Ztráty a bolesti v době španělské chřipky

Ztráty a bolesti v době španělské chřipky

Tisk

Sběratelka 200x200Americká autorka  se rozhodla svůj román Sběratelka sirotků zasadit do atmosféry, která je pro současnou dobu až nepříjemně aktuální. Navíc do ní vložila opravdu emotivní zápletku, která může rozplakat nejednoho citlivějšího člověka. Týká se totiž především nevinných dětí.

Téměř přesně před sto lety proběhla v celém světě pandemie španělské chřipky, která znamenala další katastrofu po zrovna ukončené první světové válce. Lidé se ještě nestačili vzpamatovat ze ztrát bojů a mnozí museli pohřbívat další příbuzné a blízké. Děj tohoto románu se začíná odehrávat právě na začátku této pandemie v americké Filadelfii, v níž žije i třináctiletá německá imigrantka Pia. Její otec odešel do války, a ještě se nevrátil. Velmi brzy i mladá dívka zakusuje krutost rychle se šířící nemoci a musí bojovat nejen o život svůj, ale i malých bratříčků. Situace se však hodně nečekaně zkomplikuje.

To je však jen jedna linie vyprávění. V té druhé se seznámíte s Bernice Grovesovou, které chřipka vzala malého syna. Utrápená žalem se rozhodne dělat věci, jenž navždy změní osudy mnoha jiných rodičů. Hned v úvodu navíc výrazně zasáhne i do života Pii, ač to dívka zjistí až o mnoho let později.

Tak tohle je opravdu hodně silný a emotivní příběh. Už samotná obálka vám trochu napovídá, že obsah se bude velkou měrou týkat dětí a nebude zrovna lehký na čtení. Navíc autorka přichází s děním a tématem, které vlastně momentálně prožíváme na vlastní kůži.

Pandemie Covidu-19 patří mezi nejhorší záležitosti několika posledních desítek let. Rozhodne se však nejedná o první podobné rozšíření velice nakažlivé nemoci. A je vlastně pozoruhodné, že tzv. španělská chřipka zde řádila téměř přesně před sto lety. Tvůrkyně tohoto díla možná i díky momentálním zkušenostem (v originále vyšla kniha roku 2020) dokázala velice živě a realisticky vystihnout atmosféru pandemie odehrávající se krátce po první světové válce.

Od začátku vás posílá do prostředí, které některým může být až nepříjemné. A jako rukojmí se bere především děti. Je jasné, že právě události týkající se menších jedinců jsou nejvíce emotivní a autoři knih to moc dobře vědí. V tomto příběhu sice umírají i dospělí, ale často má jejich skon velký vliv právě na jejich potomky. Ellen Marie Wiseman přitom popisuje tragické úmrtí do poměrně velkých detailů a příliš se se s tím nepáře.

Rozhodně však celý děj není pouze o jmenované pandemii. Ta vytváří jen kulisy konfliktu, který ovšem neméně působí na lidské city. Nabídne totiž velkou porci odloučení a ztrát, zlomených srdcí a bolesti. Vedle sympatické a nevinné třináctileté dívky potom jako protiklad nabízí ženu jménem Bernice Grovesová, jenž se právě díky obrovské ztrátě změní, nebojím se říct, v monstrum. Navenek se sice tváří jako spasitelka, ale její činy jsou daleko temnější.

Velice zajímavě je zde ztvárněno i prostředí sirotčince, kam se Pia dostane. V době, kdy tisíce dětí přišli díky nemoci o rodiče, byla tato zařízení opravdu narvaná. V této knize se navíc ocitají opuštění v poměrně krutém prostředí, které jim rozhodně nenahrazuje rodinu plnou lásky.

Zatímco samotná pandemie vychází z té reálné, linie okolo Bernice Grovesové je smyšlená, stejně jako všechny ostatní postavy. Nic to však nemění na tom, že se do nich čtenář dokáže maximálně vcítit, je mu jich líto a přemýšlí nad jejich strašnou situací.

Sběratel sirotků opravdu není lehká literatura. Klidně bych ji její emotivností přirovnal ke knihám o holocaustu, přestože se nacházíme úplně v jiné době a nevraždí zde lidé, ale příroda. Nic to ovšem nemění na tom, že pro miliony lidí po celém světě se jednalo o kruté momenty, které ovlivnily jejich životy.

Jestliže po celou dobu čtení vydržíte neuronit slzu, možná vás dostane závěr. V něm se dočkáte konečného vyvrcholení dramatu, odehrávajícího se v hlavním příběhu. Jak to skončí vám neřeknu, ale i já už jsem měl na krajíčku a nebojím se to přiznat.

Sběratelka 450

Sběratelka sirotků

Autor: Ellen Marie Wiseman

Originální název: The Orphan Collector

Žánr: Světový román

Vydal: Ikar, 2021

Počet stran: 368

Hodnocení: 95 %

www.knizniklub.cz/knihy/435287-sberatelka-sirotku.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rád bych oprášil písně R. A. Dvorského a jiných, říká šansoniér a herec Jiří Bartoň

jiri barton200Už před dvěma lety měl premiéru hudební pořad Staré filmové melodie, které představil zpívající herec Jiří Bartoň. Za tu dobu představil komorní recitál na řadě míst v Česku. Několikrát v Kroměříži, ale také vystoupil ve svém rodném Kyjově,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Sudety: Jak to bylo doopravdy?

200 sudetyHistorik Jan Benda má na svém kontě první knihu. Nese název Útěky a vyhánění z pohraničí českých zemí 1938-1939 a vydalo ji nakladatelství Karolinum. Uznávaný odborník přijel d...

Z archivu...


Literatura

Chcete napětí? Zmizení vám ho dopřeje až až

zmizeni 200V červnu vydalo nakladatelství Ikar další knihu populární německé autorky Charlotte Linkové. Detektivní román Zmizení překypuje napětím i akcí, je čtivý a nedá se říct, že by šlo o předvídatelný příběh. Tak se do toho pusťte!

...

Divadlo

Smějte se! Přichází jeho urozenost Leonard z Prasečkova

pan-z-praseckova 200Více jak po půl století se vrací na české jeviště Molièrova komedie-balet Pán z Prasečkova. Hra, která sloužila pro pobavení šlechty po náročném lovu, se teď snaží získat diváky, pod režijním vedením Han...

Film

Filmy pod taktovkou orchestru FOK

 

fok 200Filmexport si (nejen) pro fanoušky české filmové klasiky u příležitosti 80. výročí založení Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK přichystal výběr 29 písní, které nahrával právě zmíněný orchestr. Na DVD můžete najít snad tu nejznámější ...