Radek Banga jinak. Dobře a se ctí!

Radek Banga jinak. Dobře a se ctí!

Tisk

MRadek Banga 200oderní zvuk, sytý hlas, silné texty. To je Radek Banga na albu Věci jinak. „Od týhle chvíle budou věci jinak. Nebudem to dál asi moc napínat. Dlouhý čekání právě je u konce. Vem si co je tvý, chop se šance…,“ zpívá Radek Banga v úvodní skladbě. A šance se chopil se ctí! Klobouk dolů v tom, že k písničkám složil hudbu, napsal texty i album produkoval.

 

 

Album je příjemné, poslouchatelné, lze u něj relaxovat, flákat se i tancovat. Přitom texty nejsou jen „láska-páska“. Rychlejší skladby se střídají s pomalejšími, cédéčko drží kompaktně jako jeden celek, je z něj cítit živá hudba, rytmus, člověk si chtě nechtě pobrukuje nebo poťukává do stolu.

„Viděli jsme mámu, když se skácí. Viděli jsme tátu, když se ztrácí. Viděli jsme víc, než bychom měli. Slyšeli jsme zdi, jak na nás křičí. Slyšeli jsme, jak se srdce ničí. Tolik, abychom změnit věci chtěli. Tak abys opodál nebyl ten, kým jsi pohrdal…,“ zpívá Radek Banga v písni Nepošli to dál.

Mimochodem, (Ne)pošli to dál je i název knížky, kterou booklet alba avizuje. Uvedena je coby životní příběh malého romského kluka s velkým srdcem. „Kudy vedla jeho trnitá cesta zatuchlého žižkovského bytu až na proslulý festival v Glastonbury? Jaká osobní dramata se odehrávají za zavřenými dveřmi domovů?“ láká booklet na autobiografii.

Aspirace na hity

Ale zpět k albu. Melodie jsou natolik chytlavé, že lze bez troufalosti říct, že kdyby do rozhlasového éteru byla některá z písní řádně vpuštěna a omílána, má šanci aspirovat na hit. „…A tak dolů padá, a tak dolů padá. A tak dolů padá a padá stále níž a níž…,“ zní třeba lehce zapamatovatelný text skladby Dolů padá.

Velmi zdařilá, hudebně i textově, je kupříkladu písnička Dveře. „…Když nikdo neotvírá, možná je chvíle zkoušet jiný dveře otevřít. A přání, co neslyší andělé, musíme si odepřít. Možná je chvíle zkoušet jiný zámky odemknout. Klíče další získat a zbavit se těsných pout…,“ zpívá Radek Banga.

Jak už výše uvedeno, cédéčko drží pohromadě jako jeden celek, což může být jak jeho výhoda, tak ale i částečná nevýhoda. Některé skladby zní podobně. Tomu se ale, když autorem i interpretem je jeden člověk, nelze vyhnout. Celkový dojem je každopádně pohoda – a o to jde! 

Radek Banga

Radek Banga: Věci jinak
Hudba a texty: Radek Banga
Producent: Radek Banga
Nahráno, mix & mastering: Studio Bangatone
Foto: Karolína Ryvolová, 2021
Design: Lucas Pegas, 2021
Booking & management: Veronika Konopíková, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , 724 083 362
Hodnocení: 90 %

www.radekbanga.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Stypka se draka NEBOJí

Neboj perex28. dubna 2017 vychází nové album Davida Stypky a jeho kapely Bandjeez s názvem NEBOJ. Už teď je v médiích poprask a jméno Stypka se skloňuje v mnoha pádech, naposledy byl s kapelou viděn v Dobrém ránu s ČT, a jak sám uvádí, poskytuje šest rozhov...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Kniha, co vás zabaví nejen při dlouhých cestách autem

100 HER 200Po knize Hry proti nudě vydalo nakladatelství Kazda další titul od Ivana Bretta. Tentokrát se jedná o jeho bestseller nazvaný 100 her pro každou příležitost (v originále The Floor is Lava). P...

Divadlo

Ta smrt mu zkrátka sluší…

smrt mu slusi  perexBob Barel je diváky milovaný seriálový herec. Na divadelních deskách však své kritiky neoslnil, právě naopak. Nyní je ale nominován na cenu Thálie za nejlepší herecký výkon. Od vítězství ho dělí jen hlas kritika, který ve...

Film

Slnko v sieti ovládla Čiara, tesne za ním je film Piata loď

ciara 200

Najviac nominácií na národnú filmovú cenu Slnko v sieti za uplynulý rok získal film Čiara Petra Bebjaka. Ide o kriminálny triler, ktorý sa odohráva na slovensko-ukrajinskej hranici. Získal trinásť nominácií, vrá...