Hudební tip: Andělem oceněný písničkář Jiří Smrž vydává nové album Vojna a mír

Hudební tip: Andělem oceněný písničkář Jiří Smrž vydává nové album Vojna a mír

Tisk

Smrz 200Páté studiové album Jiřího Smrže Vojna a mír vznikalo dlouhých sedm let, kdy se třeba rok čekalo na správného hosta, správnou náladu… zkrátka na ten správný čas. V mezičase Smrž vydal album Nedokončené s minimem hostů. Vojna a mír obsahuje čtrnáct nových písní – jak je pro Jiřího Smrže typické, biblicky vzdálených, ale i třeskutě bolestivě současných, jejichž poslech vyžaduje naladění se na jeho vlnu a plné soustředění.

 

Z aktuálního novinkového alba zní všechno to, co příznivci Jiřího Smrže očekávají a mají rádi: charakteristický naléhavý výraz při zpěvu, pečlivě zřetelná výslovnost, melodie plně ve službě poezie. Písně se valí jedna za druhou a košaté texty přinášejí myšlenky tak naléhavé, že jejich proud snad ani nejde zastavit. Natočeno v letech 2015–2022 ve studiu AV SERVIS Vyšší Brod a v domácím studiu Jiřího Kováře. Nahrávka, mix a mastering jsou dílem Jan Friedla.

Český folkový písničkář a básník Jiří Smrž (* 3. května 1954 v Písku) začal hrát na počátku sedmdesátých let ve skupině Zvoníci a v duu s Jiřím Kovářem. V osmdesátých letech psal texty pro skupiny Sem tam a Minnesengři, v roce 2001 vydal první sólovou desku Dědičná krev, za svou druhou desku Poslední láska, která vyšla v roce 2005, získal Anděla v kategorii Folk & Country. V roce 2013 vydal třetí album Kořeny, oceněné rovněž Andělem, a inicioval po 25 letech vydání nikdy nepublikovaného alba skupiny Minnesengři s Pavlínou Braunovou Bílé místo, pro které napsal většinu repertoáru. V červnu 2019 vyšlo čtvrté řadové album Nedokončené a v srpnu 2022 následuje páté album Vojna a mír. Je rovněž spoluautorem folkového oratoria Královna severních záseků (1993) a autorem básnické sbírky Eurydika v uhelném dole (2003). Na rok 2022 chystá souborné knižní vydání svých textů a vzpomínání Dosud. Vystupuje na setkáních Osamělých písničkářů.

Smrz2

Ukázka z textů:

UNIFORMY BEZ OZNAČENÍ
Když k nám vpadli přes hranice
vypadali úplně stejně jako my
obyčejné tváře kluků
co se jako děti báli tmy

Řekli nám, že naše země
byla vždy pouze jejich bratrů zem
My řekli: Ano, to jsme my ti bratři
kvůli tomu jste nemuseli chodit až sem

Mluvili řečí, kterou se mluví i tady
ale ani při nejlepší vůli jsme jim nedokázali rozumět
tak začali střílet a my taky
zpočátku fakt jen kvůli srozumitelnosti vět

A jen jsem si tak někdy říkal
když jsem s nejistotou mířil na ty neznámé
podle čeho tedy vlastně
s jistotou je poznáme?

Měli uniformy bez označení
a my doma přece nebudem chodit v označených
stejně je po všem a jediné, co dá se s jistotou poznat:
Na kulkami označená těla padá sníh

Smrz Vojna a mir

Jiří Smrž: CD Vojna a mír, doporučená cena 300 Kč, vydalo nakladatelství Galén

Více informací: http://www.galen.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Plzeň-Lobzy

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Bára Basiková opět ukázala, že umí psát. A míří na komoru!

Basikova perexKdyž skočíš, já taky... Takový název nese knížka zpěvačky Báry Basikové. Jedná se o rozšířený stejnojmenný blog plný úvah, postřehů, vzpomínek i současného žití, prožívaných smutků i drobných radostí. Jde o souhrn příspěvků psaných v d...

Divadlo

Pražské Divadlo Kolowrat ovládne shakespearovské divadlo v originále

prague shakespeare festivalVýjimečnou příležitost setkat se v originální angličtině s inscenacemi Williama Shakespeara a jeho postavami budou mít čeští diváci od 21. září do 3. listopadu na scéně Národního divadla v divadl...

Film

Jak se na internetu píše nejen o filmu

o filmu perexKdyž skončila doba výhradně tištěných médií s pisateli řekněme předem vybranými a do popředí se prodrala éra internetová, proměnil se i způsob psaní. Na internetových platformách – ať již písemných nebo audiovizuálních – se totiž může up...