Svatováclavská pouť se blíží

Svatováclavská pouť se blíží

Tisk

Svatováclavská pouťLetošní Národní svatováclavská pouť 28. září 2012 ve Staré Boleslavi bude dvojnásob pozoruhodná. Je desátou poutí v obnovené tradici a předchází oslavám cyrilometodějským v roce 2013. Vrcholem oslav je jako obvykle poutní bohoslužba na Mariánském náměstí, která začíná v 10.00 hodin.


Program svatováclavské pouti začíná již 27. září večer. Tak jako loni se i letos v předvečer Národní svatováclavské pouti, ve chvíli, kdy jsou z Pražského hradu do Staré Boleslavi se všemi poctami vezeny ostatky svatého knížete Václava, v celé zemi rozezní zvony vybízející věřící ke spojení ve společné modlitbě za náš národ. V 19.50 hodin přijíždí relikvie sv. Václava do Boleslavi. Její příjezd bude očekávat pražský arcibiskup spolu se staroboleslavskou kapitulou a věřícími. Za zvuku zvonů bude relikvie přenesena do baziliky sv. Václava, vnesena do starobylé románské krypty sv. Kosmy a Damiana a instalována na oltáři. Poté od 20.00 hodin následuje slavnostní svatováclavský koncert a ze svatováclavských legend bude číst Josef Somr.

Svatováclavská pouť

Ústředním bodem celé svatováclavské slavnosti bude koncelebrovaná mše svatá, která 28. září začíná v 10.00 hodin na Mariánském náměstí ve Staré Boleslavi. Hlavním celebrantem bude tentokrát olomoucký arcibiskup Jan Graubner, kazatelem plzeňský biskup František Radkovský. Mše svatá bude vysílána v přímém přenosu České televize a Českého rozhlasu. Po skončení bohoslužby bude v kryptě sv. Kosmy a Damiána v bazilice sv. Václava po celý den až do 16.50 hodin vystavena lebka sv. Václava, kterou budou střežit duchovní a členové Hradní stráže.

Svatováclavská pouť

Město Stará Boleslav očekává jako každý rok kolem 3000 návštěvníků. Mezi nimi to budou také významní představitelé naší země. Svou účast již potvrdili prezident republiky Václav Klaus, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky paní Miroslava Němcová, místopředsedkyně vlády paní Karolína Peake a ministři Pavel Dobeš, Jaromír Drábek a Tomáš Chalupa.
Od 12.00 následuje na Mariánském náměstí hudební a divadelní program. Chrámový koncert Žesťového quintetu Ústřední hudby Armády ČR a varhanice Petry Kunfrontové začíná v bazilice Panny Marie od 17.00 hodin. Na náměstí sv. Václava pořádá Městská historická garda od 9.00 do 20.00 Svatováclavské historické tržiště. Národní svatováclavská pouť bude již tradičně zakončena ve 20.30 hodin ohňovým průvodem a ohňostrojem.

Svatováclavská pouť

Mezi 12.00 až 13.00 hodin zazní zpěv krajanských souborů, které se letos svatováclavských oslav ve Staré Boleslavi účastní. Soubory do Staré Boleslavi letos přijíždějí v rámci 6. mezinárodního krajanského festivalu, který je v Praze pořádán ve dnech 25. – 30. září. Festival tvoří jeden ze základních bodů projektu u příležitosti oslav svátku sv. Václava - Dne české státnosti, který si klade za cíl připomenout příběhy Čechů žijících v zahraničí, a to především v kontextu témat spojených s českou státností a národní identitou.

Svatováclavská pouť

Tradice, kterou tak mocně rozvinul císař Karel IV., byla vzkříšena společným úsilím Kolegiátní kapituly sv. Kosmy a Damiána, Města Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, České biskupské konference a Arcibiskupství pražského v roce 2003. Postupem času se k této tradici poutí ke kořenům křesťanské kultury po staletí formující český národ a českou státnost přidaly také další instituce. Národní svatováclavská pouť se v průběhu devíti ročníků vyprofilovala jako hlavní akce státního svátku Dne české státnosti a jako nejvýznamnější duchovní akce v Čechách. V roce 2009 navštívil Starou Boleslav u příležitosti Národní svatováclavské pouti papež Benedikt XVI. Více o dopravě a programu na www.svatovaclavskapout.cz.

Zdroj foto: www.svatovaclavskapout.cz (Autor fotografií: ZMST)


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vidět rozzářené oči je velmi dojemné!

ducho200Pečovatelskou službu Kvalitní podzim života není třeba dlouze představovat. Již přes dva roky se tým paní ředitelky Lenky Klestilové s obrovskou láskou a péčí stará o seniory v přilehlém okolí Vestce. Stejně jako v předešlých letech, tak i konec loňskéh...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zastavte barbarství!
ucs 1Podle informací z denního tisku plánuje „elita“ Národního muzea, ve spolupráci s Ministerstvem kultury, odstranit z panteonu svěřené budovy busty Julia Fučíka, Fráni Šrámka a dalších spisovatelů, slovem osobností české národní kultury. Prý byla jejich inst...

Z archivu...


Literatura

Historická detektivka od úspěšné autorky Diany Gabaldon

loed john200Historická detektivka od Diany Gabaldon, autorky světově úspěšné románové série Cizinka, čtenáře nezklame. Přeneseme se do Londýna osmnáctého století, do prostředí bohatých paláců a chudých příbytků, veřejných domů a páchnoucích nebezpečných temn...

Divadlo

Švandovo divadlo odletí do USA. Představí tam současné autorské divadlo i nový dramatický text napsaný umělou inteligencí

svandovo divadlo usa 200Na patnáctidenní turné do Spojených států odletí od 31. května do 14. června část hereckého a uměleckého souboru Švandova divadla v Praze. Vedle dvou inscenací reprezentujících současnou českou činohru zde smíchovská scéna...

Film

Profil: Satjádžit Ráj (1921-1992)

satyajit perexTématem letošního ročníku zlínského festivalu Culturea byla kultura indická, se kterou se návštěvníci mohli blíže seznámit např. během tanečních hodin inspirovaných Bollywoodem, tedy indickou „továrnou na sny”. Indická kinematografie, to ale...