Duše, prozřetelnost a svoboda podle Origena

Duše, prozřetelnost a svoboda podle Origena

Tisk

Duse-prozretelnost-a-svoboda perexNakladatelství Vyšehrad vydalo zajímavou filozofickou studii Lenky Karfíkové, která se zaměřila na dílo alexandrijského teologa Origena. Zabývá se například tématem sestupu duše do těla, osudu či svobodné volby. Ačkoli se jedná o těžké čtení, své nadšence si jistě najde.

 

Origenes (185 - 253) byl církevní učitel a teolog a představitel školy v Alexandrii, který patřil k prvním středověkým křesťanským vykladačům a překladatelům Bible. Jeho dílo je velmi rozsáhlé a významné. Možná si někdo ještě z dob studií pamatuje, že se sám nechal vykleštit a zemřel mučednickou smrtí. Origenes také věřil v nesmrtelnost lidské duše a zabýval se myšlenkou na její převtělování.

Ve své knize shromáždila šest studií k Origenovu myšlení a jeho ohlasu na Západě. Jeho filozofii srovnává s úvahami dalších učenců jako byli Aurelius Augustinus (354 - 430) nebo Marius Victorinus (290 - 364). Karfíková představuje Origenovo dílo především jako pokus o christianizaci platonismu, za který sklidil spoustu kritiky ze všech stran. Jednotlivé studie s těmito názvy shromáždila v šesti hlavních kapitolách knihy. Jsou to: Přirozenost a vůle podle Origena a Augustina, Preexistence duše podle Origena a Augustina ve světle biblického verše Ř 9,11, Sestup duše do těla podle Origena a Maria Victorina: výklad verše Ef 1,4, Prozřetelnost, osud a svoboda podle Origena a Boethia, Kristus Bůh a člověk podle Origena, a závěrečná kapitola se nazývá “...aby byl Bůh všechno ve všem” (1 Kor 15, 28) Vzkříšení těla a konečná obnova všeho podle Origena a Augustina.

Kniha je velice precizní a odborná, nenajde si tedy zřejmě příliš široký okruh čtenářů, avšak všichni vysokoškolští studenti a zájemci o teologii a filozofii pohybující se na akademické půdě ji bezesporu uvítají jako vysoce kvalitní a přínosný počin autorky.

prof. Lenka Karfíková (* 1963) Dr. theol. je česká katolická teoložka, filozofka, editorka a překladatelka, která se zabývá především středověkou teologií a filozofií. Tyto obory také přednáší na univerzitách. Publikovala řadu studií a monografií, například Řehoř z Nyssy. Boží a lidská nekonečnost nebo Milost a vůle podle Augustina.

Ukázka z knihy:

Jak vidíme, podle Origena tedy rozumné bytosti samy odpovídají nejen za svůj morální profil a celkový zdar svého života, ale také za míru svého nadání, ba dokonce za svůj ontologický status andělů, duší, resp. ďáblů. Tato koncepce bývá oslavována jako první filozofie svobody, v níž rozumná bytost nese plnou odpovědnost, ba v níž je svobodou v samé své podstatě. Sama intuice nezničitelné morální odpovědnosti je nepochybně něčím cenným, jakkoli se snad Origenova snaha odvodit z ní všechny okolnosti lidského života zdá poněkud přehnaná. Pro naši souvislost je zejména podstatné, že volba předcházející tomuto životu (nakolik lze “nedbalost”, “lenost” či “přesycení dobrem” vůbec nazývat volbou) i všechny další volby v jeho rámci se podle Origena jeví jako nezadatelná a nepodmíněná odpovědnost rozumných bytostí, do níž nikdo, ani Bůh sám, nezasahuje ani ji neovlivňuje. Přesně jako v Erově mýtu z Platonovy Ústavy: “Každý si volí sám, Bůh je bez viny.”

Duse-prozretelnost-a-svoboda

Duše, prozřetelnost a svoboda podle Origena
Autor: Lenka Karfíková
Žánr: odborná studie
Vydáno: 2019
Stran: 216
Vydalo nakladatelství: Vyšehrad
Hodnocení: 90 %

www.ivysehrad.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Festivalové otázky pro Jugiho z UDG

jugi udg 200Přinášíme vám první rozhovor ze série festivalového ‚popovídání‘. V chládku backstage na Benátské noci před koncertem kapely UDG jsme vyzpovídali bubeníka Tomáše Staňka neboli Jugiho

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Belgravia potěší milovníky Panství Downton

BelgraviaRomán Belgravia, který vydalo nakladatelství Jota je knižní předlohou stejnojmenného britského seriálu od tvůrce Panství Downton, herce Juliana Fellowese. Své dílo poprvé vydal v roce 2016, šestidílný seriál natočil režisé...

Z archivu...


Literatura

Rybí krev Jiřího Hájíčka – román z jižních Čech (ale nejen odtamtud)

rybi krev 200Sedím v kupé rychlíku Praha – České Budějovice, od stanice Tábor už úplně sama. Nad hlavou v prostoru pro zavazadla můj odřený tmavomodrý kufr na kolečkách, na jeho držadle se ještě houpe cedulka letiště v Rotterdamu. Konečně chvíle samoty, ...

Divadlo

Nadčasový příběh o velké lásce a velké nenávisti

Devet krizu200Muzikál Devět křížů napsaný speciálně pro brněnské divadlo vypráví starou moravskou legendu o ukrutném činu, který se podle kronik odehrál kolem roku 1540 v malé vísce nedaleko Velké Bíteše. Statkář z Hlubokého při své cestě z Bíteše z trhu dom...

Film

Zlobili by se řečtí bohové na film Hněv Titánů?

 Zlaté pravidlo Hollywoodu říká "Pokud byl film komerčně úspěšný, co nejdříve natočit jeho pokračování, bez ohledu na jeho kvality." A proto po dvou letech do našich kin dorazilo pokračování průměrného Souboje Titánů. První díl byl přijat značně kriticky, což producenty ve...