Zahraj to znovu, Same. Kultovní komedii plnou chytré a osvěžující zábavy uvede Vršovické divadlo MANA

Zahraj to znovu, Same. Kultovní komedii plnou chytré a osvěžující zábavy uvede Vršovické divadlo MANA

Tisk

Zahraj to znovu Same 200Komedie, která nezklame. Hra Woodyho Allena plná vtipných, nadčasově platných hlášek o partnerství a smyslu života, která sny staví do kontrastu s životní realitou. To je nová inscenace Zahraj to znovu, Same, kterou od 21. prosince uvádí v premiéře Vršovické divadlo MANA. V hlavní roli nemotorného a neurotického filmového kritika Allana, který na všechny běžné životní situace přikládá modely z hollywoodských filmů, se představí Jakub Šlégr. Skvěle mu sekundují Ondřej Černý a Henrieta Hornáčková, divákům vršovického divadla už dobře známí herci. Režisérem je zkušený divadelník Ondřej Zajíc.


Zahraj to znovu, Same je konverzační komedií s typickým černým Allenovým humorem. „Humor Woodyho Allena je inteligentní, svěží, plný nečekaných zvratů a absurdit. Allen nepotřebuje být drsný ani vulgární. Dělá si legraci sám ze sebe, chytře a lehce. Stejně jako jeho filmy i představení bude zaručený zvedač nálady!“ zve na představení herečka Henrietta Hornáčková.
Vtipné, chytré a pravdivé

„Komedie Zahraj to znovu, Same oslovuje široký okruh publika. Každý člověk prošel nějakou citovou krizí či bolestným rozchodem. A často jsme u toho zažili nejrůznější trapasy, průšvihy,“ popisuje dramaturgyně vršovické scény Věra Mašková. „Ti, kdo hru nebo film znají, vědí, že spolehlivě pobaví. A ti, kteří ji nikdy neviděli, by měli přijít už jen proto, že divadelní setkání s dosud žijícím klasikem obohatí jejich svět o inteligentní legraci, které je lehké propadnout,“ dodává.

„V dnešní době je humor a smích daleko potřebnější než kdykoli jindy,“ doplňuje Jakub Šlégr, představitel hlavní role. Ztvárňuje postavu filmového kritika Allana Felixe, který po jednom nešťastném manželství hledá za pomoci nejlepšího přítele a jeho manželky svou další životní lásku. A zároveň i sám sebe. „Pokud Woody Allen nenapsal hru pro Jakuba Šlégra, tak jen proto, že ho neznal,“ dodává s nadsázkou Mašková. V roli filmového hrdiny Bogarta se představí bývalý člen Národní divadla a mimořádný herec Petr Motloch.

Inscenace je, jak říká Mašková, postavena především na výborně napsaném textu. Ten v Divadle MANA podtrhuje i nápaditá scéna Michala Syrového, která má v sobě jistou filmovou magii.

„Allenova dnes již klasika Zahraj to znovu, Same je v tuto chvíli možná aktuálnější a srozumitelnější než v době, kdy hra vznikla. Hlavní hrdina se pod vlivem mainstreamové filmové kultury snaží připodobnit svým filmovým idolům. Realita je však od idealizovaných filmových klišé na hony vzdálená. A teprve když přijme sám sebe takového, jaký vskutku je, a svět v jeho reálné podobě, změní i svůj osud,“ vypráví Mašková.

Zahraj to znovu Same1

Inspirace bytovým divadlem

Vršovické divadlo MANA má v současné době ve svém repertoáru patnáct vlastních inscenací. A chystá také opakování úspěšné akce Otevřená zpovědnice, jejíž součástí je scénické čtení mimořádně působivé hry Felixe Mitterera Zpověď v podání Jiřího Lábuse a Martina Dejdara. „Přestože jde o velice těžké téma sexuálního zneužívání v církvi, je o tuto akci obrovský zájem,“ říká Mašková.

Připomíná také, že po Novém roce budou mít premiéru dvě aktovky od Pavla Kohouta Pech pod střechou a Požár v suterénu v nastudování mladého režiséra Josefa Kačmarčíka. Zajímavostí je, že se nebude hrát v sále divadla, ale v podkrovní zkušebně a v suterénu. „Představení by mělo evokovat atmosféru bytových divadel normalizačního období, pro která byla tato díla napsána. Jeho kapacita bude omezená a půjde o zcela mimořádný divadelní zážitek,“ doplňuje dramaturgyně.

 Zahraj to znovu Same reziser

Kdo je kdo:

Jakub Šlégr (1983) je televizní i divadelní herec. Po studiu herectví dostal v roce 2007 angažmá v Hudebním divadle v Karlíně (Jekyll a Hyde, Producenti, Noc na Karlštejně, Limonádový Joe, Carmen, Vražda za oponou, Čardášová princezna, Polska krev) a od r.2012 je na volné noze. Hostoval v divadlech V Celetné a Rokoko (Ústa Mička Jaggera), v divadle Broadway (Klíč králů, Casanova, Adam a Eva), v divadle Hybernia (Romeo a Julie), v divadle Radka Brzobohatého (Vinetuuu) a v ústeckém divadle (Casanova). V současné době působí v Hudebním divadle Karlín (Jesus Christ Superstar, Dracula a Legenda jménem Holmes), v divadle Kalich (Krysař) a od roku 2022 jezdí v létě s muzikálem Noc na Karlštejně v produkci K.Brožové po českých zámcích. Zahrál si také epizodní role ve filmu (Nahý mezi vlky, Red Tales), v televizi (např. Dívka a kouzelník) v seriálech (např. Dobrá čtvrť, Poslední sezóna, Modrý kód, Případy mimořádné Marty). Pravidelně se objevuje v "nekonečném" seriálu Ordinace v růžové zahradě II. V divadle se v roce 2007 seznámil se svou současnou manželkou, tanečnicí Kateřinou, s níž vychovávají 3 děti. Kromě herectví také podniká v oblasti obnovitelných zdrojů. Mezi jeho koníčky patří cestování, hudba, divadlo, film a rodina.

