Vychází Tango Quartetto Re Campo - Inspiración

Vychází Tango Quartetto Re Campo - Inspiración

Tisk

Tango 200Originálně znějící Tango Quartetto Re Campo hraje staré mistry tanga z Buenos Aires z 20. a 30. let minulého století v neotřelých aranžmá Petra Zámečníka pro akordeon, flétnu, violoncello a perkuse.

 



„Existují dějiny osudů tanga, které se pravidelně pouštějí v biografu; podle této sentimentální verze se tango zrodilo v činžácích na předměstí Buenos Aires, zpravidla ve čtvrti Boca de Riachuelo. (…) Moji poradci se ale shodují na zásadním faktu: na původu tanga v nevěstincích. (…)

Původní sestava nástrojů — klavír, flétna, housle, později bandoneon — svou nákladností toto svědectví potvrzuje, je důkazem, že tango nevzniklo na periferiích, které si, jak všichni vědí, vždycky vystačily s šesti strunami kytary, ale patřilo jen do bordelů. (…) Nechybí ani další důkazy: lascivnost tanečních kroků, zřejmé konotace některých názvů, skutečnost, že jako malý jsem vídal, jak ho na nárožích ve čtvrti Palermo a později ve čtvrtích La Chacarita a Boedo tančí páry mužů, protože tamní ženy se nechtěly účastnit tance neřestnic. (…)

Skutečným zástupcem předměstí je milonga. Její obvyklou verzí je nekonečný pozdrav nebo obřadné ozdobné poklony. (…) Někdy beze spěchu líčí krvavé záležitosti, souboje, na které je dost času, smrt, jíž předchází odvážná užvaněná provokace. (…)
Řekl bych, že tango se odehrává v čase, v neladech a rozporech času; ve zdánlivém spěchu milongy už je věčnost…“
Jorge Luis Borges Buenos Aires, 1930
Vybráno z knihy Evaristo Carriego, Diskuse — Spisy IV, vydané nakladatelstvím Argo v roce 2012

Petr Zámečník
Akordeonista, hudební pedagog, aranžér a skladatel, absolvent konzervatoře v Plzni. Se svými tango formacemi (Instrumental Tandem, Trio Milonguero, Quinteto Tango Consuno, Tango Quartetto Re Campo) vystupoval nebo vystupuje od roku 1993 na mezinárodních hudebních festivalech a koncertech v České republice, Velvyslanectví Argentinské republiky v Praze i v zahraničí (Slovensko, Rumunsko, Rakousko, Německo, Švédsko, Polsko, Bulharsko, Maďarsko, Belgie, Lucembursko). Jako akordeonový interpret účinkoval v tangových projektech s brněnskou filharmonií, baletem Národního divadla v Brně, hrál s Filharmonií Bohuslava Martinů Zlín, Moravskou filharmonií Olomouc, Escualo Quintetem, Komorním smyčcovým souborem Musica Minore, pro Český rozhlas natočilo Tango Quartetto Re Campo tangový klip se zpěvačkou Radůzou. V rámci festivalu Mozartovy děti aranžoval pro Filharmonii Brno světoznámé Libertango Astora Piazzolly. Vydavatelství Spirála a poté Radioservis vydala jak jeho kompaktní disky s Piazzollovou hudbou, kterou též aranžoval, tak i debutové autorské album Periferia Re Campo. Pořídil řadu nahrávek a rozhovorů pro Český rozhlas a české i zahraniční televize. Ve stylu tanga spolupracuje s tanečníkem a držitelem Thálie Martinem Dvořákem, slovenským mimem Vlado Kulíškem a tanečními páry z brněnské taneční školy Tangueros. Pedagogicky působí na Konzervatoři Pardubice a na Základní umělecké škole Vítězslavy Kaprálové v Brně. Je členem Mezinárodní unie koncertních akordeonistů.

Pavlína Kavulová
Absolventka Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Se souborem Tango Quartetto Re Campo vystupuje od roku 2016 na koncertech a mezinárodních hudebních festivalech např. Volkstheater Wien, České doteky hudby, Poláčkovo léto, Nitranské hudební jaro, Festival argentinské kultury, Akordeonový festival Frank Marocco atd. Věnuje se rovněž sólové a ansámblové hře na historické příčné flétny. Pedagogicky působí na Základní umělecké škole Kuřim.

