Na židovském hřbitově ve Volyni jsou i pomníčky obětí holocaustu

Na židovském hřbitově ve Volyni jsou i pomníčky obětí holocaustu

Tisk

volyne zidovsky hrbitov 200Návštěvník jihočeského městečka Volyně by určitě neměl minout místní židovský hřbitov, který se nachází v části Hradčany.

 

 

 

Jak uvádějí volyňský učitel ve výslužbě Jan Vávra a Jan Heřman v publikaci Židovské hřbitovy v Čechách a na Moravě, židovský hřbitov ve Volyni o rozloze 1357 metrů čtverečních pochází z doby založení ghetta na Hradčanech, nalézají se tam i pomníky staré 300 či více let.

Nejstarší náhrobky jsou z bílého mramoru, je na nich patrný vliv lidového umění. Na hřbitově jsou i pomníky na počest obětem holocaustu, vyjmenovány jsou tam celé rodiny, třeba rodina Lederer. Jeden z pomníčků vzpomíná i na dvě dívky, které zabil pochod smrti.

volyne zidovsky hrbitov

Hřbitov bez informační cedule

Ten, kdo chce na hřbitov zavítat, se musí pozorně dívat po kamenné zídce, chybí totiž jakákoli informační cedule. Pak stačí zazvonit na zvonek domku, který s hřbitovem sousedí. Žije tam místní zastupitel Václav Jirsa (KDU-ČSL) s rodinou, která se stará o údržbu hřbitova.

Ve městě Volyně je i starobylá židovská synagoga, v její části je dnes ale Disco Caribic. Podle návštěvníků i některých místních je to škoda, diskotéka podle nich do synagogy nepatří.

Foto: Jitka Erbenová/Wikimedia Commons.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Václav Upír Krejčí: „Nejhůř se pracuje s blbcem…“

upir krejci 200Václava Upíra Krejčího myslím netřeba představovat. Upír Krejčí zastává tolik funkcí - komik, herec, scenárista, spisovatel, dramaturg, textař (o sobě ale říká: „Spíše veršovatel, textař je moc silné slovo. Ale mé tex...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vinohrady a Žižkov aneb zmizelá nostalgie v nás?!

vystava zizkov vinohradyMuzeum hl. m. Prahy představuje, po minulých výstavách o pražských čtvrtích Libni a Karlíně, další pozoruhodné oblasti Prahy, Vinohrady a Žižkov, v celé je...


Literatura

Nalakuj to narůžovo: O tom, jak se vyrovnat se smrtí manžela

nalakuj to narůžovoNalakuj to narůžovo je nová autobiografická próza Martiny Formanové, ve které se vyrovnává se smrtí svého manžela. A to po svém. Knížka je milým a povzbuzujícím čtením hlavně pro ženy. Vydalo ji nakladatelství Pros...

Divadlo

Muzikál Doktor Faust odtajnil kostýmy a jde do finále

doktor faust 200Muzikál Doktor Faust je nový, původní, český, muzikál autorů Vojtěcha Adamčíka a Jana Batysty, o kterém se mluví již několik měsíců. V repertoáru jej bude mít Divadlo Na Maninách, kde 22. září 2022 bude mít světovou premiéru. Ještě předtím ...

Film

Ranhojič v přestrojení

ranhojic perexVýpravnou historickou podívanou Ranhojič natočil německý režisér Philipp Stölzl podle stejnojmenného románu Noaha Gordona, známého též z českého překladu. Diváky zavádí do Ang...