Bečov nad Teplou : Národní památkový ústav přes léto nezahálí

Bečov nad Teplou : Národní památkový ústav přes léto nezahálí

Tisk

becov nad teplouArchitekti, přemýšlejme! V červnu tohoto roku byla uvedena neveřejná architektonická soutěž Národního památkového ústavu v Praze.  Úkolem soutěžících je do 10. září 2012 odevzdat soutěžní návrhy na koncepční a celkové řešení záchrany, obnovy a využití dosud nepřístupné části areálu středověkého horního hradu Státního hradu a zámku v Bečově nad Teplou, který se nalézá v Karlovarském kraji.

Jak nám vysvětlila generální ředitelka NPÚ, ing. arch. Naďa Goryczková, je tato soutěž jako alternativa, vycházející ze zákona o veřejných zakázkách § 102, ideálním nástrojem k naplnění výjimečných ambicí tohoto projektu, který byl již v roce 2010 oceněn cenou Evropské unie/Europa Nostra. Kastelán Státního hradu a zámku Bečov, Mgr. Tomáš Wizovský, považuje projekt za nalezení způsobu specifické prezentace historických hodnot hradu laické i odborné veřejnosti. „Památka tak bude moci svým návštěvníkům nabídnout, vedle současné expozice věnované relikviáři sv. Maura, památky nevyčíslitelné hodnoty i prostor pro edukativní prohlídky a prohlídkový okruh okolo stavebně nejstarší části areálu,“ upřesnil kastelán budoucnost národní kulturní památky.

V současnosti můžeme navštívit asi třetinu z rozsáhlého komplexu, mimo který se nachází mimořádně autentický středověký hrad, který čeští i zahraniční odborníci velmi oceňují.  Areál Bečova se tedy stane postupně koncepčním a metodickým pracovištěm, kde se budou vzdělávat všechny věkové skupiny, zejména studenti pedagogických fakult.

becov nad teplou

Výherce soutěže musí být specialista na restaurování, který nabídne a přijde s nejlepší realizací, tj. zachová v rámci rekonstrukce největší autenticitu středověkého hradu Bečova, nesmí nic poškodit, ani zničit a musí počítat s tím, že zámek bude nadále přístupný (10 měsíců) veřejnosti.  

A co bude stát rekonstrukce stát?

Do roku 2015 je plánováno, po rekonstrukci prostor středověkého horního hradu včetně jeho okolí, jejich zpřístupnění. MK ČR vyčlenilo na rekonstrukci hradu Bečov 90 milionů Kč.

becov nad teplou klausova

Co dosud víme o Relikviáři sv. Maura?

Dosud dochovaný středověký hrad patřící pánům z Oseka na počátku 14. století, upravený renesanční palác Pluhovských a barokní zámek Questenberků z 18. století – to vše tvoří unikátní architektonický celek. V roce 1985 byl pod podlahou hradní kaple objeven domečkový,  tumbový relikviář sv. Maura -  románská zlatnická památka z počátku 13. století, který po náročné restaurátorské práci je samostatně umístěn v prostorách zámku.

becov nad teplou original


Relikviář byl vyroben v dnešní Belgii na zakázku benediktýnského kláštera, který získal relikvie sv. Jana Křtitele a sv. Maura z katedrály v Remeši. Po Velké francouzské revoluci byl klášter zrušen a relikviář skončil v zákristii spřáteleného farního kostela mezi starým nábytkem. V roce 1838 jej vykoupil majitel bečovského panství Alfréd de Beaurfort-Spontin a nechal jej opravit. V roce 1888 byl relikviář vystaven na výstavě v Bruselu. V roce 1889 jej Beaufortové přemístili na svůj zámek v Bečově nad Teplou. Po roce 1945, v návaznosti na tzv. Benešovy dekrety, byli z důvodu kolaborace s Němci Beaufortové nuceni opustit republiku, ale relikviář uschovali do zásypu podlahy hradní kaple Navštívení  Panny Marie, a to na 40 let.

V roce1984 vyjednával Danny Douglas, obchodník z USA, o odkoupení blíže neurčené historické památky, ukryté na území České republiky. Čeští kriminalisté se to  samozřejmě dozvěděli a prohledali bečovský areál,  a už druhý den byl relikviář objeven v zásypu hradní kaple. Stát jej zapůjčil Umělecko-průmyslovému muzeu v Praze. V roce 1991 začaly restaurátorské práce a trvaly jedenáct let.

becov nad teplou truhla

Uvnitř relikviáře se nalézají kosterní ostatky čtyř světců, konkrétně sv. Maura, Sv. Apolináře, sv. Timoteje a sv. Jana Křtitele. Dekoraci relikviáře tvoří soubor 12 reliéfů, 14 sošek z pozlaceného stříbra, drahé kameny, polodrahokamy, antické gemy, filigrány a emaily.

