Táborský pivovar v proudu času

Táborský pivovar v proudu času

Tisk


tabo200Pivo a táborské pivovarnictví v proudu času; to je téma nové výstavy, kterou připravilo Husitské muzeum v Táboře. Vaření piva neodmyslitelně patří k české kultuře a české historii. Staří Čechové pohlíželi na pivo nejen jako na osvěžující nápoj, ale také jako na výživný, chutný a levný tekutý chléb. Pivo je velmi oblíbeným národním nápojem.

 


Jak se nejstarší nápoj světa vařil dříve a jak se vaří dnes? Co je na pivu zdravé a co naopak ne? Jak je město Tábor spojeno s pivovarnickou tradicí? Tyto a mnohé další otázky a zajímavosti zodpoví nová výstava Táborský pivovar v proudu času.
Návštěvníci se na výstavě například dovědí, kdo začal jako první dochucovat pivo chmelem, komu se říkalo lízníci, či jak se na výrobě piva podepsala průmyslová revoluce. Podrobná mapa provede návštěvníky výstavy po všech táborských pravovárečných domech a pivovarech.
V gotickém sále návštěvníka uvítá původní nápis z dob národního podniku Jihočeské pivovary. Společně s ním tu jsou vystaveny také unikátní stavební plány a fotografie pivovaru. Zajímavostí je mapa, zobrazující právovárečné domy a všech čtrnáct pivovarů, které se v Žižkově městě nacházely. Mapu doplňuje digitální prezentace, v níž se střídají fotografie někdejších právovárečných domů.

tabo


Druhá část výstavy přibližuje historii pivovarnictví od doby, kdy se pivo začalo vyrábět v Mezopotámii ve 4. tisíciletí před naším letopočtem, až po současnost, kdy chmelové palice vystřídal chmelový granulát. Návštěvníci se dozvědí, že se pivo původně vyrábělo zkvašením chleba, nebo obilné kaše a až v Evropě začalo být vyráběno z obilných zrn pšenice a ječmene. Teprve naši slovanští předci začali dochucovat pivo chmelem.
Důležitým mezníkem pro moderní výrobu piva se pak stala průmyslová revoluce v 19. století, která zavedla do výroby piva stroje. Dějiny pivovarnictví dokresluje množství zajímavých exponátů. Táborský pivovar připomínají pivní láhve a cedule. Nechybí ani patron pivovarníků, svatý Václav, a expozice nápojového nádobí.
Třetí část výstavy je věnována výhradně táborskému pivovaru. Texty seznamují návštěvníky s dějinami místních pivovarských podniků od nejstarší písemné zmínky z roku 1436 až po uzavření táborské stáčírny piva na počátku devadesátých let 20. století. Zvláštní panel návštěvníkům připomíná přestavbu pivovaru z přelomu 19. a 20. století, která ze zastaralého feudálního pivovaru vytvořila moderní parostrojní podnik, jenž v téměř nezměněné podobě dožil až do počátku osmdesátých let 20. století. K vidění jsou tabla členů správy pivovaru právovárečných měšťanů, kopie kupní smlouvy na Střelnici z roku 1862, pivní kalendáře, etikety, zátky, plány a písemné dokumenty hostince U Mědínků, který provozovalo právovárečné měšťanstvo. Návštěvníci jistě ocení i různé zajímavosti spjaté s výrobou piva.

tabo9


Husitské muzeum v Táboře bylo založeno již v roce 1878. Návštěvníkům nabízí mimo jiné moderní expozice s řadou interaktivních prvků, unikátní gotický sál, ale i návštěvu chodeb středověkého podzemí města.
Výstava Táborský pivovar v proudu času potrvá do 10. července 2016.


ilustrační foto: autor, hodnocení 80 %, www.husitskemuzeum.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Štěpán Pácl: „Boj proti přesile má smysl.“

paclSvět plný krátkých cest za rychlým uspokojením je silnou inspirací pro odvážné tvůrce. Divadelní režisér Štěpán Pácl si troufl na dramatickou látku, která byla v českých podmínkách dlouhá léta nezpracována. Ostatně – jd...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Masopustní i jiné masky v luhačovickém muzeu

masky 200Ve čtvrtek 7. 10. 2021 v 17 hodin otevře vernisáž novou výstavu MASKY, KOSTÝMY, MAŠKARY, kterou pro Muzeum luhačovického Zálesí připravila Blanka Petráková, zdejší kurátorka a výrazná osobnost luhačovického kulturního života.

...

Z archivu...


Literatura

Seznamte se s richhikingem


jak jsem stopoval letadlo 200Nedávno vyšla v edici Bizbooks zajímavá knížka s poutavým názvem Jak jsem stopoval letadlo. Její autor, Stanislav Gálik s tímto tématem také objel republiku se sérií přednášek, protože rozhodně má co předa...

Divadlo

Co nabídnou komorní scény zlínského divadla

200divadlaMěstské divadlo Zlín disponuje dvěma menšími scénami, které nabízejí jiný zážitek než prkna velkého sálu. Jedná se o Studio Z a klubovou Dílnu. Pro 68. sezonu si připravili několik nových her, se kterými vás nyní seznámíme.

...

Film

S nadšením a díky za knihy o filmu, dvakrát ze Slovenska

Rozhovory o filme perexNa Slovensku občas vyjdou knihy, které můžeme jen tiše závidět. Mám na mysli zejména ABECEDÁR SLOVENSKÉHO FILMU 1921-2021. Nejsou to dějiny národní kinematografie (ty ostatně – na rozdíl od Česka – vyšly rovněž), je to spí...