Národní památkový ústav otevřel v Ostravě první metodické centrum

Národní památkový ústav otevřel v Ostravě první metodické centrum

Tisk

Industrial perexV Ostravě zahájilo svou činnost první z trojice plánovaných metodických center Národního památkového ústavu (NPÚ). Jeho zaměřením jsou technické památky a průmyslové dědictví.

 

 

Centrum vzniklo pod hlavičkou územního odborného pracoviště NPÚv Ostravě s cílem zlepšit poznání, dokumentaci a ochranu technických a průmyslových památek, které mají svůj specifický hodnotový systém a k jejichž ochraně existují specifické přístupy.

Industrial2

Téma průmyslového dědictví je v památkové péči poměrně krátce reflektované; památkáři se na industriální památky intenzivněji zaměřují v posledních patnácti, dvaceti letech v návaznosti na ukončování výroby a uzavírání či proměnu průmyslových areálů.

Industrial3

Metodické centrum technických památek a průmyslového dědictví je prvním z trojice připravovaných specializovaných pracovišť, která zahájí svou činnost ještě letos. Další vznikne v Brně a zaměří se na památky meziválečné moderní architektury, třetí, specializované na památky zahradní architektury, bude vybudováno v Kroměříži. Cílem ostravského metodického centra není zastoupit specialisty na jednotlivých územních pracovištích NPÚ, ale naopak ve spolupráci s nimi pokrýt formou systematických průzkumů  významné a dosud opomíjené velké průmyslové areály, dopravní tahy a energetické systémy, které měly klíčový význam v procesu industrializace. Systematické průzkumy pracovníků centra se v následujících třech letech zaměří na páteřní železnice, textilní průmysl hornictví, vodní cesty a tepelnou energetiku. Do budoucna se předpokládá zpracování témat jako je vodohospodářství, vodní cesty nebo energetika. 

Industrial1

Pro letošní rok se počítá s vydáním publikací Kulturní památky Vítkovických železáren, Textilní průmysl v Brně a s přípravou publikace Kulturní památky státní dráhy a dále pak s prací na slovníku technických památek. Centrum se bude věnovat i průmyslové aglomeraci Rosice-Oslavany nebo industriálnímu dědictví Krušnohoří, které usiluje o zapsání na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.  

Podle podkladů Národního památkového ústavu, ilustrační foto autor

www.npu.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Pazour: Improvizace mi umožňuje zažívat vše naráz

Jiri Pazour perexPochází z hudební rodiny a hudební improvizace ho doprovázela od dětství. Není tedy divu, že se z něj stal vynikající klavírista, skladatel, pedagog, ale především výjimečný klavírní improvizátor. Věnuje se klasické skladatelské tvor...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Řezbářstvím krok za krokem

rezbarske-remeslo200Na Vánoce jsem manželovi dala řezbářský kurz a abychom měli společný zážitek, šla jsem na něj také. Práce s dřevem byla náročná, ale také voňavá a naplňující. Musím přiznat, že mě opravdu chytla a jsem moc ráda, že se mi do ruky do...

Z archivu...


Literatura

„Chtěla jsem vydat knihu dlouhá léta,“ říká Petra Soukupová

altPetra Soukupová. Jméno skloňované ve světě literatury posledních let dost často. Její tři knihy mají své místo v nejedné domácí knihovničce a v těch veřejných se musíte na přečtení jejích příběhů zařadit do fronty. Prvotinou K moři...

Divadlo

Bigbeatový příběh Špinarka uvede ve čtvrtek 1. září v přímém přenosu ČT ART

spinarka200Divadlo Petra Bezruče zahájí sezónu 1. září 2022, a to představením Špinarky. Životní osudy populární zpěvačky Věry Špinarové na pozadí doby plné politických i společenských změn uvede v přímém přenose také ČT ART, a to ve čtvrtek 1. září ve 20 hod)...

Film

Jarní smršť České televize: Hraná tvorba

jarni smrst200Zatímco se programová jarní nabídka letošního roku nesla na populární vlně kriminálních a detektivních příběhů, v roce 2017 budou tyto oblíbené žánry doznívat a na jaře se do popředí dostane retrospektiva. Diváci se tak skrze své televizní o...