Relikviář je umístěn v trezorové místnosti a je pečlivě střežen bezpečnostní agenturou Trade FIDES pomocí poplachové zabezpečovací signalizace. Současně se monitorují parametry prostředí místnosti – teplota a vlhkost, data se zpracovávají a překročení předem nastavených hodnot je signalizováno. Elektrická požární signalizace a nejmodernější kamerový systém samozřejmě nechybí.

NPÚ a památky v jeho správě

Národní památkový ústav je největší příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR. Vedle své role odborné složky v procesu památkové péče v České republice plní také povinnosti vyplývající ze správy více než stovky státních památek. Většina z nich je veřejnosti přístupná a z konvolutu památek přímo ve správě NPÚ jich je sedm zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO: „zámecký komplex Český Krumlov, zámek Litomyšl, zámek Telč, poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou, zámky Valtice, Lednice a Janův Hrad v rámci Lednicko-valtického areálu a Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži.

becov nad teplou truhla

NPÚ otevřel 11. července 2012 v pražské ulici Na Perštýně nové pražské Infocentrum, kde si můžeme zakoupit pohlednice, odborné publikace, periodika, či originální suvenýry z hradů a zámků. Získáme zde také aktuální informace z památek ve správě NPÚ a možnost  orientovat se mezi stovkami kulturních akcí na státních hradech, zámcích i informace o jejich provozu.   

Vyhlášení soutěže: www.uverejnovani.cz
Informace o soutěži: www.npu.cz
                                    www.cka.cz
NPÚ,Valdštejnské nám. 3
118  01 Praha 1 - Malá Strana
P. O. Box 84
Tel: 257 010 207
Tisková mluvčí: Mgr. Zdeňka Kalová DiS
mobil 724  511 225
 
Státní hrad Bečov nad Teplou - národní kulturní památka
Tel.: 353 999 394
Návštěvní doba 2012:
Srpen: út-ne 10 – 18 hod.
Září: út-ne 10-17 hod.
Říjen: so,ne, svátky 10 -17 hod.
Poslední prohlídka začíná hodinu před ukončením návštěvní doby objektu
Délka prohlídky: každý okruh 45 min.
                            3. okruh 105 min.
Prohlídka je s průvodcem (okruh s relikviářem sv. Maura- max. 25 lidí)
Pro skupiny nad 15 osob se u obou okruhů doporučuje rezervace prohlídky předem na  tel. 353 999 394

Cizojazyčný výklad (anglicky, německy, rusky, francouzsky, španělsky, polsky)
 nebo texty (německy, anglicky, rusky, francouzsky, italsky, holandsky)
Texty v českém jazyce jsou k dispozici pro sluchově postižené
Pro nevidomé je k dispozici haptický model relikviáře zhotovený v měřítku 1:1 s odlitky 14 sošek a 12 reliéfů

Kulturní akce 2012 na Bečově nad Teplou

8. – 16. září  
EHD – Dny evropského kulturního dědictví

3. listopadu
Lampionový průvod

Mobil: 606 659 637
E-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
www.zamek-becov.cz


Ilustrační foto: internet


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mám nízkou toleranci k lidské hlouposti, říká Miloslava Erika Veselá

M E Vesela 200Přestože se chtěla stát literární nebo výtvarnou kritičkou, vystudovala nakonec politologii a mezinárodní vztahy. I taková je nová hvězda na českém literárním nebi, spoluautorka povídkové knihy Kafe v pět – Miloslava Er...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

"NOVOROČENKY" opäť putujú letom - svetom

PF perexStarý rok so všetkou vážnosťou, cťou a uvážením opäť dosluhuje a nový sa hlási k svetu. Zľahka a svižne, so všetkou dôstojnosťou a zodpovednosťou, uchádzajúc sa o svoj príduci honor. 

Z archivu...


Literatura

Einstein přeplouvá Labe u Hamburku

Siegfried LenzPokud máte rádi klasiku, sáhněte po knize povídek od německého autora Siegfrieda Lenze (1926–2014), které úplně poprvé v češtině v překladu Jany Zoubkové vydává nakladatelství Odeon. Povídky jsou sice pro náročnější čtenáře, ale určitě stojí za to. Pojďte se přenést do...

Divadlo

Sportu zdar a divadlu zvlášť! Slavná komedie z Dejvického divadla nebo perfektní Pavla Tomicová na Dramox.cz

dramox 200Komedie ze sportovního prostředí, které musíte vidět i bez sportovních předsevzetí! Divadelní platforma Dramox má skvělá sportovní představení – například skandální příběh známé atletky Koule, vyprávění věčně naštvaného správce stadionu Politika správ...

Film

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

den dikuvzdani200Dlouho očekávaný horor Eliho Rotha Den díkůvzdání s Patrikem Dempseym v hlavní roli vstoupí do kin ještě tento rok. Žádné klišé o Dni díkůvzdání a vrahovi ale od Rotha, který proslul svými předchozími horory, nečekejte. Poté, co se Černý...