Návrat do Lvova: O kořenech genocidy a zločinů proti lidskosti

Návrat do Lvova: O kořenech genocidy a zločinů proti lidskosti

Tisk

navrat do lvova (2)

Nakladatelství Prostor vydalo po Krysí stezce další knihu anglického právníka Philippa Sandse, tentokrát s názvem Návrat do Lvova. Tato kniha byla vyznamenaná Cenou Baillieho Gifforda za vynikající dílo literatury faktu. Hlavním zájmem autora jsou lidské osudy s tématikou holocaustu, protože je tímto sám jakožto potomek jedné z obětí holocaustu poznamenán, navíc uplatňuje svou právnickou profesi. 

O čem kniha je?

Jakou roli sehráli právníci židovského původu Hersch Lauterpacht a Rafael Lemkin v osudu nacisty Hanse Franka, podílejícího se na vyvraždění milionů Poláků a Židů? Kniha Philippa Sandse rekonstruuje osobní a intelektuální genezi těchto mužů, jejichž odkaz je impozantní: definovali pojem genocidy a pojem zločinů proti lidskosti. To Lauterpacht přišel s myšlenkou začlenit do norimberského statutu „zločiny proti lidskosti“ a označit těmito třemi slovy vraždu čtyř milionů Židů a Poláků na polském území. Aniž by o sobě věděli, Lauterpacht a Lemkin studovali na téže univerzitě u stejných profesorů ve Lvově, někdejším významném kulturním centru Evropy. Autor přibližuje, jak tváří v tvář zvěrstvům hitlerovského Německa vznikal ojedinělý právní koncept, a strhujícím způsobem líčí přípravu a průběh norimberského procesu.

Kniha je zároveň poutavou rodinnou kronikou a připomínkou pozoruhodného příběhu Sandsova židovského dědečka Leona Buchholze ze Lvova, který manévroval Evropou ve stínu nacistického vraždění a který ztratil příbuzné v táborech smrti. Autor odhaluje osobní i historická tajemství se zanícením archeologa a nadšením cestovatele, ale především s precizností šokovaného pozorovatele nevyslovitelných a těžko pochopitelných hrůz. Sandsovi se stejně jako v jeho předchozím díle Krysí stezka (Prostor, 2021) podařilo propojit velké dějiny s konkrétními lidskými osudy a vrátit jména a tváře konkrétním obětem – i jejich katům.

O čem je Krysí stezka?

Při pátrání po osudech vlastních předků, kteří v ukrajinském Lvově padli za oběť holokaustu, se syn židovských rodičů Philippe Sands seznámil s Horstem Wächterem, synem prominentního nacisty Otta von Wächtera, jenž v letech 1942–1944 zastával ve Lvově funkci okupačního guvernéra. Bylo jisté, že Horstův otec měl podíl na osudu Sandsových příbuzných, kteří za jeho vlády až na jedinou výjimku přišli o život. Avšak v synově srdci stále zaujímá společně s matkou zvláštní místo. Horst je přesvědčen, že otec byl slušný člověk, optimista, který se snažil konat dobro, ale pohltily ho hrůzy způsobené jinými.

O autorovi:

Philippe Sands (*1960) vyučuje právo na University College London a zároveň je činný jako právní zástupce před mezinárodními soudními dvory. Profesní zájem spojený s osobní historií potomka obětí holokaustu jej přivedly k pátrání, v němž se velká historie proplétá s individuálními osudy. Výsledkem jsou bestsellery Krysí stezka (Prostor, 2021) a Návrat do Lvova (Prostor, 2022), jenž byl vyznamenán Cenou Baillieho Gifforda za vynikající dílo literatury faktu. Sands je též spoluautorem dokumentu What Our Fathers Did. A Nazi Legacy (2015), v němž synové nacistických důstojníků odhalují, jak se vyrovnávají s krutými činy svých otců.

Pravidelně přispívá do listů The Guardian, Financial Times a The New York Times a působí jako komentátor pro BBC a CNN.

Ukázka z knihy:

Bella trvala na svém a poučovala syna, že manželství je způsob ochrany a „osamělec bez lásky” bude ženu potřebovat, až se ocitne bez matčiny podpory. Lemkin ji neměl čím uklidnit. V duchu si vzpomněl – stejně jako pokaždé, když Bella toto téma nadhodila – na verš z Goethovy epické básně Herman a Dorota: „Ožeň se, tak aby se noc stala krásnější částí tvého života.”

Hodnocení knihy:

Kniha je opravdu výborně napsaná a skvěle přeložená. Je znát autorův výrazný osobní zájem a je moc dobře, že taková kniha vznikla. Napsána je dokumentárním způsobem i z pohledu zkušeného právníka, nechybí přehledné rozdělení kapitol a bohatý obrazový materiál: mapky a dobové fotografie, dokumenty a listiny, které dokreslují autentickou dobovou atmosféru. Je to vysoce kvalitní dílo o tématu, na které by se nemělo zapomínat a ozhodně stojí za přečtení. 

„Napínavý příběh tří rodin a jejich vědomých i netušených vazeb je současně historií etnických napětí předválečné Evropy, holocaustu, norimberských procesů a snahy zabránit tomu, aby se nejhorší zločiny 20. století mohly opakovat," píše překladatel knihy Martin Pokorný. 

navrat do lvova

Název: Návrat do Lvova
Originál: East West Street
Překlad: Martin Pokorný
Autor: Philippe Sands
Nakladatelství: Prostor
Počet stran: 624
Hodnocení: 95%

http://www.eprostor.com/cz/katalog-titulu/navrat-do-lvova.aspx?referrerID=42


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Daniela Choděrová: Divadlo a kreativní práce jsou mojí bytostnou součástí

Daniela Choderova perexJe dvojnásobnou mistryní ČR v pole dance, což je tanec na tyči. Na scéně vystupuje ve vtipné komedii Cavewoman a je to podle ní jedna z nejlepších hereckých zkušeností. Vyzkoušela si také psaní scénářů a kromě divadla milu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kadidlo, myrha, jalovec, bylinky, oleje…aneb smrdí tady františek

fr purpura 200Čichové vjemy z vůně kadidla, myrhy, jalovce a dalších bylin navozují slavnostní atmosféru při mnoha světských i náboženských svátcích, Vánoce nevyjímaje.

...

Z archivu...


Literatura

Na hraně

na hrane200Metafora vydala v květnu temnou knihu Na hraně od francouzského autora René Manzora. Rituální vraždy, zběsilé pátrání, nesourodá dvojice vyšetřovatelů a pravda ukrytá za hranicí rozumu. Pěkně zamotaný příběh pro náročného čtenáře.

Divadlo

JAMU udělí čestný doktorát nejhranějšímu norskému dramatikovi Jonu Fossemu

fosse 200Čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění obdrží přední světový dramatik Jon Fosse. Mimořádný akt se uskuteční 15. května v Divadle na Orlí. Slavnostní zasedání Umělecké rady JAMU začne v 11 hodin a proslulý norský spisovatel, básník, prozai...

Film

Král Belgičanů

Kral belgicanu perexNicolas III., belgický král, je právě na státní návštěvě v Istanbulu, když se dozví, že se jeho země rozpadla. Chce se okamžitě vrátit domů, aby zachránil své království. Sluneční bouře ale způsobí, že je vzdušný prostor kompl...