Před půstem se najezte na horší časy
Kultura21.cz

Před půstem se najezte na horší časy

masopust koblihy 200Svátek jídla, to je masopust, který skončí popeleční středou. Protože hned po něm následuje čtyřicetidenní půst, všichni se musí dopředu posilnit, aby v hubených dobách nestrádali. Na čem si pochutnají?



Lahůdky se dají i napichovat

Typickým masopustním jídlem jsou voňavé koblihy právě vytažené z horkého másla nebo sádla. Dnes se smaží většinou na oleji nebo na ztuženém rostlinném tuku. Bývají buď plněné dobrou domácí zavařeninou, nebo také zhotovené ve formě prstýnků s otvorem uprostřed. Ty s dírou nosí na svém rožni pohřebenář, masopustní postava se zvláštním názvem. Na hůl si jako výslužku od hospodyň z jednotlivých stavení navléká koblihové prstýnky, nebo si na ni napichuje kusy slaniny. Další masopustní pochoutkou byly boží milosti. Na přípravu koblih i božích milostí se používají bílé potraviny jako vejce, mouka a mléko. Právě ty jsou podle starých pověr pochoutkou určenou pro potravu dobrých duchů. Jde totiž o obvyklé obětní jídlo, které hospodář nosil jako obětní dar i do polí.

masopust koblihy3

Recept na voňavé koblížky

Aby si na dozlatova usmažených koblížkách mohli pochutnat i čtenáři Kultury 21, přinášíme vám recept od Radky Mothejzíkové. Je autorkou vlastnoručně vyzkoušený, takže se nemusíte bát pustit se do práce.

Co budete potřebovat?
500 g polohrubé mouky
3 žloutky
40 g másla
50 g cukru
30 g droždí
2-3 dl mléka
2 lžíce rumu
špetka soli
strouhaná citronová kůra z dobře omytého citrónu
olej nebo ztužený tuk na smažení
1 vanilinový cukr na posypání
200 g rybízové či jiné tužší zavařeniny s výraznější chutí

Do většího hrnku rozdrobíme droždí, přisypeme lžíci cukru a několik lžic vlažného mléka, dobře rozmícháme na kašičku a na teplém místě necháme vzejít kvásek (asi 10 minut). Mezitím v míse utřeme cukr se změklým máslem a postupně vmícháme žloutky. Potom přidáme vykynutý kvásek, strouhanou citronovou kůru, špetku soli, rum, mouku a vlažným mlékem zaděláme vláčné těsto. Dobře vypracujeme. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme asi 40 - 50 minut kynout v teplém prostředí.

masopust koblihy2

Vykynuté těsto přeneseme na pomoučněný vál a rozválíme asi na 0,5 cm až 1 cm tlustý plát (podle toho, jestli chcete mít koblihy s více těstem nebo slabší). Vyválený plát si opticky rozdělíme na dvě poloviny. Na jednu polovinu plátu naznačíme lehkým zatlačením skleničkou nebo tvořítkem kroužky (ještě nevykrajovat!). Do jejich středů dáme lžičkou trochu tužší zavařeniny. Uchopíme kraj druhé poloviny plátu a přeložíme ho přes půlku s marmeládovými kopečky. Kde vidíme vystouplý kopeček, vykrojíme skleničkou jednotlivé koblihy – okraje krásně drží, ale můžeme je ještě přimáčknout prsty k sobě. Koblihy necháme na pomoučněném vále ještě asi půl hodiny kynout. Připravíme si hlubší kastrol s rozpuštěným tukem či olejem (nebo fritézu) a do horkého tuku vkládáme koblihy a smažíme. Měly by být ponořené do poloviny. Jakmile začnou zespodu zlátnout, hlídáme, obrátíme a dosmažíme i po druhé straně. Usmažené koblihy necháme na sítu okapat (nebo na ubrousku) a po zchladnutí je posypeme vanilkovým nebo moučkovým cukrem.

