Lola běží s hudbou svěží

Lola běží s hudbou svěží

Tisk

Lola bezi 200V září minulého roku si v populárním studiu Biotech mákla skupina Lola běží na tvorbě jejich eponymního a hlavně debutového alba. Jak se těmto mladým klukům jejich počin povedl? Dopředu mohu říct, že o žádné Lunetic nejde, což není na škodu.

 

Lola běží se dali dohromady v roce 2012 a od té doby vystupují po celé republice v tomto složení Jakub Míchal – zpěv, Aleš Petržela - kytara, zpěv, Jakub Jakubec - baskytara, zpěv a Petr Baláš – bicí. Za sebou mají i několik úspěchů – například 3. místo v kategorii Objev roku hudebních cen Žebřík 2013 nebo první místo v soutěži Skutečná liga 2012. Právě na jaře roku 2012 vydali singl Hotel Lola obsahující pět písní, následovalo další EP LALALAa výsledkem je toto album Lola běží.

K CD běžela také úspěšná kampaň na serveru hithit.cz, která kapele pomohla vybrat přes padesát tisíc. Díky tomu má deska Lola běží pěkný minimalistický přebal a vyšla také ve speciální velikosti – šlo o limitovanou ručně vyráběnou edici v počtu 200 ks.

Lola bezi 1

Album obsahuje 11 písní, které mají v průměru přes tři minuty. Jedná se o taneční hudbu s českými texty, která je melodická, příjemná na poslech a svěží.  Nejedná se o žádné komerční hity se stupidními refrény a texty, tudíž nic nepůsobí vlezle a otravně. Autorem textů je hlavně kytarista a zpěvák Aleš Petržela. Ten se nesnažil o přehnané metafory, naopak bystře popisuje svět kolem sebe. Hlavním tématem je tady láska a vztahy vsazená do dnešních dní („Kdopak ti to uvěří, ty keci v kleci plácej si“; „máme stejný tendence naladit jiný frekvence“).

Prvním songem je Intro, které je na můj vkus hodně elektronické a nenavozuje u mě tu správnou náladu na další poslech. Je však takovým popoháněním – do melodie se ozývá vyzývavé „tak běž“. Další píseň Lola se pyšní i videoklipem a je opravdu skvělá, má pevně daný rytmus, který přímo svádí k tancování a dokáže se pěkně rychle vrýt do hlavy. Následuje svižnější Číslo, které by mohlo bezvadně fungovat naživo. Žiješ ve mně je pak příjemné vyznání s lamentováním na dnešní dobu („žijem v době rychlejch dnů, zatoulanejch psů, jen ty mě zastavíš). Nudle mají jednoduchý text („Žerem čínský nudle, prej se po nich hubne“), ale jde o pohodovou písničku, která neurazí. Ptáci hrají na něžnější notu a následuje Lalala o hledání druhé polovičky. Výkřiky „Kdepak jsi? Kdepak jsi?“ působí opravdu akutně. Hýbej, dýchej opět zrychluje a disponuje inteligentním textem („Teď jsme tady, jen jednou jsme tady/Máme hlavy, tak nezůstanem sami“).

Lola bezi 2

Harakiri je pro mě číslo jedna z celé desky. Má líbivou melodii, zpěv je zde také příjemný a celkově jde o opravdu pohodový a svěží song, jež dokáže zlepšit náladu. Dvě poslední písně jsou Levituješ, hádáš – opět milé vyznání v tanečním hávu a Stejně skončíme, na které si názor můžete udělat sami, protože „moře viděl snad už každý z nás“.

Pokud máte chuť na nějakou českou muziku, u které nebudete muset přemýšlet, s Lola běží rozhodně nesáhnete vedle. Tímto debutem si kluci našlápli správným směrem, tak uvidíme, kam je náš showbyznys a jejich fanouškovská základna vynese. Já budu držet palce!

Lola běží
Interpret: Lola běží
Žánr: pop-rock
Skladby: Intro, Lola, Číslo, Žiješ ve mně, Nudle, Ptáci, Lalala, Hýbej, dýchej, Harakiri, Levituješ, hádáš, Stejně skončíme
Stopáž: 36:49
Vydavatelství: Aleš Petržela
Hodnocení: 85  %                

Zdroj foto: Lola běží

( 2 hlasů )

www.lolabezi.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Alžběta Bublanová: „Život s panikou mě naučil být silnější. Ovládat svůj život a nespoléhat se pořád na někoho.“

alzbeta bublanova 200Alžběta Bublanová za svou prvotinu, povídkovou sbírku Čtyři stěny (2012), získala od Akademie literatury české ocenění Máchova růže. Kromě beletrie se zabývá také psaním recenzí, rozhovorů, fejetonů a článků. Narodila se 8....

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Jsi tam?

jsi tam200V květnu vyšla v nakladatelství Cosmopolis kniha o hledání lásky Jsi tam? od autorky Dolly Alderton. Sledujeme rok v životě dvaatřicetileté Niny, nejen hledání lásky, ale i kolotoče ostatních vztahů.

...

Divadlo

Hra Albion má silný příběh, mnohovrstevnatost i výborné herecké obsazení

albion200Návrat do krajiny svého dětství a po mnoha letech se zabydlet ve venkovském domě se zpustlou zahradou, kterou chce vrátit do dřívější podoby, to je příběh hlavní hrdinky Audrey Waltersové. Divadelní hra Mika Barletta Albion, držitele prestižního ocen...

Film

Festival Všemi směry očima manažerky Marie Pokorné

altBěhem minulého týdne jste mohli zaznamenat článek o chystaném netradičním publicistickém festivalu Všemi směry, který se uskuteční 12. dubna v pražském Rock Café. Pozvání přijalo mnoho odborníků z oboru, ...