Britská MORCHEEBA vystoupí v září v Praze

Britská MORCHEEBA vystoupí v září v Praze

Tisk

Morcheeba 200Přestože byl pátý ročník festivalu Metronome Prague přesunut ze známých důvodů na 23. - 26. června příštího roku, Pražané nakonec bez solidní nálože dobré hudby na tradičním místě, tedy pražském Výstavišti, nezůstanou ani letos. Do přírodního areálu na kraji parku Stromovka zve fanoušky zcela nová a pro letošní rok s největší péčí připravená akce Metronome Prague Warm Up, jejímž klíčovým sloganem je povzbudivé Musíme to nažhavit! Uskuteční se ve dnech 10. - 12. září.

 

Prvními ohlášenými účinkujícími jsou britská Morcheeba, jež přiveze nový repertoár z aktuálně vydaného alba Blackest Blue, a projekt na počest Ivana Krále, ve kterém hudební přátelé zavzpomínají na bezesporu světově nejproslulejšího českého rockera, který nečekaně zemřel vloni v únoru. První vstupenky na tuto akci jsou nyní v prodeji v síti Goout.cz.

“Na ten jedinečný, rozsáhlý a poněkolikáté odkládaný ročník Metronome Prague si ještě rok počkáme. Přichází ale čas to už trochu nažhavit a sejít se na unikátních hudebních akcích. Metronome Prague Warm Up bude na konci sezóny jednou z možností, jak se naživo natěšit na rok 2022, kdy se hudební scéna vrátí v plné síle. Jako jedna z prvních zahraničních kapel dorazí do Prahy už teď v září kultovní Morcheeba, která svým hudebním vystoupením a světovou premiérou nového singlu na dálku podpořila koncert Národ sobě - kultura tobě, který jsme ve spolupráci s ČT art odvysílali v únoru. Morcheeba teď přijede s novým albem a zahraje naživo. Na akci s limitovanou kapacitou jde do prodeje nyní pouze 300 třídenních vstupenek a k tomu jednodenní vstupenky, nyní jen pouze část za zvýhodněnou cenu a to na sobotu, kdy vystoupí Morcheeba. Postupně přidáme i lístky na pátek a neděli, jakmile budeme moc zveřejnit celý program”, zve jeden z pořadatelů akce David Gaydečka.

Britská skupina Morcheeba obohacuje světovou hudební scénu od roku 1996, kdy vydala debutové album Who Can You Trust?. Ačkoli vznikla v době, kdy hudební scéně dominovaly elektronické projekty, skupina, kterou založili bratři Godfreyové – Ross (kytara) a Paul (elektronika) – společně se skvělou zpěvačkou Skye Edwards, dokázala přimíchat k elektronickým zvukům řadu dalších vlivů. „Použili jsme všechno, co nám připadalo správné. Z 50. let jsme si vzali blues, z 60. psychedelii, ze 70. dub reggae, z 80. electro a z 90. hip hop,“ říká Ross Godfrey. K tomu ještě musíme připočítat silné hitové ambice a nepřeslechnutelný soulový „feeling“ v hlase Skye Edwards. 

Morcheeba 1

Základ kapely v současné době tvoří Skye Edwardsová a Ross Godfrey. Právě tato zakladatelská dvojice, obklopena dalšími hudebníky, vystoupila na zatím posledním uskutečněném ročníku festivalu Metronome Prague v roce 2019. Recenzenti nešetřili nadšením. Portál iDNES.cz například označil vystoupení Morcheeby za vrchol celodenního programu a dodal: „Jejich set byl hudebním ekvivalentem dobrého milování, byť tedy čtvrt druhé hodiny dlouhého. Začínalo se zlehka a jemně skladbami jako Never Undo nebo Friction, atmosféra postupně gradovala s písní Blaze Away z minulé desky nebo coverem Davida Bowieho Let’s Dance, kde skutečně publikum začalo také tancovat. Sexuální paralela není tak laciná, jak by se mohla zdát, protože zpěvačka se většinou vystoupení protancovala a smyslně prokroutila.“

Také Morcheeba sama byla zřejmě se svým pražským vystoupením a s reakcemi fanoušků spokojená, neboť byla jediným zahraničním hostem koncertu Národ sobě - Kultura tobě, který proběhl v přímém přenosu České televize letos v únoru. Ross Godfrey a Skye Edwards se připojili online a ve světové premiéře zahráli píseň z nového alba Blackest Blue. To celosvětově vyšlo 23. dubna a sklidilo velmi příznivé reakce. „Když jsme nemohli na turné, soustředili jsme se nejen na samotné psaní písní, ale mohli je také důkladně vybrousit,“ citují Lidové noviny Rosse Godfreye a v recenzi dodávají: „Blackest Blue patří k nejlepším deskám Morcheeby, snese srovnávání i s průlomovým titulem Big Calm (1998). Což může být paradoxně zásluha epidemie čínské chřipky, která nabídla nejen negativní inspiraci, ale i dostatek času.“

morcheeba2

Morcheeba na obalu svého nového alba vzkazuje svým fanouškům: „Chybíte nám, doufáme, že co nejdříve zase vyrazíme na turné.“ Jak je vidět, čeští posluchači se dočkají dřív, než se ještě v době vydání alba mohlo zdát.

Vstupenky na novou třídenní přehlídku Metronome Prague Warm Up jsou k dispozici na adrese: www.metronome.cz/warmup či v předprodejní síti GoOut.cz.

 morcheeba 3

Předprodej GoOut: https://goout.net/cs/listky/metronome-prague-warm-up/jdej/

Zdroj foto: Lukáš Biba, Michelle Hayward, Peter Fulop


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Juraj Červenák: „Mí hrdinové nejsou žádní uhlazení rytíři v naleštěné zbroji. Krvácejí, potí se a chodí na záchod.“

juraj cervenak 200Juraj Červenák je jedním z nejuznávanějších spisovatelů fantastiky u nás i na Slovensku. Jeho knihy, příběhy o Roganovi, ale třeba i osudy Conana, se rychle dostaly do podvědomí čtenářů a došlo k jejich rychlé oblibě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Otázka mnoha rodičů: Jak mít úspěšné dítě?

uspesne dite perexLNakladatelství EDIKA přináší na český knižní trh mezinárodní bestseller, který byl přeložený do 24 jazyků s názvem Jak mít úspěšné dítě s podtitulem Proč je odhodlání, zvědavost a vytrvalost důležitější než intelige...

Divadlo

Peter Gábor režíruje v Česku i Slovensku, ale představil se i na scéně Théâtre Moliére v Paříži

peter gabor perexKrásných sedmapadesát let oslavil koncem října renomovaný režisér Peter Gábor. Řadu let sklízí úspěchy na divadelních scénách v Česku i Slovensku, ale objevil se také jako herec se objevil v několika filmech a seriálech. Působil j...

Film

SVĚTY NA POKRAČOVÁNÍ

svety na pokrac 200Pětatřicetiletý badatel v audiovizi Radomír D. Kokeš, spjatý s brněnskou univerzitou, se čtenáři komunikuje už déle než celé desetiletí (hlavně skrze časopis Cinepur).  Nedávno se představil knihou Rozbor filmu, shrnující výsledky p...