Sudety: Jak to bylo doopravdy?

Sudety: Jak to bylo doopravdy?

Tisk

200 sudetyHistorik Jan Benda má na svém kontě první knihu. Nese název Útěky a vyhánění z pohraničí českých zemí 1938-1939 a vydalo ji nakladatelství Karolinum. Uznávaný odborník přijel do Roudnice nad Labem a v krátké přednášce nastínil, čím se jeho kniha zabývá.

 

 

 

Lidé z českého pohraničí odcházeli ve třech vlnách. Jako první své domovy opouštěli Židé, za nimi následovali němečtí antifašisté a nakonec Češi. Donutila je k tomu Sudetoněmecká strana (SdP), která cíleně vyvolávala nepokoje. „Nežádoucí“ obyvatelé pohraničí byli biti a napadáni, výlohy obchodů byly ničeny. Příslušníci SdP se neštítili ani násilí na ženách. Někteří kronikáři ve svých zápisech zmiňují například znásilnění. Jedna česká učitelka byla zmlácena železnou tyčí.

Pod tíhou těchto událostí většina lidí opustila své domovy ještě předtím, než k tomu byli vyzváni. Ti, kteří ze Sudet neodešli z vlastní vůle, dostali od příslušníků SdP lhůtu k vystěhování. Ta však byla velice krátká – nejčastěji jen pár hodin.

„Nežádoucí“ obyvatelé Sudet prchali do vnitrozemí. Některých se ujali příbuzní. Ti ostatní měli namířeno do Prahy.

sudety

Uprchlíků bylo obrovské množství. Ubytovali se ve školách a na stadionech. Zpočátku dostávali každý den humanitární pomoc, která činila 8 korun na osobu. Peníze pocházely z dobročinných sbírek Velké Británie. Ukázalo se však, že tato forma pomoci uprchlíkům nestačí a vznikly hromadné vývařovny. Později vláda zavedla jakousi uprchlickou podporu.

Situace byla neudržitelná. Vypukla proto snaha umístit uprchlíky do vnitrozemských rodin. To se ale nedařilo, protože lidé uprchlíky ve svých domech nechtěli. Tento problém částečně vyřešilo až vládní nařízení.

Jen v Roudnici nad Labem a okolí našlo útočiště 5000 uprchlíků. Celkem z pohraničí odešlo 170 000 lidí, z toho 140 000 Čechů.

Kniha historika Jana Bendy celou situaci podrobně dokumentuje. Kromě již uveřejněných historických výzkumů obsahuje také dobové fotografie, doslovné citace z kronik a jiné archivní materiály.

sudety1

Cenné historické dílo nazvané Útěky a vyhánění z pohraničí českých zemí 1938-1939 zakoupíte buď v internetových obchodech, anebo přímo v nakladatelství Karolinum.

Foto: cr.ic.cz a kosmas.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na Velikonoce pojedu k mamince do Brna, říká Eva Pilarová

eva 200Zatímco v těchto týdnech podniká čtyřnásobná držitelka zlatého slavíka Eva Pilarová ještě s několika svými kolegy Evergreen Tour, na podzim ji čekají dva velké gala koncerty, kterými oslaví 55 let na scéně. Koncerty proběhnou 27. října v Mahenově divadle ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Miloš Hořejš: Protektorátní Praha jako německé město

protektorpraha perexNová kniha historika Miloše Hořejše, vydaná ve spolupráci s Technickým muzeem v Praze, nabízí ucelený vhled do zamýšlených, avšak jen ojediněle realizovaných urbanistických plánů na přeměnu české metropole. Čtenáři i vědci vyhle...

Z archivu...


Literatura

Stalinova dcera se nepokládala za mučednici. Její dramatický život na 574 stránkách!

stalinova dcera perexVýjimečný a bouřlivý život Světlany Allilujevové. Takový podtitul nese kniha Rosemary Sullivanové Stalinova dcera.

 

...

Divadlo

Tvořit! Ale za jakou cenu?

Leni200

Umělci jsou zvláštní sorta lidí. V jejich konání je pohání nespecifikovatelná síla, která je udržuje v činorodosti, a nutí je tak neustále něco tvořit. Protože pokud herec, zpěvák, malíř či jinak umělecky nadaný člověk...

Film

Publicistický thriller ze současnosti: Čtvrtá mocnost

ctvrta mocnost200Do českých kin vstupuje německý koprodukční snímek Čtvrtá mocnost. Jeho autor Dennis Gansel, režisér mezinárodně oceněného filmu Náš vůdce (Die Welle, 2008), se opět vrací k tematice p...