Památky Čech, Moravy a Slezska pro prázdninové toulky a dovolené

Památky Čech, Moravy a Slezska pro prázdninové toulky a dovolené

Tisk

pamatky-cech-moravy-a-slezska (2)Máme tu žhavé léto a blíží se letní prázdniny. Kampak asi vyrazíte na výlet či dovolenou? Pokud nemusíte zrovna k moři a nelákají vás exotické dálky, můžete se spokojit s krásami naší vlasti. A že je co nabídnout! Naše země ukrývá spoustu nádherných míst, z nichž na nás dýchá historie, uchvacují nás stavební slohy, důmyslné interiéry či přenádherné zahrady. Památky Čech, Moravy a Slezska si můžete prohlédnout v knize Pavla Juříka, která vyšla pod nakladatelstvím Universum.

Obsáhlá publikace nabízí seznam více než 300 hradů, zámků, klášterů, poutních míst a dalších pamětihodností naší republiky. Může být pro vás praktickou příručkou při plánování výletů s rodinou, dozvíte se spoustu zajímavostí z historie i potřebných informací, pokud byste chtěli dané místo navštívit. Jednotlivé památky jsou seřazeny podle abecedy. Knížku doporučuji, je skvělá a představuje stručný a praktický přehled pro každého kdo má rád historii a rád cestuje.

O autorovi:

Pavel Juřík (* 1965 Praha) je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze a pracuje jako manažer v bankovním sektoru. Jeho zálibou je historie a cestování. Jeho první knihy se zabývaly historií a budoucností platebních karet (např. Platební karty, Ilustrovaná historie placení) a historií bankovnictví na území České republiky (Historie bank a spořitelen v Čechách a na Moravě). V posledních letech se kromě toho věnuje i historii české a moravské šlechty (Jihočeské dominium, Liechtensteinové, Historie a sídla knížecího rodu, Dominia pánů z Hradce, Slavatů a Czerninů, Šternberkové (Universum 2013), Encyklopedie šlechtických rodů (Universum 2014), Kolowratové (Universum 2016), Lobkowiczové (Universum 2017) a Schwarzenbergové (Universum 2018). Za příspěvek ke zlepšení vztahů mezi Českou republikou a Lichtenštejnskem mu vládnoucí lichtenštejnský kníže Hans-Adam II. z Liechtensteinu udělil v roce 2011 Komandérský kříž Řádu za zásluhy. Svými knihami a články zpřístupňuje čtenářům informace o dějinách a odkazu naší šlechty a připomíná její pozitivní roli v naší národní historii, která byla v minulém století popírána.

pamatky-cech-moravy-a-slezska

Název: Památky Čech, Moravy a Slezska
Autor: Pavel Juřík
Nakladatelství: Universum
Počet stran: 464
Hodnocení: 85%

https://www.knizniklub.cz/knihy/591227-pamatky-cech-moravy-a-slezska.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Andrea Buršová: „Chci zpívat s patřičným ponorem i nadhledem.“

aandrea-bursova200Herečka brněnské scény Husa na provázku Andrea Buršová nedávno vydala báječné album s názvem Nůž na ticho. Dvaadvacet písní svědčí o silném vztahu k šansonu a poezii. Pokud hledáte něco, co se jen tak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Mars a Venuše zahájily na Pražském hradě Rok renesanční šlechty

mars 01Výstavou Mars a Venuše zahájil v Obrazárně Pražského hradu Národní památkový ústav Rok renesanční šlechty. Výstava s podtitulem Umění manýristických dvorů ve sbírkách Národního památkového ústavu bude pro veřejnost otevřena do 30. dubna.

Z archivu...


Literatura

David Mitchie: Kouzelník z Lhasy

Kouzelnik 200Jestli očekáváte jenom příběh tibetských mnichů, protkaný moudrostí buddhismu, vzletný a vznešený, tak budete možná zklamáni. Autor přidal do svého příběhu ještě jakýsi „nádech limonády z hollywoodu“. Kvalitní text se snoubí s tím, u kterého si...

Divadlo

KoresponDance 2012

KoresponDance 2012V Praze a Brně se letos uskuteční již 4. ročník Mezinárodního festivalu současného tance KoresponDance 2012. Zahajovací večer se koná dnes 27. listopadu v pražském Divadle Archa a...

Film

3Kino nám zpřístupní středoevropské filmy, které bychom jinak sotva spatřili

3Kino perexKaždoročně se v listopadu pořádává rozsáhlá přehlídka 3KINO a ani letošek není výjimkou. Zájemci, kteří si musí vyčlenit volný čas na období mezi 3. až 12. listopadem, se mohou těšit na filmy vzniklé na teritoriu střední Evropy, kromě Česka ta...