Alexandrovci nadchli i tisíce Pražanů, tleskali jim vestoje

Alexandrovci nadchli i tisíce Pražanů, tleskali jim vestoje

Tisk

AL perexPPísněmi spojenými s osvobozením, ale i českými, moravskými a slovenskými lidovkami Alexandrovci rozezpívali a roztančili celou holešovickou Tipsport Arenu. Velký úspěch zaznamenala i vystoupení s Helenou Vondráčkovou a Michaelou Noskovou či kozácký šavlový tanec. Na koncertu, který se uskutečnil v rámci turné k 70. výročí porážky nacismu, bylo vzpomenuto i na to, že Alexandrovci během 2. světové války uskutečnili na 1500 vystoupení, z toho na 750 v přední frontové linii.

 

 


AL 1P

Akademický soubor písní a tanců ruské armády A. V. Alexandrova, všeobecně známý jako Alexandrovci, navštívil v rámci svého letošního evropského turné konaného u příležitosti 70. výročí porážky nacismu i Prahu. V sobotu 16. října odehrál v holešovické Tipsport Areně dva koncerty, které byly podobně jako jejich vystoupení v dalších devíti českých a moravských městech prakticky vyprodány. V Praze přitom Alexandrovci vystoupili již poněkolikáté, naposledy v prosinci 2013.
 

AL 3P

„Moderátor na úvod představil legendární soubor a připomněl jak záštitu, kterou české části turné udělil prezident republiky Miloš Zeman, tak i přítomnost válečných veteránů a jejich příbuzných včetně Zoe Klusákové-Svobodové na čestných místech v předních řadách publika. Vedle jiných zajímavých údajů byl připomenut i fakt, že Alexandrovci během 2. světové války uskutečnili na 1500 vystoupení, z toho na 750 v přední frontové linii. Jinou zajímavostí je, že Československo bylo historicky po Francii druhým zahraničním státem, v němž Alexandrovci vystupovali,“ řekl po náš portál Nikola Čech, který se zúčastnil odpoledního pražského koncertu.
 

AL 5P

Kalinka, Katuša i Na tú svatú Katerinu

Atmosféru přibližuje všem, kteří neměli možnost v Tipsport Aréně být: „Celý koncert zahájila působivá skladba Svatá válka, jejíž hudbu složil sám A. V. Alexandrov pouhé dva dny po útoku německých vojsk na Sovětský svaz. Následovaly další skladby, mezi nimiž nechyběly známé vojenské písně Smuglyjanka-Moldavana a Den Vítězství. Se sborem vystoupily i české zpěvačky Helena Vondráčková a Michaela Nosková, které obě zazpívaly po dvou písních v češtině či angličtině. Skvělé pěvecké a orchestrální představení bylo prokládáno neméně působivými tanečními výstupy, z nichž publikum asi nejvíce učaroval kozácký šavlový tanec.“
 

AL 2P

Po přestávce podle slov Nikoly Čecha koncert gradoval: tisícům návštěvníků se dostalo oblíbené Kalinky, ale také dokonale zpívaných českých, moravských a slovenských lidových písní Išel Macek do Malacek a Na tú svatú Katerinu. „Obecenstvo v hale se masově přidalo tleskáním k Radeckého pochodu a vše završila legendární Katuša. U posledních písní a po skončení koncertu nadšení lidé tleskali účinkujícím ve stoje. Odměnili tak nejen perfektní výkon profesionálních umělců, ale projevili i upřímnou radost z výběru jim blízkých a známých písní, ze zapojení českých interpretek do programu a z celkové přátelské a uvolněné atmosféry tohoto jedinečného kulturního zážitku,“ uzavřel Čech.
 

AL 6P

Alexandrovci zpívali i pro papeže Jana Pavla II.

