Seznamte se s tajemstvím našich hradů, pevností a tvrzí

Seznamte se s tajemstvím našich hradů, pevností a tvrzí

Tisk

tajemstvi-nasich-hradu-pevnosti-a-tvrzi200V nakladatelství Alpres vyšla další kniha Jana A. Nováka s názvem Tajemství našich hradů, pevností a tvrzí. Pojďte odhalit něco nového.

 

 

 

 

V úvodu autor popisuje, jak za dne vnímáme hrady a zámky jako kulisy krajiny a místo, kde trávíme čas na prohlídce s tím, že se jedná o místa se silnou energií, kde se odehrávala světská i duchovní moc a tvořily se zde osudy. Každé místo obestírají záhady a tajemství, a to mnohdy velmi temné. „Možná řekněte, že jsou to jen báchorky, ale mnohé jsou odrazem skutečných událostí a nechybí mezi nimi ani takové, které moderní badatelé vykládají jako setkání s nějakou mimozemskou entitou,“ dodává. Jan A. Novák zde také vysvětluje, že se v knize nenachází všechny hrady a zámky a že nemá jít o průvodce, ale cílem bylo pojmout místa jako kulisy příběhů, vdechnout jim život inspirovat čtenáře, aby si na těch místech představil určité obrazy.

Kniha je rozdělena celkem na devět kapitol věnujících se například samotným hradům, hradním studnám, tajným chodbám nebo hradním pokladům. Dozvíte se zde však více také o vězeních a katech, nebo o hradních přízracích. Moc se mi líbilo, jak je kniha koncipovaná – že není rozdělena podle jednotlivých turistických cílů, ale zmiňuje je v rámci kapitol. A každý si tak může vybrat, co ho zajímá. Příjemným zpestřením při čtení je také příloha v podobě několika barevných, a hlavně názorných fotografií.

Byla jsem zvědavá, jaký bude mít k nadpřirozenu obecně autor postoj a měla jsem obavy, aby jej nestavil nad všechny zájmy a nevnucoval jej čtenáři. Podle mě je vše hodně o psychice a věřím, že nějaká ta špatná energie opravdu jde cítit a občas se děje něco, co lze špatně vysvětlit a Jan A. Novák to podle mě cítí podobně.

„A vůbec bych se nedivil, kdyby se vám tam staly věci, o které asi moc nestojíte, přičemž je úplně jedno, jestli by za n mohla psychika, nebo nějaká skutečná záhrobní entita. Už na jiném místě knihy jsem zmínil, že hrady jako centra moci byly často dějišti vražd, a o špatné energii, kterou po sobě každý násilný čin zanechá, je rozhodně lepší diskutovat s přáteli u piva či vína než přemítat sám uprostřed temné noci ve starém hradě.“

Tajemství našich hradů, pevností a tvrzí je kniha plná nejrůznějších zajímavostí z celé naší republiky. Dobře se četla a myslím si, že rozhodně nebylo lehké ji napsat a vyžadovalo to velkou práci se zdroji. To však muselo být pro člověka, který se záhadami zabývá, spíše koníčkem než prací a na výsledku je to vidět!

Jan A. Novák je spisovatel, publicista a novinář různorodých zájmů. Po studiích se věnoval mimo jiné potápění a fotografování pod vodou. Fascinují ho záhadné a nevysvětlitelné jevy. Nejprve publikoval časopisecky a později autorsky připravil celou řadu knih, jejichž tematika se týká především záhad, ale najdeme mezi nimi také literaturu faktu, populárně naučné publikace a sci-fi. V nakladatelství Alpres mu vyšly například knihy: Záhady bible - zázraky, nevysvětlitelné jevy, tajné církevní archivy, Utajené osobnosti českých dějin - Vědci, vynálezci a podnikatelé, na které se mělo zapomenut nebo Hory a kopce opředené tajemstvím - horské svatyně, obětiště a sídla bohů v České republice.

tajemstvi-nasich-hradu-pevnosti-a-tvrzi

Tajemství našich hradů, pevností a tvrzí
Autor: Jan A. Novák
Žánr: cestování
Nakladatelství: Alpress
Rok vydání: 2022
Počet stran: 344 (včetně barevné přílohy)
Hodnocení: 85 %

https://www.alpress.cz/tajemstvi-nasich-hradu-pevnosti-a-tvrzi/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

MICHAEL KOCÁB: JE TOHO HODNĚ. A BUDE TOHO JEŠTĚ VÍC!

kocab 200Povídali, že mu hráli – tak se jmenuje nová supraphonská kompilace složená z pecek Michaela Kocába – originálního skladatele, textaře, zpěváka, instrumentalisty a šoumena. A když se řekne Kocáb, všichni víme, že je...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Země koruny české v době nejtvrdší totality

velke-dejiny-zemi-koruny-ceske-xvii-1948-1956 (2)V nakladatelství Paseka vyšel již sedmnáctý díl z úctyhodné série pokrývající dějiny naší země (byť ještě před vydáním dílu šestnáctého) v autorství jednoho z nejvýznamnějš...

Z archivu...


Literatura

Ultimate Spider-Man a spol. Vol. 9

200spCrew s.r.o. pokračuje v sérii příběhů o pavoučím muži a mutantech se speciálními schopnostmi už devátým číslem.

...

Divadlo

Herci MdB opanují muzikálovou kategorii Cen Thálie 2023

thalie3 200Po předchozích úspěšných letech také letos pro Městské divadlo Brno pokračují divadelní „žně“ v rámci počtu nominací našich umělců na významnou výroční divadelní Cenu Thálie. Tentokrát naši herci co do počtu nominací naprosto ovládli kategorii „Muzik...

Film

Nepřestávejte snít se Severskou filmovou zimou

sfz 200I v únoru letošního roku se fanoušci severské kinematografie dočkají festivalu Severská filmová zima. Na programu jsou filmy, které již bylo možné zhlédnout třeba při Severském filmovém podzimu, zimní festival s sebou nese mnohé novinky. Jako třeba film N...