masopust koblihy1

Porážka podle hrdelního práva

Před postním obdobím nesmí chybět také zabijačka, po níž následují bohaté vepřové hody. Teď je ideální doba na porážku pořádně vykrmeného domácího prasátka, které musí mít pořádnou vrstvu sádla. Jeho maso si lidé schovávali jako zásobu, aby přežili na dlouhou zimu. I se zabijačkami, které probíhaly už od prosince, jsou spojeny různé rituály. Někde vepře soudili podle hrdelního práva. Hospodář přečetl rozsudek, pak poslední vůli prasete a pak ho s plnou parádou zabil. Řezník, který prase zabíjel, dostal po porážce smažený vepřový mozeček, který lidé považovali za tu nejlepší pochoutku. Pak už se všichni ládovali jitrnicemi, jelítky, ovarem, tlačenkou a prdelankou, tedy zabijačkovou polévkou. Aby to obrovské množství jídla lidé stihli zkonzumovat dřív, než se zkazí, sezvali na zabijačku sousedy, příbuzné a každý si odnesl pořádnou výslužku. Nesměla chybět ani pálenka, a pokud byl mráz, i takzvaná zhřívanice, nápoj složený z pálenky, másla a cukru.

masopust zabijacka

Zapovídá se maso a alkohol

Na popeleční středu hospodyně ještě připraví k snídani kávu nebo mléko s mastnými rohlíky, ale oběd, ten už musí být přísně postní. Jí se čočka s vejcem nebo pučálka, ve vodě namočený, uvařený a pak upražený hrách, také vařená krupice či pečené brambory, případně jenom sýr a chleba. Církev nikdy žádný přesný seznam postních jídel nestanovila. Jisté je jenom to, že se přísně zapovídalo požívání masa a alkoholu. Za ideální jídla postní doby proto můžeme považovat luštěniny, brambory nebo ryby, v těchto případech ale nejde o žádné tradiční pokrmy, lidé prostě jedli co se jim nabízelo a co bylo nejlevnější, protože také měli dost hluboko do kapsy. Naši předkové v té době baštili hlavně polévky, kaše nebo různé placky, vesměs jednoduchá jídla, na jejichž přípravu stačilo několik surovin.

Některé restaurace dnes využívají návratu k tradicím a svým hostům nabízejí i postní menu.

Zdroj foto: Radka Mothejzíková, internet


 

Pro dobrou náladu...

Přihlášení



Soutěže

Pyrografie aneb antistresové tvoření pro milovníky dřeva

V nakladatelství Grada vyšla kniha Vypalování do dřeva aneb Pyrografie pro každého, která potěší každého kreativně založeného milovníka dřeva.
Grada

Třešně v rumu jsem zhltla jako malinu

V nakladatelství Cosmopolis vyšla kniha novinářce Michaele Janečkové s názvem Třešně v rumu, která pojednává o její cestě na Kubu.
Cosmopolis (Grada)

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Janů: „Ze začátku jsem byla trdlo ze Sekyrkových Louček.“

petra janu ma pout supraphonOslava s publikem na koncertě je podle Petry Janů jediný způsob, jak ve zdraví přežít vlastní kulatiny. A tak si schválně naordinovala koncert v Lucerně a křest 3CD Má pouť přesně na po...

Hledat

Anketa

Pomalu nastává čas dovolených. Kde byste tu svou nejraději strávili?
 

O čmelácích vážně i nevážně

V nakladatelství Kazda vydali další knihu přírodovědce Dava Goulsona. Po Divočině v zahradě přichází Návrat čmeláků.
Kazda

Čtěte také...

Umberto Eco vypráví o legendárních zemích a místech

200litPo výpravných obrazových publikacích Dějiny krásy, Dějiny ošklivosti a Bludiště seznamů přichází Umberto Eco s dalším poutavým svazkem - nazývá se Dějiny legendárních zemí a míst. I nyní se dočkáme nejen zajímavých informací, které shrnují zvolené téma, al...

Z archivu...


Literatura

Americký spisovatel C. D. Payne vyráží na Turné v hajzlu po České republice

payne turne v hajzluSpisovatel C. D. Payne se proslavil především sérií Mládí v hajzlu, která nás deníkovou formou seznamuje se životem puberťáka Nicka Twispa. C. D. Payne přijede v září do České republiky, kde s proj...

Divadlo

Pomozte svému divadlu: Kampaň slaví dílčí úspěch, ale divadelníci jsou stále bdělí.

pomozte svemu divadluNa tiskové konferenci Asociace profesionálních divadel ČR, která stojí za informační kampaní Pomozte svému divadlu, slíbil ředitel úřadu Ministerstva kultury Milan Kupka, za...

Film

Čtení o filmu nejen česky...Věnujme se i četbě zahraniční literatury (pokud ji seženeme)

kinematografia-perexZatímco za vlády komunistů byly televizní programy i nabídka kina zahlceny sovětskými filmy, nyní se k nám z Ruska dostane – a to ještě ojediněle - nanejvýš nějaká ta pohádka. O filmovém dění tam a zejména v republikách, kter...