Velikonoční tradice u Lužických Srbů

Velikonoční tradice u Lužických Srbů

Tisk

velikonoce 200Jaké byly a ojediněle ještě jsou Velikonoce u našich nedalekých sousedů, Lužických Srbů? Pro tyto svátky mají nejen svůj vlastní název JATŠY, ale i své zvyky, mnohé podobné těm našim. Ten nejpodobnější je zdobení vajíček. Kraslice jsou krásně barevné, zdobí se technikou škrábání a horkým barevným voskem. Pro děti je zajímavé koulení vajíček a hledání schovaných pamlsků od zajíčka, což se doposud dělá i na severu Čech v mnohých rodinách.

 

Pro starší pak pálení velikonočních ohňů o půlnoci na Bílou sobotu. Vysoká hranice dřeva se musela hlídat, aby nebyla zapálená dřív, než odbila půlnoc, což přespolní rádi nedodržovali, pro ostudu domácích. Zapálená hranice se pak stala impulzem k rozjařilosti, kdy mladíci vysazovali sousedům dveře a vrata ze závěsů a schovávali je, zakrývali komíny a vymýšleli další nezbednosti. Většinou se ale zaměřovali na „skrblíky“, kteří byli vůči nim o masopustu skoupí a nedali výslužku.

Ve Zhořelci se na Velký pátek koná tradiční křížové procesí ke Svatému hrobu. Tato replika originálu v Jeruzalémě je velmi dobře udržovaná a lze ji navštívit kdykoliv.

Pro nás netradičním zvykem je „velikonoční voda“, která měla léčivou moc. Dívky pro ni chodily v noci před východem slunce a cestou k prameni či potoku bylo nutno zachovávat úplné mlčení, aby voda měla ozdravnou a zkrášlující moc. Pokud se tento zákaz porušil, tak „upovídaná voda“ byla předmětem posměchu.

velikonocni kraslice horni luzice

Velkým lákadlem jsou dodnes pořádané křižácké jízdy, ke kterým se sjíždí i Srbové žijící mimo tradiční srbské oblasti. A jezdí se na ně dívat i Češi.

Křižácké jízdy patří mezi tradiční staré zvyky již přes 500 let. Jezdci tím přinášeli do okolních farností poselství o zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Muži a chlapci od 14 let se v černých oblecích a sněhobílých košilích nejprve scházeli o Bílé sobotě na noční mši, čemuž předcházela zpověď u faráře. Mše trvala přes dvě hodiny a součástí byly duchovní chorály slyšitelné po celé vesnici.

Ráno v šest, oděni zase v černém kabátě, ale s cylindrem na hlavě, muži objížděli pole kolem vsi na vyšňořených koních a modlili se za bohatou úrodu. V poledne pak odjeli do sousední farnosti se zpěvy a modlitbami. Jízdy se konají v devíti farnostech a účastní se jich na 1700 jezdců a koní. Půjčení koně byla a je dost drahá záležitost (150 EUR), Srbové koně nikdy nechovali, a tak se koně půjčovali a muselo se na vždy „mluvit“ německy. Po pětihodinové jízdě v sedle byla ještě povinnost objet sedmkrát kostel a vesnici, s modlitbou za zemřelé křižáky, za Srby a za ty, kdo jim koně půjčili. Pozdě večer pánská společnost v hospodě hodnotila skončení křižácké jízdy diskutujíc o svých problémech a zpívala. Můžete tam slyšet i české písničky s lužickosrbskými texty Andulku šafářovou, dokonce Kde domov můj. Oblíbená je Nemelem, nemelem, která se zpívá v české verzi.

Pokud zazní píseň „Mafija, mafija, ow ty serbska mafija“, tak všichni muži stojí a drží se za srdce.

O velikonočním pondělí pak „křižáci“ dlouho vyspávají.

velikonocni jizd  luzice


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tvorba Karla Gotta mě přivedla k hudbě jako takové, říká zpěvák Josef Bouda

Gott revival 200Už devět let vystupuje v Česku i na Slovensku hudební formace Karel Gott revival Morava, jejímž frontmanem je Josef Bouda, jemuž nechybí znělý hlas, šarm a charizma. Po řadě koncertů v tuzemsku a na Slovensku čeká kapelu, která má základn...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Studnice stížností je hluboká

Vyjezd stastny perexUž drahnou řádku let funguje spolupráce mezi pražským Ústavem pro studium totalitních režimů a Technickou univerzitou v Liberci (fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická). Společně již vydaly mnohé sborníky, které zpracová...

Z archivu...


Literatura

Výpočtářky objevují vesmír

raketove-divky 200Jako žena se ráda seznamuji s jinými ženami, které pro mě mohou být vzorem, které něčeho zajímavého dosáhly. Velmi mě oslovil film Skrytá čísla o afroamerických ženách v NASA. Proto jsem měla radost, že se o tématu mohu dozvědět v...

Divadlo

Představení Smrt v hotelu Alexandria provonělo celé divadlo

alexandria 200Teprve před několika dny měla ve zlínském Městském divadle premiéru lázeňská divadelní komedie Smrt v hotelu Alexandria. Autor hry trochu zavání Cimrmanem, ale hra je to opravdu skvělá a navíc zlínskému publiku velmi blízká.

...

Film

Kean vs. Kean

big eyes uvodkaPo dvaceti letech se Tim Burton opět pustil do natočení životopisného filmu (první Ed Wood, 1994). Tentokrát se zaměřil na malířku Margaret Kean, která proslula obrazy dětí s obrovskýma očima a které je Burton sám fanoušek a vlastní některá...