John Newman: Revolve nebo Remake?

John Newman: Revolve nebo Remake?

Tisk


revolve uvodkaJohn Newman před dvěma lety vtrhl do hudebního éteru s hitovkou Love Me Again, která se ozývá z reproduktorů na tanečních zábavách i dnes. Po desítkách koncertů po celém světě se po na pultech objevuje nové album s názvem Revolve. Co od něj můžeme čekat?

 


Poprvé jsme ale Johna měli možnost zaznamenat ve skladbě Feel The Love s kolegy z Rudimental. Předtím, než se John začal věnovat hudbě, bojoval s těžkou nemocí. O to víc je třeba obdivovat drajv a úsilí, které do své hudby a vystoupení dává. V Česku jste Johna a jeho kapelu mohli slyšet minulý rok na festivalu Colours of Ostrava, samostatný koncert u nás ještě neměl, ale věřím, že zájem o něj by byl obrovský a že se dočkáme.

Johnovu hudbu můžeme popsat jako výrazně rytmické atraktivní retro, a to se nemění ani na novém albu. Na prvních pár poslechů to může až znít, že Revolve je skládanka z toho, co se nevešlo na Tribute. Až mě napadá, jestli by se novinka neměla místo Revolve (které má mnoho překladových významů), nemělo jmenovat spíše Remake nebo něco v podobném smyslu.

revolve


Johnova fešácká černo-bílá image nepominula, a tak asi i zůstala stejná hudební receptura – autorský rukopis by měl být rozpoznatelný, ale v tomto případě je to až příliš stejné – zůstává i nápad s mluveným intrem. Ne, že by nějaký posun nebyl slyšet – písně se zdají být pozitivnější, aspoň co se námětů textů týče a rytmy jsou ještě více taneční. Hudební mix soulu a funku s výraznými dechy a smyčci zůstává.

Jako první vlaštovku jsme mohli ochutnat singl Come And Get It, který považuji za to nejlepší, co na albu najdete. Po intru následuje vypalovačka All My Life, která udává tempo zbytku skladeb. Pokud se pozorně zaposloucháte, můžete slyšet určité vlivy, která vám budou evokovat starší hudbu – třeba v Something Special jdou cítit devadesátá léta, zatímco třeba v Light Down ve smyčcovém partu jsou jasně patrná sedmdesátá léta (taky tam cítíte třeba Glorii Gaynor a její I Will Survive?)

V deluxe edici najdete navíc tři bonusy – skladbu Blame s Calvinem Harrisem a pomalejší skladby Called It Off a The Past. Na prvním albu mohla být téměř každá píseň singlem, u nového alba zatím takový pocit nemám, ale možná je to jen o počtu poslechů. Když to shrneme, John Newman sice nijak zvlášť nepřekvapil, ale průšvih to taky není.

Revolve

Interpret: John Newman
Žánr: soul/pop/funk/breakbeat
Skladby: Revolve, All My Heart, Something Special, Lights Down, Come And Get It, Never Give It Up, Tiring Game, Give You My Love, I´m Not Your Man, Killing Me, We All Get Lonely
Stopáž: 37:29
Vydavatelství: Universal Music
Hodnocení: 80 %                

Zdroj foto: http://store.johnnewman.co.uk/
http://johnnewman.co.uk/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dramaturg festivalu Contempuls: „Zajímavé věci se dějí pořád, ale nejzajímavější jsou ty koncerty“

unnamedNěkolik otázek jsme položili dramaturgu festivalu současné komponované hudby Contempuls Petru Baklovi. Ten nám prozradil zajímavosti o koncertech, ale také o práci dramaturga obecně. Festival Contempuls se koná 21., 2...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Jak dlouho můžete žít jako duch?

arto uvodkaNa český trh dorazila další z novel v současnosti nejprodávanějšího finského spisovatele Arta Paasilinny. Jak už napovídá název Komu není shůry dáno, dlouho duchem nebude, tentokrát nebudeme svědky příběhu, ve kterém se objevuje zvíře jako hlav...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede premiéru mystické komedie Hotel mezi dvěma světy

premiera200Hru francouzsko-belgického autora Erica - Emmanuela Schmitta Hotel mezi dvěma světy uvede v pátek 21. dubna Městské divadlo Mladá Boleslav. Inscenaci, která se hraje v překladu Michala Lázňovského, režíruje Petr Mikeska.

...

Film

Vydejte se Všemi směry

altJaká cesta vede k reportáži? Jak dlouho trvá její příprava a co všechno se musí obětovat? Zřejmě si málokdo z nás dokáže představit, kolik práce stojí za stránkovým článkem v novinách či časopise. O tom, jak trnitá cesta vede k dobře pos...