkem jasnou a stručnou odpověď: všechno, co mě obklopuje. Jedná se zejména o přírodu – mám ráda květiny, stromy, rostliny… Další velkou inspirací jsou lidé, jejich vzájemné vztahy, radosti i starosti, ale i láska v nejrůznějších podobách. Výraznou inspirací jsou i zážitky, které se snažím vnímat všemi smysly. V mých dílech se vlastně zrcadlí život, který žiji."

vernisaz vera 4

Foto: Robert Rohál

https://www.veratatarkovicova.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hanka Křížková: „Mám ráda vlastně každé jídlo, když je dobře uvařené a dobře ochucené.“

hanka krizkova 200Hanka Křížková (*1957) je česká zpěvačka, herečka a rodačka ze Strakonic, která se na profesionální scéně poprvé objevila ve skupině Metronom (1982). Předtím ale zpívala v jazzrockové skupině Rotor v rodných Stra-konicích. V letech 19...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jiří Syrovátka: Sochy a těla

syr200Pozoruhodnou reflexi současného světa nabídne výstava Jiřího Syrovátky v Galerii Co Co (zámecká budova v jihočeské Dobrši). Na třinácti stylizovaných fotografických obrazech zahlédnete šílenství, na které jste si možná už zvykli.

...

Literatura

Fejetony s příchutí Británie: Mé anglické sezony

me anglicke sezony 200Po roce od vydání prvotiny fejetonů Anglické listí aneb Coolturní šok české autorky Aleny Damijo přináší nakladatelství Ikar druhý spis fejetonů s názvem Mé anglické sezony aneb Fucktografická ročenka. Tentokrát nabízí bližš...

Divadlo

Když to nejde vydržet „Ani o den dýl“

ani o den dyl 200Ani o den dýl je název představení francouzského autora Michela Clémenta, které na začátku října vizovskému publiku představilo zájezdové divadlo SemTamFór.

 

...

Film

Počítejte s Primou i na podzim!

prima logoTelevize Prima je v současné době jednou z nejsledovanějších tuzemských stanic. Úspěchy slaví nejen s vysokou sledovaností u svých relací, ale také v online médiích. Díky angažovanosti na poli hybridních médiích se jí totiž podařilo stát se lídrem v ...