Henrieta Hornáčková (39) je herečka, která se narodila na Slovensku v Trnavě. Po mamince Češka po tatínkovi Slovenka. Od 4 let se věnovala tanci a v rodném městě vystudovala Taneční konzervatoř Dušana Nebylu. V roce 2006 dokončila studium na pražské DAMU - obor činohra a v roce 2009 na Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové, kterou začala studovat paralelně s DAMU. První angažmá dostala v Národním divadle v Brně, ale po 4 letech se vrátila do Prahy a působila v různých divadlech (Divadlo Pod Palmovkou, kde např. nazkoušela postavu Dulcy v Allenově Sexu noci svatojánské, V Divadle Rubín, Minor, D 21, v Laterně magice, ale také si zahrála na Slovensku v SND). Byla členkou originálního pohybového divadla Veselé Skoky. Od roku 2012 je členkou Městských divadel pražských (Helena ve Snu noci svatojánské, Rampepurda v Bylo nás pět, Dawn v Kanclu, Sandra Maxová v Top Dogs, Ella v I love Mamma a Olga v Evženu Oněginovi.) Nyní působí v Divadle Palace (Dámy, vpřed!, Hledám ženu nástup ihned!), ve Vršovickém Divadle MANA ( MASH, 5 za 1, Zahraj to znovu, Same) a v Divadle v Řeznické. Z filmových a televizních rolí si zahrála v pohádce režiséra Kryštofa Hanzlíka Hospoda u bílé kočky, kde vytvořila jednu z hlavních rolí podobně jako v seriálu Cesty domů v režii Jiřího Adamce. Objevila se také třeba ve filmu Případ mrtvého nebožtíka, Jak básnici čekají na zázrak, nebo v seriálech Ordinace v růžové zahradě, Expozituře, VIP Vraždách, Dokonalém světě apod. Pedagogické vzdělání teď využívá jako lektorka tanečních kurzů i dílniček pro děti - Divadelní Abeceda. Věnuje se také choreografii či pohybové spolupráci. Pro ČT Déčko vytvořila vlastní tanečně- pohybový pořad pro děti: Tance z pohádkového rance. Po vzoru i stesku po Veselých Skocích založila nové pohybové divadlo Lindo, hop!, se kterým ve spolupráci s Originálním pražským synkopickým orchestrem hrají úspěšné a neotřelé představení Pingls aneb Hot Café Revue.

Ondřej Černý (1983)

Divadelní a televizní herec i zdravotní klaun. Po maturitě na víceletém gymnáziu prošel skrze JAMU a tříleté angažmá v muzikálovém souboru DJKT v Plzni až ke studiu činoherního herectví na DAMU. Po studiích zůstal ve svobodném povolání a hostoval v různých divadlech: Na Fidlovačce, Divadle Na zábradlí, Divadle Na Jezerce, Divadle Broadway, Švandově divadle, Městském divadle Kladno, Moravském divadle Olomouc, Činoherním studiu v Ústí nad Labem a na dalších scénách. Ve Vršovickém divadle MANA A hraje v představení Slyšel jsem sovu zavolat své jméno, alternuje jako Jiří v Čapkově Matce, v inscenaci To nemyslíš vážně, Pavlíčku a svůj nesporný komediální talent osvědčil ve hře MASH a v Mléčném skle.

Zdroj foto: MANA

Více informací: www.vrsovickedivadlo.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jonathan Srpen: „Zpočátku jsem si říkal, že jsem se nejspíš minul profesí.“

jonathan srpen200Jonathan Srpen vydal loni knihu Dvě tváře policisty a my jsme ho u té příležitosti vyzpovídali a zjistili jsme, jak se mu kniha psala, co bylo jeho cílem a jak se mu nyní daří. Jonathan Srpen je mladý kluk, který vede dvojí život. Je in...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Strach jíst duši (Angst essen Seele auf ) Premiéra v divadle Reduta v Brně

Strach jist dusi perexPodtitul opravdu zajímavého díla zni: Romantická kabaretní komedie s pohádkovými rysy, s Ivanou Hloužkovou a Romanem Blumaierem v hlavních rolích!

...

Literatura

Deník uprchlice by se mohl stát povinnou četbou

denik uprchlice200V nakladatelství Brána vyšla Oksaně z Ukrajiny kniha Deník uprchlice. Jedná se o nelehké čtení, které by si však měl přečíst každý.

 

...

Divadlo

Rychlé šípy aneb Kam se poděli gentlemani? … o zábavu a humor není nouze

rychle sipy divadlo radostKdyž jsem šel na představení Rychlé šípy, nevěděl jsem, co od toho mám čekat. Pětici kamarádů zná snad každý. Všichni vědí, kdo to byl Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Čer...

Film

Tomáš Mašín začne v srpnu natáčet film o bratrech Mašínech. Do kin zamíří na podzim 2023

Masin 200Jeden z největších příběhů studené války se po dlouhých letech konečně dočká filmové podoby. Celovečerní film o bratrech Mašínech začne v srpnu letošního roku podle scénáře Marka Epsteina natáčet režisér Tomáš Mašín. Hlavní role v něm ztvární Oskar Hes...