Za vzácnými vltavíny do Českého Krumlova

Za vzácnými vltavíny do Českého Krumlova

Tisk

Vltavin 200Ojedinělé muzeum, věnované vltavínům, mají v Českém Krumlově. Zdejší občanské sdružení Muzeum vltavínů ho otevřelo v historickém domě v českokrumlovské Panské ulic. Expozice umístěná ve dvou podlažích je interaktivní, s cílem zaujmout nejen geologické nadšence, ale i širokou laickou veřejnost.


Kromě sbírky těchto drahých kamenů, pocházejících z jižních Čech, Moravy i Chebska, zde návštěvníci najdou také třeba mikroskopy a mnohé další zajímavé exponáty. Muzeum představuje nejreprezentativnější vzorky vltavínů, jaké kdy byly ve veřejné expozici k vidění. Tyto kameny, jimž jsou přisuzovány i léčitelské účinky, mají tajemný původ. 

Návštěvníci poznají příběh vltavínů v širším kontextu: od jejich vzniku až po dnešní laboratorní experimenty i zajímavosti, týkající se meteoritů, nebezpečných asteroidů, či velkého vymírání živočichů v historii Země. Vltavíny, někdy také nazývané Moldavity, se nejčastěji vyskytují v oblasti jižních Čech, v okolí Českobudějovicka. Kameny jsou zelené; některé jsou světle zelené, jiné olivově zelené, některé pak mají zelenou barvu doplněnou kresbou.

Muzeum vltavínů plánuje i doprovodné přednášky, komentované prohlídky, programy pro zájemce o geologii i pro školy. Vystavené vltavíny jsou zapůjčené ze soukromých sbírek a vybrané byly tak, aby ukázaly pestrost neživé přírody, která je na jihu Čech v tomto případě velmi štědrá. Během prohlídky návštěvníci zjistí, čím jsou vltavíny zajímavé a proč je tento typicky český přírodní klenot světovou raritou.

vltavin 1

Design muzea navrhl architekt Petr Tošovský, generálním dodavatelem rekonstrukce byly firma Povltavská stavební a. s. Z Českého Krumlova. 

Vltavíny nabízejí pestrou škálu zelených až hnědavých odstínů s nezaměnitelnou povrchovou strukturou. Vznikly po dopadu meteoritu na Zemi před zhruba 14,5 milionu let na území dnešního Bavorska.

Muzeum vltavínů vzniklo pod záštitou města Český Krumlov; oficiálním partnerem projektu je Českokrumlovský rozvojový fond. Přípravné práce podpořil i Jihočeský kraj. Projekt Muzeum vltavínů je spolufinancován Evropskou unií. Některé vzorky si mohou zájemci prohlédnout i v elektronické databázi muzea. Českokrumlovské muzeum je otevřeno denně od 9 do 17 hodin.

vltavin  2

Ctibor Čejpa, podle podkladů města Český Krumlov


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

PETR HORKÝ: V ŠEDESÁTI BYCH CHTĚL VYPADAT JAKO PAN ZIKMUND V PĚTADEVADESÁTI

HORKY PEREXPetr Horký, režisér a dokumentarista, cestovatel a publicista, toho zažil tolik, že jednou on sám bude „výborným materiálem“ pro filmaře. Zatím je to ale on sám, kdo připravil dokument o výjimečném M...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Pradávné 3D knihy a další oblíbené čtení od dětství až po bubertu

Anička malířkaBřezen, měsíc knihy nebo měsíc čtenářů? Vždyť je to jedno, jak tomuto měsíci budeme říkat, hlavní je, že „oslavujeme“ příběhy psané na papíře. I když vlastně v dnešní době si ty příběhy můžeme číst i v elektronic...

Z archivu...


Literatura

Co Lee přinese Ordinace v divočině?

Ordinace v divočině, perexLetošní horka jsou pro můj mozek už tak unavující, že na nějakou složitou literaturu ani nemám náladu. Když jsem zahlédla Ordinaci v divočině, hned ve mně vzbudila zájem. To vypadá na pohodové letní čtení. Nejs...

Divadlo

Sunset Boulevard, šperk ostravské muzikálové sezóny se blíží

sunset 200Velkolepý muzikál a především nádhernou hudbu - to slibuje česká premiéra muzikálového titulu Sunset Boulevard. Dramatický příběh s prvky hořké komedie, který začíná smrtí jedné postavy a končí šílenstvím druhé, režíruje na scéně Národního divadla mo...

Film

Nastal pro Bonda čas zemřít?

bond perexLoni v září se po dvojnásobném odložení způsobeném pandemií koronaviru do kin konečně dostala pětadvacátá bondovka s názvem Není čas zemřít, v níž se s rolí agenta 007 rozloučil Daniel Craig, který ikonickou postavu ztvárňoval od roku 2006. O tom...