Hypnotizující Amparo Sánchez

Hypnotizující Amparo Sánchez

Tisk

Amparo perexAmparo Sanchez se svou kapelou přenesla ve středu 11. února návštěvníky paláce Akropolis svou hudbou do barevných exotických dálek plných latinských energických tónů. Představila pražskému publiku své aktuální album Espíritu del Sol. Věřím, že ne jenom mě dokázala očarovat svým projevem hned napoprvé.

 


Plakáty na koncert Amparo jste mohli vidět snad všude po Praze a moje zvědavost se každým dnem zvyšovala. Do Prahy se Amparo zastavila v rámci turné ke svému třetímu sólovému albu Espíritu del Sol. Předcházely mu Alma de Cantaora (2012) a Tuscon-Habana (2010). Na posledním albu spolupracuje mnoho instrumentalistů, na turné však Amparo vyrazila pouze se čtyřmi hudebníky (chybějí třeba housle, harmonika, klavír nebo velká sekce dechů), což ale na kvalitě zvuku nijak neubíralo a skladby obstály i v těchto aranžích.

Akropolis, tak akorát zaplněné, přivítalo Amparo poměrně chladně, kapela se tím ale nenechala nijak rozhodit a hrála od začátku do posledního tónu naplno. Po první skladbě nás Amparo vítá a omlouvá se za to, že nebude dnes tančit, jelikož si poranila nohu, nicméně nás vyzývá, abychom taneční složku tvořili my přítomní. Hudba Amparo nám však nedala ani jinou možnost, než se neustále vlnit v rytmu a vychutnávat si španělské melodie.

Amparo

Nejdříve s námi zpěvačka komunikovala v angličtině, ale v hledišti se sešlo spoustu španělsky mluvících posluchačů, přešla tedy ke svému rodnému jazyku. Z nového alba vybírala na koncert spíše skladby rychlejšího tempa (Espirítu del Sol obsahuje 12 skladeb, půl na půl namixované balady a písně tanečnějšího charakteru). Amparo sedí na židli, v ruce drží svou kytaru a přesto z ní vyzařuje neuvěřitelný sex-appeal.

Flegria, v jejímž textu se objevuje název aktuálního alba, Cuarteto en Paris nebo strhující Hermosa je jen krátkým výčtem skladeb, které jsme si užívali. Mi Gitana je tak návyková, že jsem si ji zpívám ještě teď. Na živo jsou písně ještě tak o tři sta procent živelnější.

Pánové z kapely nezůstávají nijak při zdi, ale dávají do své hry všechno, doprovázejí Amparo i zpěvem. Kubánský trumpetista Jose Alberto Varona Saavedra tančí sambu a podmaňuje si přítomné ženy, skvěle s nimi komunikuje na dálku.

Při písni In the night (En la Noche) už zpívá a tančí opravdu každý. Rytmická sekce s Jordi Mestresem (kontrabas) a Ricardem Parerou (bicí) je ve víru tance s námi a zpívají z plných plic. Na řadu přichází i pomalejší emotivní kousky jako Corazon de la realidad z předchozího alba, nebo nejnovější Luce en el mar. Při La Cuente Atras si s námi pohrává kytarista Willy Fuega. Nemůžu se ubránit dojmu, že pár taktů je stejných jako Romano Hip hop od Gypsy CZ.

Charismatická kapela ve skvělém rozpoložení, výborní muzikanti. Koncert nelze hodnotit hůř než, že to byl perfektní zážitek. Životní baterie v nevlídném zimním počasí dobité. Snad brzy na shledanou!

Amparo Sanchéz
Kdy: 11. 2. 2015
Kde: Palác Akropolis/Praha

Hodnocení: 100 %

( 2 hlasů )

Zdroj foto autorka, www.palacakropolis.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dvě tvořilky, díky nimž se v jihočeské Soběslavi kreativně vyřádí děti i dospělí

kreativ sobeslav rozhovor200První březnové dny přinesou jistě nejen závan jara, ale i pořádný průvan kreativity, který mají na svědomí Michaela Oubramová Radová a Martina Šimonová. A odkud vane vítr, to vám t...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Čertova kuchyně – pověsti a vyprávění z města Jičína a okolí

cert200Tahle silná kniha velkého formátu má obálku potaženou textilií a je moc příjemná do ruky. Kromě toho, že je tak trochu neskladná a nevejde se mi ani do mojí velké kabelky, jsem z ní nadšená. 408 stran – to je pěkná tloušťka. Papír je na omak hrubší, což j...

Divadlo

Republiko má středisková aneb lukrativní nejistota

Republiko SemTamFor perexVidím město veliké, ve kterém ZEMANU Žižkovi kalich vínem přetéká. A co na to jeho mluvčí Jan Hus? Co chystá slovenský lobista Bocian ve svém hnízdě? Nejdůležitější postavy české historie jsou zpět, aby nás varovaly, ...

Film

Ekonomika Hollywoodu

epstein Ekonomika hollywoodu200Americkým filmovým průmyslem protékají neuvěřitelné sumy, mnohonásobně převyšující český rozpočet - a mezi přední badatele, kteří se mnohasměrnými toky peněz zabývají, patří také Edward Jay Epstein<...