Lucie Bílá vydala a křtila nové album MODI aneb když po Pavlu Vrbovi smutníme

Lucie Bílá vydala a křtila nové album MODI aneb když po Pavlu Vrbovi smutníme

Tisk

lucie bila modiNaše dlouhodobě nejpopulárnější zpěvačka a několikanásobná slavice, Lucie Bílá, po dvou letech od vydání úspěšného CD Bílé Vánoce pokřtila, 31. října 2012, své nové CD s krátkým názvem Modi.

 


Zbigniew Czendlik moderoval celou akci, jež se konala v Siddharta Café v luxusním Buddha Baru v Praze za hojné účasti příznivců a přátel Lucie Bílé. Pogratulovat jí přišli, mimo jiné, i Marta Kubišová, Václav Neckář či Petr Hannig, ale i další celebrity.

Minerální voda Ondrášovka, zdraví z hlubin země

Protože Lucie Bílá se letos stala tváří minerální vody Ondrášovka, nekřtilo se šampaňským, ale minerální vodou. Album Lucie Bílé Modi je již od uvedení na trh (19.října 2012) natolik úspěšné, že jí byla současně předána další platinová deska.

Petr Malásek Modi zhudebnil

Zpěvačka dlouhodobě spolupracuje s producentem Petrem Maláskem, a tak vzniklo nové album skoro šansonové nálady s dvanácti písněmi, kde najdeme skladbu nejen Petra Maláska, ale i melodie Reného Rypara a Dalibora Cidlinského. Za hlavní tahák CD považujeme texty, které dodali Václav Kopta, Tomáš Belko a Gipsy.cz Banga.

lucie bila modi

Pavel Vrba vrbou Lucie Bílé

Před dvěma lety spolu s Pavlem Vrbou zmákli vánoční desku Bílé Vánoce, které se prodalo skoro sto tisíc kusů. Lucie Bílá proto pokračovala ve spolupráci s Pavlem Vrbou, který pro ni na jí dodané písničky napsal básničky k chystanému albu Modi. A tak zde od Pavla Vrby uslyšíme devět básní, které ještě před svou smrtí stačil pro Lucii Bílou napsat, z nichž jedna je naprosto výjimečná. Podle ní je také CD nazváno - Modi a zhudebnil ji Petr Malásek.

Modi je písnička o italském malíři a sochaři Amedeovi Modiglianim (1884 -1920), který po v dětství prodělaném těžkém zánětu pohrudnice stále trpěl a zemřel v bídě na tuberkulózní meningitidu. Jeho těhotná milenka Jeanne Hébuterne neunesla jeho smrt a hned druhý den po jeho smrti skočila z okna 5. patra domu svých rodičů. Byla v osmém měsíci těhotenství a zanechala jejich společnou dcerku Jeanne jako sirotka. Píseň Modi je její těžkou a hlubokou, krásnou i něžnou zpovědí (Modiglianův obraz modelky jsme mohli v roce 2010 – 2011 spatřit na jeho retrospektivní výstavě v Obecním domě).

Dva texty už Pavel dopsat nestihl, ale doplnil ho Václav Kopta. A zda si Pavel Vrba nevzal s sebou nějaké tajemství Lucie Bílé, to už se nikdy nedozvíme. Lucie Bílá se nám přiznala, že tou poslední písní z alba Modi vzdává hold Pavlu Vrbovi, který jí nyní bude moc chybět.

Přebal CD jako obraz

Pavel Hejný připravil přebal CD. A protože Lucie Bílá měla přání, aby na něm vypadala jako na obraze namalovaná, musela se, pro větší efekt fotografie, podřídit pokynům Pavla Hejného a ležela pak při fotografování na zemi, kdy si efektně rozprostřela svou stále bujnou havraní hřívu po podlaze.

lucie bila modi

Život je jen náhoda

Vydavatelství Fragment vydalo knihu Lucie Bílé Život je jen náhoda. Jak sama autorka řekla, spíše než o knihu se jedná o fotoalbum, které mapuje její uplynulý rok. Jejím dvorním fotografem je Lukáš Fronk, na něhož si Lucie Bílá nemůže vůbec stěžovat, protože prý Lukáš všechno krásně zdokumentuje, i to, co by určitě časem zapomněla.

Track list


Jsem tvůj tichý pacient (Love Must Carry On)
Světlo zas uvidíš (Four In The Morning)
Chyba lávky (I Like It)
Co do jména?
Chtěla bych znát (All You Need To Know)
Ty sám sis to přál (She´s Out Of My Life z repertoáru Michaela Jacksona)
Archanděl Chamiel (The Picture)
Namále má
Intuice (Intuition)
Kde ty časy jsou
Modi

Lucie Bílá spěje k šansonům

Zpěvačka věkem zraje jako víno. Z rozpustilého diblíka se jistě jednou stane tou zamyšlenou, tou lehce zádumčivou, tou přemýšlivou zpěvačkou, šansoniérkou. Má na to, ne?!

lucie bila modi

Pár slov o Petru Hannigovi

Je absolventem střední umělecko-průmyslové školy (obor umělecký kovář), pražské Konzervatoře – obory varhany, dirigování a skladba a HAMU (obor skladba). V letech 1968 – 1969 působil ve Velké Británii (Dusty Springfield a skladatel John Cameron). Léta byl redaktorem Československého rozhlasu a vedl kapelu Maximum. V médiích je dodnes připomínán hlavně jako objevitel řady zpěvaček a zpěváků, především však budoucí mnohonásobné zlaté slavice Lucie Bílé (písně ´Neposlušné tenisky´, ´Říkal jí holčičko, to mi věř´, ´Horší než kluk´, ´Neobjevená´) a vymyslel jí i její současné umělecké jméno – Lucie Bílá. Produkoval singly i alba. Prvním z alb (1970) bylo dosud vysoce ceněné LP Michala Prokopa a skupiny Framus Five ´Město ER´, kde poprvé v celosvětovém kontextu použil v rockové hudbě dvanáctitónovou řadu. Jako skladatel napsal spousty písní a z mnohých jsou dodnes hrané hity.

Zdroj foto: Supraphon


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Bartošová: „Pomáhá mi představovat si příběh jako vánočku.“

Tereza Bartošová 200Tereza Bartošová se narodila se v Příbrami. Vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy a pracuje jako lékařka. Je matka tří úžasných dětí, miluje čokoládu, metal a turistiku. Debutovala v roce 2023 detektivním románem Kle...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Cesta do hlubin ilustrátorovy duše

deniky ondreje sekory 200Ondřej Sekora (1899–1967) pracoval od roku 1921 v Lidových novinách, ale vlivem politických událostí z nich musel pro židovský původ své manželky, se kterou se odmítl rozvést, po dvaceti letech odejit a v letech 1944–19...

Divadlo

Prague Shakespeare festival: ohromná událost!

Rutherford CravensPrague Shakespeare festival uvede od 21. září do 3. listopadu na scéně Národního divadla v divadle Kolowrat v originální angličtin...

Film

Vydejte se Všemi směry

altJaká cesta vede k reportáži? Jak dlouho trvá její příprava a co všechno se musí obětovat? Zřejmě si málokdo z nás dokáže představit, kolik práce stojí za stránkovým článkem v novinách či časopise. O tom, jak trnitá cesta vede k dobře pos...