Dickova díla na filmovém plátně

Dickova díla na filmovém plátně

Tisk
ImageDíla málokterého spisovatele vědecko-fantastické literatury se dočkala tolika filmových zpracování jako díla Philipa K.  Dicka. Drtivá většina těchto snímků byla natočena až po autorově smrti, sám spatřil pouze pracovní verzi snímku Blade Runner, jenž vznikl v roce 1982. Jedná se patrně o nejlepší adaptaci Dickova textu. Krom přímých adaptací existuje také mnoho filmů, jejichž příběh či atmosféra byla Dickovými romány a povídkami silně ovlivněna.


Skutečnost je to, co nezmizí, pokud v to přestanete věřit. (Dick)

Philip Kindred Dick se narodil 16. prosince v Chicagu. Celý svůj život byl sužován schizofrenií. Tuto svou nemoc Dick přemáhal užíváním drog a poslechem vážné hudby. Je autorem čtyř desítek románů a mnoha povídek. Ač se řadí mezi spisovatele vědecko-fantastického žánru, ve svých příbězích kladl důraz především na fantazii. Jeho texty se odehrávají v paralelních vesmírech, některé z postav předvídají budoucnost, žijí současně v několika časových rovinách nebo se nechávají geneticky vylepšovat. Časté je užívání drog, skupinové halucinace a neurčitá hranice mezi snem a realitou. Něteré Dickovi texty se odehrávají po atomové válce či kdesi ve vzdáleném koutu vesmíru, prostředí je však vždy detailně a uvěřitelně prokresleno.

Blade Runner
(1982) – Snímek je volným zpracováním povídky „Sní androidi o elektrických ovečkách?“. Harrison Ford ve filmu ztvárnil specialistu na odhalování a následnou likvidaci replikantů – robotů v lidské podobě. Režisér Ridley Scott se inspiroval klasickými noirovými snímky, děj se však odehrává v pochmurné budoucnosti. Tato kombinace se stala odrazovým můstkem pro řadu dalších filmů. Vyjímečnou vizuální stránku podpořilo také skvělé hudební podkreslení.

Image

Temný obraz (2006) – Tento komixově stylizovaný snímek je poctivou adaptací románu Scanner Darkly. Svět je rozdělen mezi drogově závislé a čisté. Keanu Reeves se pohybuje v obou těchto sférách, je totiž jedním z mnoha anonymních agentů protidrogového oddělení, současně však drogově závislý. Psychický stav hlavního hrdiny se zhoršuje ve chvíli, kdy je pověřen sledováním sebe samého. Kniha i film jsou charakteristé všudepřítomnou a značně intenzivní paranoidní atmosférou.

Minority Report
(2002) – Blockbuster Minority Report režiséra Stevena Spielberga je zpracováním stejnojmenné povídky odehrávající se v poměrně blízké budoucnosti, v níž policejní jednotky spolupracují s trojicí jasnovidců. Tom Cruise ve filmu ztvárnil specialistu na interpretaci jasnovideckých vizí.

Image

Total Recall (1990) – Jedná se o typický Dickův příběh. Stavební dělník žije svým skromným životem, v průběhu filmu však zjistí, že na Zemi byl odklizen s implementovanými vzpomínkami, neboť na Marsu byl členem odbojové organizace.  Filmaři se bohužel rozhodli zpracovat příběh ve stylu akčních filmů osmdesátých let, a to včetně Arnolda Schwarzeneggera v hlavní roli. Určité kouzlo však filmu nelze upřít. Film je charakteristický svěžím nadhledem, brutálními přestřelkami a na svou dobu povedenými efekty.

Mezi další volné adaptace Dickových povídek patří Screamers (1995), Next (2001), Impostor (2001), Výplata (2003) či Správci osudu (2011). Za zmínku stojí také francouzská adaptace románu Král úletů s názvem Confessions d'un Barjo (1992). Tento román jako jeden z mála nespadá do kategorie science-fiction, jedná se o psychologické drama. Netradiční je také námět právě vznikajího animovaného snímku The King of the Elves, jenž spadá spíše do klasického fantasy žánru.

Z námětů některých povídek vychází i další filmy. Povídka „Druhá série“ z roku 1953 se kupříkladu odehrává po nukleární válce. Několik motivů z tohoho textu je zpracováno ve filmové sérii Terminátor. Ducha Dickových děl nezapře Počátek, trilogie Matrix, eXistenZ ani Dvanáct opic Terryho Gilliama.

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/, http://www.imdb.com/
Zdroj foto: filmpopper.com, brattlefilm.org


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsem občas tvrdohlavý a rád jdu proti proudu, říká Pavel Oparty

pave l oparty perexMalíř, grafik, fotograf a nyní i autor oděvní kolekce. To všechno je Pavel Oparty, který žije kousek od Ostravy. Má za sebou několik výstav, kde se prezentuje nápaditými variacemi svého výtvarného talentu. Známá je jeho voln...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kontroverzní Bojovnice zanechá mnoho rozporuplných pocitů

bojovniceFilmů o neonacismu a skinheadské subkultuře bylo již na filmových plátnech několik. Některé byly více, některé méně úspěšné, ale vždy dokázaly šokovat i zaujmout určitou sortu diváků. S podobným záměrem přichází do kin i film Bojovn...


Literatura

Rybí krev Jiřího Hájíčka – román z jižních Čech (ale nejen odtamtud)

rybi krev 200Sedím v kupé rychlíku Praha – České Budějovice, od stanice Tábor už úplně sama. Nad hlavou v prostoru pro zavazadla můj odřený tmavomodrý kufr na kolečkách, na jeho držadle se ještě houpe cedulka letiště v Rotterdamu. Konečně chvíle samoty, ...

Divadlo

Divadelní hra GRAMOFON zve na premiéru i k introspekci nad současným děním do pražského Divadla MA

Gramofon 200Kam spěje dnešní lidstvo? Tuto základní otázku si pokládá hudebně-dramatický projekt pražského Divadla MA s názvem GRAMOFON, jenž se 1. a 3. března dočká světové premiéry na své domovské scéně v Žitné 41. Vícevrstevnatý příběh se odehrává na pozadí...

Film

Filmový ráj otevře své brány již po třicáté osmé

altO tom, že občas se může vyskytnout peklo na zemi, netřeba pochybovat. Zda je však na zemi ráj, nad tím by se musel nejeden zamyslet. Skalní filmový fanoušek to však rozhodně nebude, neboť ten o jednom filmovém ráji ví. Pravda, otvírá své brány jen na pár dní...