Východočeské muzeum v Pardubicích představuje poklady z půdy

Východočeské muzeum v Pardubicích představuje poklady z půdy

Tisk

MuzeumPardubice perexVýchodočeské muzeum v Pardubicích, které v současnosti patří mezi 20 nejvýznamnějších muzejních institucí v České republice, uchovává ve svých sbírkách kolem 700 tisíc sbírkových předmětů, což je úctyhodné číslo. Nejzajímavější muzejní přírůstky posledních let muzeum nyní návštěvníkům představuje na výstavě nazvané Perly z půd, skříní i odjinud, která trvá do 29. června.


Průběžná výstavní činnost muzea umožňuje ukázat veřejnosti pouze zlomek z tohoto bohatství, které je každým rokem rozšiřováno o další předměty, mnohdy doslova unikátní. Ve výstavě uvidí návštěvníci předměty, za kterými stojí přelomové dějinné události, ale i obyčejné lidské příběhy. Například v roce 2013 získalo muzeum rozsáhlý dar od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Jednalo se o předměty z pozůstalosti po PhDr. Marii Skalické z Pardubic.

MuzeumPardubice2

V domě se dochovaly památky na celý její život, které odrážejí změny dobového vkusu i životního stylu od 30. let 20. století až po přelom tisíciletí - nábytek, oblečení, osobní potřeby, písemnosti i rodinné památky. Sbírky tak obohatil soubor předmětů dokumentujících život jednoho konkrétního člověka v běhu 20. století.Velkou část přírůstků tvoří zejména zemědělské nářadí, nástroje řemeslníků i běžné vybavení domácností (především kuchyní) našich prababiček z první poloviny 20. století. Z dalších „perel“, které rozšířily muzejní sbírky, jsou představeny např. historické radiopřijímače a fotoaparáty.

muzeumPardubice

Velice zajímavé jsou též přírůstky do sbírky hraček. Nejen dětské návštěvníky okouzlí pokojíčky pro panenky, do detailu zařízený obchůdek či školní třída s panenkami. Vystaveny jsou i školní potřeby nebo sbírka vojáčků. Na výstavě nechybí samozřejmě ani archeologické nálezy (např. bronzové spony z Mikulovic a Kunětic) a přírůstky numismatické sbírky.

MuzeumPardubice1

Nejrozsáhlejší akvizicí do uměleckoprůmyslových sbírek muzea byla kolekce skla ze zaniklésklárny ve Škrdlovicích. Celkově se jednalo o více než 550 exponátů pořízených v letech 2008–2012. Sklárna pracovala v letech 1941–2008 a výrazně ovlivňovala podobu moderního českého sklářského designu 20. století. V půdních depozitech sklárny se nalezlo uchované množství výrobků – vzorů z 50. - 90. let. 20. století. Výstavní prezentace navozuje též autentickou atmosféru sklárny v dioramatu s původním vybavením sklářské huti, které bylo výjimečnou součástí této akvizice.Nejzajímavějšími zoologickými exponáty je dvojice orlosupů bradatých, která pochází z původní tzv. Topičovy sbírky. Cestovatel Topič vozil z ciziny zajímavé předměty, zejména kožky střelených zvířat, která následně preparoval. Tyto vzácné dravce daroval Topič na začátku 20. století základní škole v Přelouči, odkud byli nedávno převedeni do sbírek VČM.

MuzeumPardubice3

Výstava Perly z půd, skříní i odjinud prezentuje předměty získané do různých oborů muzejních sbírek, které spojil společný osud – neztratí se, nebudou zničeny, pohozeny, zapomenuty, ale budou dokumentovat nám i budoucím generacím život minulý i ten současný.

Perly z půd, skříní i odjinud

Datum a místo konání: 4.4.-29.6.2014 Východočeské muzeum v Pardubicích

otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin

Pořadatel: Východočeské muzeum v Pardubicích, Zámek čp. 2, Pardubice

Zdroj foto: www.vcm.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Anežkou Rusevovou

rusevova 200Anežka Rusevová je česká herečka, která už má za sebou účinkování v několika divadleních hrách i televizních pořadech. Pamatovat si ji můžete například ze seriálů jako Kriminálka Anděl, Ulice, Ohnivý kuře nebo Expozitura. V našem rozhovoru se doz...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jak naši předkové trávívali volný čas (pokud nějaký měli)

volny cas perexUž čtyři desetiletí vycházejí sborníky, sestavené z příspěvků přednesených na odborných setkáních v Plzni – základním tematickým svorníkem je tu 19. století (případně prodloužené až do časů Velké války). Toto „dlouhé“ století tudíž vla...

Z archivu...


Literatura

Detektivka převlečená za červenou knihovnu

nepritel meho nepritele200Milostná idylická romance maskovaná za drsnou detektivku. Tak by se dal popsat román české autorky Kateřiny Petrusové. Na počátku se setkáváme s poměrně drsnou policistkou Jo, která dělá volavku, aby...

Divadlo

Nový muzikál Mýdlový princ na prknech Divadla Broadway

MP perexUž od začátku ledna probíhají v pražském Divadle Broadway zkoušky na nový muzikál Mýdlový princ, jehož premiéra je ohlášena na 12. března 2015. Zatímco režisérem inscenace, která je avizována rovněž jako hudební komedie, je...

Film

Mobil a jeho tajemství: Film ZNÁMÍ NEZNÁMÍ odkryje pravou tvář každého z nás

Znami neznami 200Filmová komedie, která se zapsala do Guinnesovy knihy rekordů, míří do českých kin. Příběh party přátel odkrývá tajemství, která mezi sebou skrývají. Snímek ZNÁMÍ NEZNÁMÍ přichází do kin 31. března 2022.

...