Z pranýře na popraviště aneb Chrudim vzpomíná na kata Mydláře

Z pranýře na popraviště aneb Chrudim vzpomíná na kata Mydláře

Tisk

katyMydlar perexNejznámějším českým katem je bezesporu Jan Mydlář, který se „proslavil“ popravou 27 českých pánů dne 21.června 1621 na Staroměstském náměstí a jehož život a skutky do povědomí českého národa pronikly díky románu Paměti katovské rodiny Mydlářů spisovatele a historika Josefa Svátka, který vycházel ve čtyřech dílech v letech 1886 až 1889.

 

 


Jan Mydlář se narodil v Chrudimi asi roku 1572 či 1582 a zemřel 14. března 1664 v Praze. Letos tedy uplynulo 350 let od jeho úmrtí. Chrudim si svého rodáka připomene akcí nazvanou Z pranýře na popraviště, která proběhne 25. až 26. dubna 2014.

Akce začíná v pátek ve 20 hodin na Resselově náměstí, kde se návštěvníci budou moci seznámit s právem útrpným a sledovat cestu odsouzence od pranýře na popraviště. Na „středověké“ noci nebudou chybět plivači ohně, šermíři ani muzikanti. Odvážné ženy a dívky si budou moci nechat na holé tělo namalovat lilii (znamení hanby). Pánové zase pro změnu mohou ochutnat Katův meč (špíz). Na děti čeká staročeský mechanický kolotoč. Program vyvrcholí v 21 hodin 45 minut, kdy se uskuteční poprava odsouzence.
V sobotu 26. dubna se od 9 hodin Resselovo náměstí promění ve středověké tržiště, v němž budou trhovci nabízet ryby, maso, kůži v metráži, šperky, keramiku i sladké pochutiny. O zábavu se postarají muzikanti, plivači ohně i komedianti na káře. Na neposlušné děti čeká školka kata Mydláře. Pranýř bude obsazen a dojde i na lámání kolem. Ve 12 a ve 13 hodin opět dojde na krvavou podívanou a bude se popravovat.

katMydlar

Útlocitné povahy mohou zavítat na prohlídku renesančního Mydlářovského domu, v němž od roku 1972 sídlí Muzeum loutkářských kultur. Spojitost Mydlářovského domu s osobou kata Jana Mydláře však dosud nebyla prokázána.

Z pranýře na popraviště
Místo: Resselovo náměstí v Chrudimi
Datum: pátek 25.4. od 20 do 22 hodin
sobota 26.4. od 9 do 13 hodin
Pořadatel: Město Chrudim

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martin Stručovský: „Psaní knihy byla jedna z věcí, která mě držela nad vodou.“

martin strucovsky 200Martinu Stručovskému vyšla letos v nakladatelství Motto detektivka s názvem Bez duše. V příběhu figuruje postava knihkupce Matěje Mlynáře a také Jindřichův Hradec. Jak to vše souvisí s autorem? Co mají společného? To vše a mno...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Steampunk tarot

steampunk perexJestli má nějaký tarot ambice stát se naprosto průlomovým, pak je to překvapivě i zcela logicky tento. Překvapivě proto, že o stylu zvaném „steampunk“ jsem do loňského roku naprosto nic netušila, o to více mě začal fascinovat. Opravdu to ...

Z archivu...


Literatura

Epický závěr jedné ságy? Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho

temna vez5 200V květnu vydalo nakladatelství Crew pátý díl ságy Temná věž, která nese název Bitva na kopci Jericho. Třicet sešitů končí střetem mezi dobrem a zlem a předkládá nám životní útrapy nezdolného Rolanda Deschaina před tím, než se vydává na sto...

Divadlo

Jak vnímáme divadlo v divadle i mimo ně

scenologie valentaVětšina knih o divadle zkoumá, jak se divadlo tvoří - nedávno byly na těchto stránkách probírány například dvě Hyvnarovy knihy o herectví. Nyní následují další dva svazky, nahlížené ovšem jakoby z opačné strany: sledují, jak diva...

Film

Nový dokument ukazuje cestu k sebepoznání. Jak ji najít poradí i Jaroslav Dušek a Tomáš Klus

senepoznani 200Komunita Go Freedom představuje dokumentární film Sebepoznání, jehož součástí je také doprovodná kniha, která slouží jako příručka na cestě za poznáním sebe sama. Hlavním cílem obou počinů je pomoci lidem v nynější nelehké době uvědomit s...