Den zrady aneb Politika je svinstvo

Den zrady aneb Politika je svinstvo

Tisk

den zrady filmGeorge Clooney si za několik desetiletí, během nichž v Hollywoodu působí, již neotřesitelně získal pravý status hvězdy té nejvyšší svítivosti. Kromě vytouženého Oscara začal před deseti lety naplňovat své režijní ambice a potvrdil, že ani v tomto oboru se rozhodně neztratí. Jeho nejnovějším (a čtvrtým celkově) počinem se stalo zajímavé politické drama Den zrady (český překlad je dost nepřesný, protože originální Ides of March odkazuje ke starému Řecku a období, v němž neslavně končil César), které mělo v našich kinech premiéru začátkem letošního roku. Pokud jste si ho nechali ujít, máte nyní, díky společnosti Magic Box, šanci na nápravu, neboť před nedávnem vyšel film na DVD a může vám zpříjemnit horké letní noci.

Hlavním hrdinou je mladý, idealistický a ambiciózní Stephen Myers (Ryan Gosling), který pracuje jako tiskový mluvčí jednoho z kandidátů na amerického prezidenta (George Clooney). Před začátkem kampaně se zavázal, že zůstane ke svému zaměstnavateli za všech okolností loajální a zpočátku s tím nemá žádný problém. Posléze je ale svědkem situace, která silně jeho důvěrou otřese a on se bude muset rozhodnout, zda se zaprodá a bude dělat kariéru, nebo u něho zvítězí morálka.

den zrady film george clooney

Už z popisované synopse vám asi dojde, že Den zrady není příběhově nikterak originální. Také začátek je velmi pozvolný a pro, troufám si říci, většinu tuzemských diváků, kteří zřejmě neznají úplně zákonitosti amerického volebního systému, lehce chaotický a nepřehledný, neboť se v něm vyskytuje mnoho neznámých pojmů. Netrvá ale dlouho a film nabere na obrátkách a najednou vás zcela pohltí a až do konce nepustí.

den zrady film gosling

Je-li mi na Clooneyho režijních počinech něco sympatické, je to skutečnost, že sám režisér se  „necpe“ do popředí a spíše se soustředí na řemeslo. A nejinak je tomu i v tomto případě. Clooney má skutečně cit pro obrazovou kompozici a jediným záběrem dokáže říci víc než hromadou zbytečných dialogů. Také atmosféra a napětí se mu daří vytvořit pomocí minima prostředků, což je jen a jen dobře. Příkladem budiž scéna, v níž jeden z poradců politika sedá do auta a divák celou dobu sleduje ono vozidlo a když za pár vteřin pasažér vystoupí, dokážete si rámcově představit, co asi uvnitř probíhalo. A takových momentů je tu víc.

den zrady film ryan gosling

K tomu, aby vše tohle fungovalo, potřebujete dobré herce. A těch je tu požehnaně. Nad všemi ční minimalistický a naprosto skvostný Ryan Gosling, jehož opominutí ze strany Akademie je mi naprostou záhadou. On skutečně táhne celý film a Clooney to moc dobře ví a nechává mu prostor k vyniknutí. Sám je upozaděn a jeho výkon je naprosto standardní. Díky jeho konexím si užijeme spousty známých tváří i ve vedlejších rolích – Paul Giamatti, Philip Seymour Hoffman, Marisa Tomei, Evan Rachel Wood – které využívají svého prostoru na maximum.

Za zmínku stojí i příjemná hudba Alexandra Desplata, která je laděna stejně jako celý film – tzn. nenápadná a atmosférická.

Absolutní hodnocení tak nedovoluje jen již zmiňovaná neoriginalita a to, že si v podstatě domyslíte, jak vše skončí. Někomu zřejmě bude vadit i absence nějaké silněji emočně vypjaté scény a malý výskyt emocí vůbec.

Den zrady je ale rozhodně film, který byste neměli minout, protože Clooney v něm opět potvrzuje, že režijně zraje dílo od díla a nejde mu primárně o obří komerční výdělky.

DVD se na náš trh bohužel dostává bez jakýchkoli bonusů, musíte se tudíž spokojit jen s filmem samotným a můžete si pouze vybrat, zda si ho pustíte v originále, nebo v dabingu. Já samozřejmě doporučuji to první.     

den zrady film plakat

Den zrady / The Ides of March
Žánr: Drama
Režie: George Clooney
Scénář: George Clooney, Grant Heslov a Beau Willimon
Hudba: Alexander Desplat
Hrají: Ryan Gosling, George Clooney, Marisa Tomei, Paul Giamatti, Evan Rachel Wood
Stopáž: 100 minut
Hodnocení filmu: 75%
Hodnocení DVD: 60%
Na trh přináší společnost Magic Box

Zdroj foto: filmoa.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Klára Cibulková: „Stvořit hlasem představu“

Klara Cibulkova 200Ve vydavatelství OneHotBook právě vyšla audiokniha DNA od islandské autorky Yrsy Sigurðardóttir. Namluvila ji herečka Klára Cibulková, se kterou vám nyní přinášíme rozhovor.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Delfín je nejlepší přítel

Delfin 200Film Můj přítel delfín 2 (2014) je pokračováním příběhu o delfínovi Zimě, která má useknutou ocasní ploutev, ale i tak se ji podařilo zachránit. V hlavní roli jsou zde delfíni a děti, i když dospělí se zde taky objeví, aby si vyslechli, co se po nic...


Literatura

Rozhovory, které jsou dveřmi k pochopení jinakosti

byli-jsme-tu-vzdycky perexKniha z pera Filipa Titlbacha, českého novináře, přibližuje skrze osobní rozhovory životy queer lidí žijících v českém prostoru. Filip Titlbach představil světu nejen soubor třinácti příběhů, ale hlavně soubor sedmnác...

Divadlo

Nekonečno snů Michala Nesvedy

nekonecno snu200Bez mučení přiznávám, že jsem v neděli vstupovala do Vinohradského divadla v Praze poněkud skepticky. První, čeho si ovšem k mému velkému překvapení všímám, je velké množství lidí, které se tu ten den sešlo. Hmatatelné napětí prostupuje ...

Film

Úspěšný film Fotograf je novinkou na DVD

foto 200Křest novinky na DVD filmu Fotograf proběhl 12. 5 v pražské galerii Goap za účasti fotografa Jana Saudka, režisérky filmu Ireny Pavláskové, představitelky hlavní ženské role Marie Málkové a herečky Zu...