Oceán mezi námi: O dojemném shledání matky a syna

Oceán mezi námi: O dojemném shledání matky a syna

Tisk

Oceán mezi námi

Dojemný román o odloučení matky a syna a jejich strastiplné cestě životem i dojemném shledání po letech napsala Gill Thompson, autorka románu Dítě na nástupišti s obdobnou tématikou a dějem zasazeném do období 2. světové války. Obě knihy vydalo nakladatelství Ikar.

 

Anotace knihy:

Poutavý román inspirovaný skutečnými událostmi. Matka i její syn, rozděleni tragédií během 2.světové války, bojují o svoje znovushledání. Po leteckém náletu je v Londýně nalezena bloudící žena. Zpočátku si nepamatuje, kým je ani co se přesně stalo, vybavuje se jí matně pouze to, že ztratila něco velmi vzácného. Mezitím její syn čeká v sirotčinci a doufá, že se jeho matka vrátí. Posléze si ho jako domnělého sirotka adoptuje osamělá žena z Austrálie. Pak ale objeví tajemství jeho minulosti. Měla by mlčet? Nebo řekne pravdu a bude přitom riskovat ztrátu chlapce, který se mezitím stal součástí jejího života?

O autorce:

Gill Thompson je anglická spisovatelka, která má magisterský titul z kreativního psaní na Chichesterské univerzitě. Její debutový román, Oceán mezi námi, vyprávěl dojemný příběh matky a syna, které během války uvěznil oceán na odlišných kontinentech a kteří se zoufale snaží najít způsob, jak se znovu shledat.
Autorčin druhý román, Dítě na nástupišti, pokračuje ve zkoumání lidských emocí a nadějí vystavených těm nejtěžším zkouškám a po zásluze se stal bestsellerem. Gill žije se svou rodinou v Západním Sussexu, kde vyučuje angličtinu a provozuje blog o kreativním psaní.

Hodnocení knihy:

Kniha se skvěle čte a i když jde o veskrze průměrný román, velkým bonusem je skvěle popsaný děj na základě skutečných událostí i atmosféra, která vás při čtení konkrétních pasáží zanechá v slzách. Bavilo mě to číst a byla jsem spokojená. Navíc upoutá i krásná obálka knihy a trefný název románu. Knize nemám co vytknout, objevuje se tam i téma zneužívání dětí. 

Autor: Gill Thompson
Překlad: Jiří Jaňák
Počet stran: 312
Nakladatelství: Euromedia Group
Rok vydání: 2021
Hodnocení: 90 %

Oceán mezi námi

https://www.euromedia.cz/ocean-mezi-nami/kniha/12903/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Bartošová: „Pomáhá mi představovat si příběh jako vánočku.“

Tereza Bartošová 200Tereza Bartošová se narodila se v Příbrami. Vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy a pracuje jako lékařka. Je matka tří úžasných dětí, miluje čokoládu, metal a turistiku. Debutovala v roce 2023 detektivním románem Kle...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nevyhazujte dřevo a vyrobte si z něj jednoduše nějaký nábytek

jednoduse ze dreva200Jednoduše ze dřeva s podtitulem Nábytek a předměty z nasbíraného dřeva je název knihy, která vyšla v nakladatelství Grada už v roce 2016 a loni se dočkala dotisku. Nadšení Antje Rittermannové je rozhodně nakažlivé!

Z archivu...


Literatura

Detektivové Artur a Bára pátrají již potřetí

big zbloudila-strela-quo-359028Už potřetí mají dětští fanoušci Kláry Smolíkové a Jiřího W. Procházky možnost přečíst si o dobrodružstvích detektivní dvojice Artura a Báry. Tentokrát dostala série Tajná dvojka A+B podti...

Divadlo

Zábava aneb chi-chi, cha-cha, che-che

ypsilonka 200Začali jsme slovy dnes již jistě klasické pohádky. V té se snažili princeznu rozveselit učením smíchu. A smích, to má být přece zábava. A zábavu a její smysl si vzali na paškál v divadle Ypsilon prostřednictvím jednoaktového absurdního dram...

Film

Křečovitá taškařice Život je život/ dvojrecenze

zivot je zivot perexJak moc se liší pohled našich dvou redaktorů na komedii Život je život? Jan Jaroš uvádí: Milan Cieslar - po diváckém úspěchu "nekorektní" komedie Láska je láska - zjevně již opustil někdejší u...