Štěpán Filípek
Absolvent Pražské konzervatoře a Janáčkovy akademie múzických umění v Brně ve hře na violoncello. Posléze vystudoval rovněž kompozici na Konzervatoři Brno. Od roku 2007 je v angažmá orchestru Janáčkovy opery Národního divadla Brno. Vystupoval v rámci komorních souborů Miloslav Ištvan Quartett, Solaris 3, Opera Trio aj. Účinkoval na festivalech Moravský podzim, Melos-Ethos, Expozice Nové hudby, Setkávání nové hudby plus, Janáček Brno, Concentus Moraviae, Forfest aj. Sólově koncertoval s Plzeňskou filharmonií, Moravskou fillharmonií Olomouc nebo sbory Gaudeamus Brno a Vox Iuvenalis. Dlouhodobě spolupracuje s Českým rozhlasem na dokumentování současné tvorby pro sólové violoncello. V současnosti se věnuje především sólové a recitálové disciplíně, přičemž s ním dlouhodobě spolupracují klavíristé Katelyn Bouska, Sára Medková, Kateřina Jandová, Ondrej Olos a Mark Pinzow.

Lukáš Krejčí
Absolvent Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Od roku 2006 je tympanista Filharmonie Brno. Spolupracuje nebo spolupracoval se soubory Dama Dama, Duo Percudos, Stuttgart Percussion Ensembles, Melos Ethos Ensembles, Musica Figuralis, Czech Ensemble Baroque. Účinkoval na mnoha mezinárodních hudebních festivalech, kromě jiných např. na Pražském jaru, Moravském podzimu, Smetanově Litomyšli, Expozici Nové hudby, Dvořákově Olomouci atd. Pedagogicky působí na Konzervatoři Brno a Základní umělecké škole Vítězslavy Kaprálové v Brně.

Radůza
Zpěvačka, šansoniérka, písničkářka, akordeonistka a hudební skladatelka. Kromě skládání vlastních písní se věnuje také komponování vážné a scénické hudby, jakož i studiu lidové hudby různých evropských národů. Je držitelkou ceny Anděl České hudební akademie. 

Tango

Tango Quartetto Re Campo - Inspiración

Obsah:
1. La Cumparsita (tango) Gerardo Matós Rodríguez
2. La Racha (tango) Agustín Bardi
3. Romance de barrio (vals) Aníbal Troilo
4. Pinta brava (milonga) Francisco Canaro
5. Shusheta (tango) Juan Carlos Cobián
6. Ojos negros (tango) Vicente Greco
7. Canillita (tango) Francisco Canaro
8. La Casita de mis viejos (tango) Juan Carlos Cobián
9. Inspiración (tango) Peregrino Paulos
10. Gallo ciego (tango) Agustín Bardi
11. La Tablada (tango) Francisco Canaro
12. Lágrimas y sonrisas (vals) Pascual De Gullo
13. Milonga del 900 (milonga) Sebastián Piana
14. Sentimiento gaucho (tango) Francisco Canaro
15. El Amanecer (tango) Roberto Firpo
16. Yo soy María (canción) Astor Piazzolla y Horacio Ferrer

Petr Zámečník – akordeon; Pavlína Kavulová – flétna; Štěpán Filípek – violoncello; Lukáš Krejčí – perkuse; Radůza – vokály

Celkový čas 47:05

https://www.radioteka.cz/detail/crohudba-651435-tango-quartetto-re-campo-inspiracion


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Libor Pešl: „Reakce děti i rodičů při testování Kouzelného čtení nám dodávaly optimismus“

albi kouzelne cteni 200Společnost Albi nedávno přinesla na trh projekt Kouzelné čtení, se kterým jsme vás na našem webu už seznámili. Jde o knihy, k jejichž čtení je potřeba elektronické tužky. Ta dokáže pomocí speciálních senzorů číst a vydávat r...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Sedmý syn je temná, ale přesto komerčně zpracovatelná fantasy

SedmySyn perexFantasy příběh Sedmý syn již obšťastňuje návštěvníky českých kin, ale zároveň se vrací i na literární trh. První dva díly z řady od Josepha Delaneyho opětovně vycházejí pod nakladatelstvím Brána.

...

Divadlo

Posté a naposledy. Divadlo RePublika uvede poslední reprízu úspěšného satirického divadelního představení Boss Babiš

boss babis200Přežilo politické zákazy, přežilo pandemii Covidu, kdy nejen divadla nemohla hrát. Nyní satirické divadelní představení Boss Babiš, se kterým Divadlo RePublika projelo celou Českou republiku, uvede 18. května od 19:30 hodin v divadelním sále kl...

Film

Kdo bude první vrahem pokřivených vztahů? Hodný syn?

altZanedlouho vstoupí do českých kin dramatický snímek z chladného severu s pohledem na pokřivený vztah matky a syna. Kritiky i veřejností ceněné dílo nabízí sondu do křehké pavučiny citů, rodinných vazeb a emocí. Je skutečně prvotina režisérky Zaidy Berg...