Skvosty ústecké vědecké knihovny

Skvosty ústecké vědecké knihovny

Tisk

skvosty knihovnausti perexDo knihoven si převážně chodíme půjčovat knížky, ale ony slouží i jako malé výstavní síně, pro autorská čtení a další kulturní aktivity, jak jim to prostory dovolí. Čas od času také ukazují své klenoty, které nejsou čtenářům běžně k dispozici a jsou ukryty „v trezoru“.

 

 


Zajímalo mne, jestli Severočeská vědecká knihovna alespoň něco také ukrývá. Vzhledem k tomu, že česká knihovna (založena 1879) byla zničena v roce 1938 a německá (založena 1896) při bombardování v dubnu 1945 shořela, moc jsem si od toho neslibovala. Ale přece jen se ze soukromých knihoven něco málo dochovalo.

skvosty knihovnausti 2

Velice krásný Herbář z roku 1596 Mattiola Pietra Andrea či Zeměpisný atlas z roku 1661 vážící 20 kg, složený z map, které původně zdobily stěny.

skvosty knihovnausti 7

Impozantně působí se svou výškou jednoho metru Atlas ptáků amerického ornitologa J.J.Audubona.

skvosty knihovnausti 4

skvosty knihovnausti 1

Že šachy jsou oblíbenou hrou od dávných dob, ukazuje několik desítek šachových příruček z roku 1584.

Také bylo zajímavé prohlížení Biblí, ta nejstarší je z roku 1647 a nejmladší z roku 1913, ale je i možnost vidět kopii Bible Kralické z roku 1936.

skvosty knihovnausti 5

Pokud někoho zajímají vlastnoruční podpisy autorů knih, také jich tam mají celou řadu.

skvosty knihovnausti 6

Knihovna tyto své skvosty vystavuje při Dnech kulturního dědictví v měsíci září, tak si to letos nenechte ujít, stojí to za podívání.

skvosty knihovnausti 3

skvosty knihovnausti 8

skvosty knihovnausti 9

Foto : autorka

www.svkul.cz

( 0 hlasů )

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s hvězdou Henry Lee Festu Mickem Harveyem

mick harvey 200Na Henry Lee Festu, který se koná 27. září v brněnské Zbrojovce, se představí Australan Mick Harvey. Je zakladatelem skupiny Nick Cave and the Bad Seeds, proto se v tomto rozhovoru mimo jiné dozvíte něco i ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Víno a lieh, bez nich sa spoločnosť nezaobíde

PALENICA 200Vzdelávací inštitút Finančnej správy zorganizoval pre dvadsiatich troch účastníkov odborného kurzu vzdelávaciu exkurziu. Tá sa uskutočnila v rámci predmetu o spotrebných daniach so zameraním na lieh a alkohol. Exkurzia sa pod vedením lektorky Mon...

Z archivu...


Literatura

Putování českou přírodou

putovani ceskou prirodou 200V září vyšla u Knižního klubu nádherně zpracovaná kniha Heleny Kholové s fotografiemi Jana Rysa Putování českou přírodou. Fotografického průvodce naší malebnou přírodou jistě ocení malí i velcí!

Divadlo

Halloweenská noc patřila ve Zlíně premiéře hry Kráska z Leenane

kraska200Městské divadlo Zlín se rozhodlo právě na Halloweenský večer, 31. října, uvést tragikomedii irského autora Martina McDonagha Kráska z Leenane. Jak se povedlo převést tuto trýznivou hru, nabitou referencemi na nelehký život v zapadlém Irsku, na zlín...

Film

Tři bratři se vydali hledat nevěsty

Tri bratri 200Na počátku bylo i z televize známé jevištní pásmo pro děti, poskládané z hudebních variací na čtyři známé pohádky - o Šípkové Růžence, o Červené Karkulce, o Marušce s dvanácti měsíčky a o Budulínkovi. Hudbu složil Ja...