Helena Vondráčková kromě písně skupiny ABBA s českým textem A ty se ptáš, co já představila novou verzi hitu Dlouhá noc, kterou Alexandrovci opatřili mohutnými sbory. „Zpívala jsem s nimi už několikrát, u nás i v zahraničí. Jsou špička ve sborovém zpěvu a vždycky mají úspěch,“ shrnula. Pro ruskou agenturu Sputnik se vyjádřila i k útokům, které se ve spojení s turné Alexandrovců objevily: „Jsou to profesionálové, kteří jsou nejen propagátory ruské kultury, ale mají v repertoáru i světové věci, zpívají Verdiho, Pucciniho. Je tam nejen pěvecká složka, ale i úžasné ruské tance, čili taneční soubor. Prostě je to obrovská nádherná show, a jsem velmi ráda, že s nimi mohu vystupovat. A považuji za naprosto demagogický názor — spojovat umění s nějakou politickou situací, která teď nastala.“
 

AL 4P

Zpěvačka připomněla, že soubor vystupoval s takovými hvězdami jako Mireille Mathieu, Alexandrovci zpívali pro papeže Jana Pavla II., vystupovali na Eurovizi ši v San Remu. Vystoupení Heleny Vondráčkové ocenili i návštěvníci. „Její Dlouhá noc s alexandrovským sborem za zády byla neopakovatelným zážitkem,“ uvedl na sociální síti Facebook kupříkladu novinář Roman Janouch, který kvitoval, že zpěvačka zpívala v češtině. Ocenil i vystoupení Michaely Noskové, která zpívala anglicky a podle jeho slov umí zazpívat „světové fláky v originále lépe než originál“.

Pražského koncertu se zúčastnila i poslankyně Marta Semelová (KSČM). „Alexandrovci jsou vynikající umělci, jejich umělecký soubor je světově uznávaný. Navíc letošní jejich program byl koncipován jako součást oslav 70. výročí konce 2. světové války. Není divu, že diváci, kteří přišli na vystoupení Alexandrovců, odměnili tento soubor dlouhotrvajícím potleskem vestoje. Snaha o jejich zdiskreditování svědčí o hlouposti a naprosté ideologické zaslepenosti těch, kteří o skutečném umění nemají zřejmě ani potuchy,“ odpověděla na dotaz. Alexandrovci v rámci letošního turné navštívili Brno, Ostravu, Olomouc, Zlín, Pardubice, České Budějovice, Prahu, Hradec Králové a Liberec.

Andrea Cerqueirová

Fotografie jsou z koncertu v brněnské hale Rondo.
Zdroj foto: ALEXANDROVCI – oficiální stránka


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

"Texty leží pořád přede mnou na pracovním stole, učím se stále", říká herec Dušan Sitek

foto dusan sitek perexPětadvacet let strávil v angažmá Městského divadla Zlín, kde vytvořil sto osmdesát rolí. Poslední roky už ale žije v Praze, kde původně nastoupil do angažmá Divadla pod Palmovkou. Dnes je Dušan Sitek na ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Thorgal číslo 18 a Sluneční meč

thorgal 18 slunecni mec 200V březnu vydalo nakladatelství Egmont osmnáctý díl série Thorgal a vyplnilo tak mezeru, která zůstala po jiných vydavatelích. Konečně tedy máme v češtině celých 18 svazků díla, jež sice u nás nemá moc velkou fanouš...

Divadlo

Legendární titul BASTARD se v Brně vrací v novém hávu

BASTARD 200„Autorská dvojice Merta–Moša je u nás jediná schopná konkurovat zahraničním dílům“, psalo se v roce 1993, poté co proběhla 11. listopadu na jevišti Městského divadla Brno premiéra vizualizovaného oratoria Bastard. Inscenace zaznamenala 201 repríz, s...

Film

Chystá se nový český film PŘIŠLA V NOCI - černá komedie Jana Vejnara a Tomáše Pavlíčka

prisla v noci200Na sklonku loňského roku skončilo natáčení nového českého filmu Přišla v noci. Poslední klapka projektu, za kterým stojí autorské duo Tomáš Pavlíček a Jan Vejnar, padla 25. listopadu. Černá komedie vypráví o páru třicátníků, jehož poklidný...